Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Register účtovných závierok po 1. januári 2022

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Register účtovných závierok (ďalej len „RÚZ“) je informačným systémom verejnej správy, správcom ktorého je Ministerstvo financií SR. Prevádzkovateľom registra je rozpočtová organizácia ministerstva DataCentrum (ďalej len „prevádzkovateľ registra“). S účinnosťou od 1. 1. 2022 vstupuje do platnosti zákon č. 456/2021 Z. z., ktorým sa mení zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „novela zákona o účtovníctve“) a prináša zmeny aj v oblasti ukladania dokumentov ŔÚZ, teda aj účtovných závierok a tejto téme sa venujeme v nasledujúcom príspevku.

Hlavné zmeny, ktoré novela zákona o účtovníctve prináša:
-
Verejná časť RÚZ sa rozširuje o ďalšie právne formy právnických osôb, čím budú všetky právnické osoby, ktoré majú povinnosť ukladať dokumenty do RÚZ, zaradené do verejnej časti registra. Ide predovšetkým o pozemkové spoločenstvá, ale aj mimovládne neziskové organizácie ako sú občianske združenia, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, záujmové združenia právnických osôb a ďalšie. V neverejnej časti registra po úprave budú účtovné dokumenty fyzických osôb - podnikateľov a organizačných zložiek zahraničných osôb.
-
Účtovné jednotky budú účtovné dokumenty do RÚZ ukladať len v elektronickej podobe.
-
Dokumenty za zanikajúcu účtovnú jednotku do RÚZ ukladá nástupnícka účtovná jednotka; do dňa účinkov splynutia, zlúčenia alebo rozdelenia ich môže uložiť do registra zanikajúca účtovná jednotka.
-
Správca registra môže presunúť dokument k tej účtovnej jednotke, ktorej sa týka, ak bol uložený k účtovnej jednotke, ktorej sa netýka, vymazať dokument, ktorý nie je dokumentom, ktorý sa do RÚZ ukladá (napr. podľa dôvodovej správy maturitné vysvedčenie).
Dokumenty, ktoré sa do RÚZ ukladajú
Do RÚZ sa ukladajú:
a)
riadne individuálne účtovné závierky,
b)
mimoriadne individuálne účtovné závierky,
c)
riadne konsolidované účtovné závierky,
d)
mimoriadne konsolidované účtovné závierky,
e)
súhrnné účtovné závierky verejnej správy,
f)
výkazy vybraných údajov z účtovných závierok podľa § 17a a § 22,
g)
správy audítorov,
h)
individuálne výročné správy,
i)
konsolidované výročné správy,
j)
ročné finančné správy podľa osobitného predpisu [§ 34 zák. č. 429/2002 Z.z. o burze cenných papierov v z. n. p.(ďalej len "zákon o burze cenných papierov")],
k)
oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky.
Podľa ust. § 23 ods. 3 zákona č. 431/2003 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"), do RÚZ môže účtovná jednotka uložiť aj účtovnú závierku, teda riadnu, mimoriadnu alebo konsolidovanú, ktorú zostavila z
vlastného podnetu.
Účtovné jednotky, ktoré zostavujú ročnú finančnú správu podľa osobitného predpisu (§ 34 zákona o burze cenných papierov) ukladajú účtovnú závierku a výročnú správu ako súčasť ročnej finančnej správy v lehote najneskôr do štyroch mesiacov po uplynutí účtovného obdobia.
Úlohy prevádzkovateľa RÚZ
Prevádzkovateľ RÚZ:
a)
vytvára, udržiava a prevádzkuje register,
b)
zhromažďuje a spracováva údaje z účtovných závierok,
c)
zhromažďuje a spracováva údaje z výročných správ,
d)
poskytuje a sprístupňuje dokumenty uložené v RÚZ orgánom verejnej správy a iným osobám.
Dokumenty v RÚZ sa uchovávajú v súlade s § 35 zákona o účtovníctve (uchovávanie a ochrana účtovnej dokumentácie). Dokumenty ukladané do RÚZ musia byť vyhotovené a uložené v štátnom jazyku a na základe rozhodnutia účtovnej jednotky môžu byť uložené aj v cudzom jazyku.
Členenie RÚZ
RÚZ sa člení na verejnú a neverejnú časť. To znamená, že dokumenty vo verejnej časti RÚZ sú prístupné prostredníctvom webového sídla RÚZ verejnosti. Dokumenty v neverejnej časti sú prístupné len tým účtovným jednotkám, ktoré dokumenty do neverejnej časti ukladajú.
Neverejnú časť tvoria dokumenty týchto účtovných jednotiek:
a)
účtovnej jednotky uvedenej v § 17a ods. 1 písm. b) zákona o účtovníctve, t.j. pobočka zahraničnej banky, pobočka zahraničnej správcovskej spoločnosti, pobočka poisťovne z iného členského štátu, pobočka zahraničnej poisťovne, pobočka zaisťovne z iného členského štátu a pobočka zahraničnej zaisťovne, a pobočky zahraničnej finančnej inštitúcie,
b)
fyzickej osoby, ktorá je účtovnou jednotkou.
Ostatné účtovné jednotky budú účtovné dokumenty (účtovné závierky, výročné správy, správy audítora) ukladať do verejnej časti registra, teda aj neziskové účtovné jednotky budú účtovné dokumenty ukladať do verejnej časti registra, ak takúto povinnosť budú mať.
Teda do verejnej časti registra budú účtovné dokumenty ukladať tieto účtovné jednotky:
a)
účtová jednotka uvedená v ust. § 17a ods. 1 zákona o účtovníctve, ktorá zostavuje účtovnú závierku podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva (IFRS/IAS),
b)
účtovná jednotka, ktorá zostavuje konsolidovanú účtovnú závierku podľa § 22 zákona o účtovníctve,
c)
účtovná jednotka, ktorá je obchodnou spol
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály