Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Obrat pre účely zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Obrat pre účely zákona o DPH je definovaný ako výnosy (príjmy) bez dane z dodávaných tovarov a služieb v tuzemsku okrem výnosov (príjmov) z tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane. Výnosy (príjmy) z poisťovacích služieb a finančných služieb, ktoré sú oslobodené od dane sa nezahŕňajú do obratu, ak sú tieto služby poskytované pri dodaní tovaru alebo služby ako doplnkové služby. Do obratu sa nezahŕňajú výnosy (príjmy) z príležitostne predaného hmotného majetku okrem zásob a výnosy (príjmy) z príležitostne predaného nehmotného majetku.

Správne určiť obrat podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o DPH v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), za určité zákonom stanovené obdobie je pre platiteľa dane, príp. zdaniteľnú osobu dôležité, z dôvodu:

  • stanovenia povinnosti podať žiadosť o registráciu platiteľa DPH podľa § 4 zákona o DPH,
  • posúdenia možnosti požiadať o zrušenie registrácie platiteľa DPH podľa § 81 ods. 1 zákona o DPH,
  • stanovenia štvrťročného zdaňovacieho obdobie platiteľa dane podľa § 77 ods. 2 zákona o DPH.

Obrat je pre účely zákona o DPH definovaný v § 4 ods. 9 ako výnosy (príjmy) bez dane z dodávaných tovarov a služieb v tuzemskuokrem výnosov (príjmov) z tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa ustanovení § 28 až 36 a podľa ustanovení § 40 až 42. Výnosy (príjmy) z poisťovacích služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 37 a finančných služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 39, sa nezahŕňajú do obratu, ak sú tieto služby poskytované pri dodaní tovaru alebo služby ako doplnkové služby.

Do obratu sa nezahŕňajú výnosy (príjmy) z príležitostne predaného hmotného majetku okrem zásob a výnosy (príjmy) z príležitostne predaného nehmotného majetku.

Poznámka: Doplnkové služby môžeme charakterizovať ako služby, ktoré samé o sebe netvoria cieľ, napr. poistenie určitého „hlavného“ plnenia a pod. Príležitostné transakcie sú napr. transakcie, ktoré nemajú charakter základnej, resp. hlavnej činnosti platiteľa dane netvoria značnú časť obratu z celkového obratu pla­titeľa dane, platiteľ dane ich nevykonáva opakovane (uvedené neznamená, že ich nie je možné uskutočniť aj viackrát v posudzovanom období) a pri ktorých platiteľ dane nemá opakujúce sa náklady a súvisiace náklady netvoria značnú časť celkových nákladov. Uvedené podmienky sa posudzujú spravidla v období 12 po sebe nasledujúcich mesiacov a na identifikovanie príležitostnej transakcie nemusia platiť všetky uvedené podmienky súčasne.

K uplatňovaniu § 4 ods. 9 zákona o DPH bolo vydané usmernenie č. MF/12860/2004, publikované vo FS č. 13/2004, podľa ktorého zdaniteľná osoba (každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti), ­ktorá:

  • je účtovnou jednotkou účtujúcou v sústave jednoduchého účtovníctva zahŕňa do obratu príjmy bez dane z dodávaných tovarov a služieb,
  • je účtovnou jednotkou účtujúcou v sústave podvojného účtovníctva zahŕňa do obratu výnosy bez dane z dodávaných tovarov a služieb,
  • nie je účtovnou jednotkou, zahŕňa do obratu príjmy bez dane z dodávaných tovarov a služieb.

Zdaniteľná osoba zahŕňa výnosy (príjmy) do obratu za kalendárny mesiac, do ktorého je povinná tieto výnosy (príjmy) zaúčtovať v súlade s účtovnými predpismi, inak za mesiac, v ktorom prijala platbu.

Určenie obratu podľa § 4 ods. 9 zákona o DPH

Obrat z hľadiska vymedzenia predmetu dane

Pri určení obratu pre účely zákona o DPH posudzuje zdaniteľná osoba jednotlivé zdaniteľné obchody podľa § 2 ods. 1 cit. právnej normy, príp. zohľadňuje, čo sa podľa § 10 zákona o DPH nepovažuje za dodanie tovaru a služby.

Dôležitým hľadiskom pri stanovení obratu je posúdenie výnosov (príjmov) z dodaných tovarov a služieb v nadväznosti na určenie miesta ich dodania. Podľa § 2 zákona o DPH predmetom dane je dodanie tovarov a služieb s miestom dodania v tuzemsku. Výnosy (príjmy) z dodávaných tovarov a služieb s miestom dodania v inom členskom štáte, príp. v tretej krajine, nie sú v tuzemsku predmetom dane a do obratu pre povinnú registráciu sa nezapočítajú.

Rovnako je potrebné rozlišovať zdaniteľné obchody s miestom dodania mimo územia tuzemska a zdaniteľné obchody oslobodené od dane s miestom dodania v tuzemsku (tieto pojmy sa v praxi často zamieňajú). Vývoz tovaru (§ 47), vývoz služieb (§ 47), príp. dodanie služieb podľa § 46 – § 48 zákona o DPH sú zdaniteľné obchody, ktoré sú v tuzemsku predmetom dane (miesto ich dodania je tuzemsko), ale ich dodanie je v súlade s podmienkami definovanými zákonom o DPH oslobodené od dane. Výnosy (príjmy) z týchto činností do obratu podľa § 4 ods. 9 zákona o DPH vstupujú.

Iným spôsobom sa posudzuje napr. dodanie tovaru s montážou a inštaláciou, za predpokladu, že tovar je zmontovaný mimo územia tuzemska, aj napr. dodanie služieb pre zdaniteľnú osobu z iného členského štátu, príp. z tretej krajiny, s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH mimo územia tuzemska. Tieto zdaniteľné obchody nie sú v tuzemsku predmetom dane, preto výnosy (príjmy) dosiahnuté z ich dodania sa do obratu pre povinnú registráciu nezapočítajú.

♦ Príklad č. 1:
Fyzická osoba účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva, dosiahla za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov príjmy 82 000 € v tomto členení:

TextSuma v €
Predaj tovaru 27 000
Prepravné služby v súvislosti s vývozom tovaru pre tuzemského platiteľa dane oslobodené od dane podľa § 47 ods. 6 zákona o DPH 17 000
Dodanie tovaru s montážou  do Rakúska 38 000
Spolu príjmy 82 000
Do obratu podľa § 4 ods. 9 zákona o DPH sa u fyzickej osoby započítajú príjmy:Suma v €
z predaja tovaru v tuzemsku 27 000
z prepravných služieb 17 000
Obrat podľa § 4 ods. 9 zákona o DPH 44 000

Miestom dodania tovaru je tuzemsko [§ 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH], rovnako ako miesto dodania prepravných služieb v súvislosti s vývozom tovaru, oslobodených od dane podľa § 47 ods. 6 zákona o DPH, pre tuzemskú zdaniteľnú osobu.

Výnosy (príjmy) z týchto zdaniteľných obchodov do obratu podľa § 4 ods. 9 zákona o DPH vstupujú.

Do obratu sa nezapočíta hodnota tovaru dodaného s montážou v sume 38 000 €, tento zdaniteľný obchod nie je predmetom dane v tuzemsku. Miesto dodania tovaru s montážou a inštaláciou je podľaustanovenia § 13 ods. 1 písm. b) tam, kde je tovar inštalovaný alebo zmontovaný, v danom prípade Rakúsko.

***

♦ Príklad č. 2:
Právnická osoba

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály