Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prijatý dar v spoločnosti s ručením obmedzeným

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V spoločnosti s r. o. chýbala hotovosť, a preto sa spoločník rozhodol na základe darovacej zmluvy darovať vlastnej spoločnosti finančný dar v marci 2020 vo výške 4 500 €. Tento finančný dar spoločnosť zaúčtovala ako 211/413 – nakoľko bol prijatý v hotovosti. Keďže finančná situácia sa nezlepšila, spoločník potrebuje darovať spoločnosti opäť finančný dar vo výške do 4 000 € v októbri 2020 a vyhotoví novú darovaciu zmluvu.

  • Môže spoločnosť opäť tento dar prijať v hotovosti?
  • Spoločník je zároveň aj SZČO podnikateľ, ale finančný dar dal spoločnosti ako občan – nepodnikateľ. Vyplývajú z toho aj nejaké daňového povinnosti, či už spoločnosti s r. o. alebo SZČO?
  • Ako sa dá v budúcnosti rozpustiť účet 413, ktorý bol vytvorený z prijatých finančných darov? Načo sa dá čerpať? Je rozdiel pri čerpaní v tom, či bol dar poskytnutý v 2015 roku, alebo v 2020 roku? 

Ak je odovzdávajúcim alebo preberajúcim platby fyzická osoba vykonávajúca podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo právnická osoba, platba v hotovosti nesmie presiahnuť sumu 5 000 €. Tento limit sa vzťahuje na platbu (platby) vyplývajúcu (vyplývajúce) z jedného právneho vzťahu (napr. z konkrétnej darovacej zmluvy).

Prijatý dar u spoločnosti nie je predmetom dane, nezdaňuje sa. Dar sa st

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály