Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravná účtovná závierka

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Nachádzame sa v období, keď mnohé účtovné jednotky už uložili účtovnú závierku do registra účtovných závierok, ale sú aj také, ktoré oznámili odklad podania daňového priznania a tým sa posunula aj lehota na uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok. Ak účtovné jednotky účtovnú závierku ešte neuložili do registra účtovných závierok a zistia v účtovníctve nejakú chybu, napr. zistia, že ešte nejaký účtovný prípad, ktorý patrí do obdobia, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje, nezaúčtovali, nie je problém takýto účtovný prípad zaúčtovať. Horšie je, keď účtovná závierka už bola uložená do registra účtovných závierok a následne účtovná jednotka zistí chybu v účtovníctve a tým aj v účtovnej závierke za dané účtovné obdobie. Aké možnosti má účtovná jednotka na opravu chyby v účtovníctve a v účtovnej závierke uloženej v registri účtovných závierok je obsahom tohto príspevku. 

Lehota na zostavenie účtovnej závierky

Podľa ust. § 17 ods. 5 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"), účtovná jednotka je povinná zostaviť účtovnú závierku najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. To znamená, že ak sa účtovná závierka zostavuje k 31.12.2020, potom podľa zákona o účtovníctve by mala byť zostavená najneskôr do 30.6.2021 za predpokladu, že osobitný predpis, neustanovuje inak. Osobitný predpis, ktorým je zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") však ustanovuje inak.
Podľa § 49 ods. 11 ZDP, na účely podania daňového priznania je daňovník povinný zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia a v
termíne na podanie daňového priznania ju uložiť do registra účtovných závierok.
Podľa § 49 ods. 2 ZDP daňové priznanie sa
podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia.
Ak sa podľa § 49 ods. 3 ZDP predĺži lehota na podanie daňového priznania, predĺži sa tým aj lehota na uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok.
Predĺženie lehoty na uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok
Ak si účtovná jednotka predĺži lehotu na podanie daňového priznania, predĺži si tým aj lehotu na uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok.
Daňovník môže zákonnú
lehotu na podanie daňového priznania
(ďalej len "DP")
predĺžiť podaním oznámenia o predĺžení lehoty na podanie DP.
Oznámenie musí byť podané najneskôr v zákonnej lehote na podanie DP, t.j. do 31.3.2021 [§ 49 ods. 3 písm. a) alebo b) ZDP].
Na základe podaného oznámenia sa predlžuje lehota na podanie DP:
-
najviac o
tri celé kalendárne mesiace s
výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii;
daňovník je povinný v oznámení uviesť novú lehotu,
ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná (teda novou lehotou na podanie DP môže byť 30.4.2021, 31.5.2021 alebo 30.6.2021);
-
najviac o
šesť celých kalendárnych mesiacov
, ak súčasťou príjmov daňovníka sú aj
zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí
s výnimkou daňovníka v konkurze alebo likvidácii; daňovník v oznámení uvedie túto skutočnosť a tiež uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná (2.8.2021, 31.8.2021 alebo 30.9.2021).
Na základe uvedeného, ak si účtovná jednotka predĺži lehotu na podanie DP, predĺži si tým aj lehotu na uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok a zároveň si predĺži aj lehotu na prípadné vykonanie opravy v účtovníctve. Uvedené platí v prípade, ak účtovná jednotka účtovnú závierku ešte do registra účtovných závierok neuložila. Otázka potom znie, aké má účtovná jednotka možnosti opravy chyby v účtovníctve a v účtovnej závierke, ak účtovnú závierku do registra účtovných závierok už uložila.
Ukladanie účtovnej závierky do registra účtovných závierok
Uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok podlieha vlastným pravidlám ukladania ustanoveným v § 23 a nasl. zákona o účtovníctve. To znamená, že účtovná závierka sa ukladá do registra účtovných závierok prostredníctvom Účtovných dokumentov. Účtovná závierka sa ukladá ako celok, t.j. vrchný tzv. "krycí list" so všeobecnými náležitosťami, za ktorým nasleduje súvaha, výkaz ziskov a strát a poznámky, ktoré sa posielajú ako príloha k účtovnej závierke (poznámky ako príloha uložené najlepšie vo formáte pdf). Nie je prípustné osobitne poslať "výkazy - súvahu a výkaz ziskov a strát" a osobitne, napr. cez všeobecné podanie "poznámky".
Ak účtovná závierka neobsahuje aj poznámky, považuje sa za neúplnú,
pretože podľa § 17 ods. 3 zákona o účtovníctve tvorí jeden celok, a navyše, takto podaná účtovná závierka bez poznámok nebude uložená (doručená) do registra účtovných závierok.
Odosielanie účtovnej závierky do registra účtovných závierok - postup
Účtovná jednotka sa prihlási do svojej internetovej stránky pre elektronickú komunikáciu, potom klikne na:
-
Elektronické formuláre
-
Katalóg elektronických formulárov
-
Účtovné dokumenty - Register účtovných závierok (RÚZ)
-
Účtovné výkazy pre podnikateľské subjekty účtujúce v sústave podvojného účtovníctva
-
Účtovná závierka podnikateľskej účtovnej jednotky v sústave podvojného účtovníctva.
V elektronickej verzii sa účtovné výkazy dajú vyplniť (resp. preklopiť z účtovného programu), skontrolovať a následne po dohodnutom podpise s finančnou správou (identifikátor a heslo, KEP, občiansky preukaz z elektronickým čipom eID) odoslať prostredníctvom portálu finančnej správy do registra účtovných závierok.
______________________________
Neprehliadnite!
Účtovná závierka nie je prílohou daňového priznania.
______________________________
Poznámky k účtovnej závierke musia byť pripojené ako príloha k účtovnej závierke,
inak sa účtovná závierka do registra účtovných závierok nedostane. Častou chybou je, že poznámky účtovné jednotky prikladajú ako prílohu k DP a z tohto dôvodu sa poznámky nedostanú do registra účtovných závierok a tým ani samotná účtovná závierka, pretože neobsahuje poznámky.
Právny predpis pre zostavenie účtovných závierok podľa ich zatriedenia
Účtovné jednotky sa triedia ako mikro, malá alebo ako veľká účtovná jednotka. Pre každý typ účtovnej jednotky vydalo MF SR právny predpis, podľa ktorého sa účtovné závierky majú zostaviť. Žiaľ, mnohé účtovné jednotky nemajú vedomosť o tom, že aj pre zostavenie účtovných závierok je právny predpis, preto ich dávame účtovným jednotkám do pozornosti.
Mikro
účtovné jednotky zostavujú účtovnú závierku podľa
opatrenia č. MF/15464/2013-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre mikro účtovné jednotky v z. n. p.
Malé
účtovné jednotky a
zahraničné osoby podnikajúce na území SR
zostavujú účtovnú závierku podľa
opatrenia č. MF/23378/2014-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre malé účtovné jednotky v z. n. p.
Veľké
účtovné jednotky,
štátny podnik a subjekt verejného záujmu
(§ 2 ods. 14 zákona o účtovníctve) zostavujú účtovnú závierku podľa
opatrenia č. MF/23377/2014-74
, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre veľké účtovné jednotky a subjekty verejného záujmu v z. n. p.
V citovaných opatreniach sú uvedené užitočné informácie, ktoré sú potrebné na správne zostavenie a vyplnenie účtovných závierok. Z uvedených predpisov vyberáme, napr.:
-
pri zostavení
prvej
účtovnej závierky po vzniku účtovnej jednotky sa v súvahe v stĺpcoch 3 a 5 (údaje za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie)
vykazujú údaje z otváracej súvahy
, ale pozor, na krycom liste (úvodná strana účtovnej závierky) sa
nevypĺňa dátum
za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie;
-
ak účtovná jednotka v predchádzajúcom účtovnom období účtovala v
jednoduchom
účtovníctve, v súvahe a vo výkaze ziskov a strát účtovnej jednotky
sa údaje
za bezprostredne
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály