Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novinky v zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti v roku 2014

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Tak ako každý rok, majú zamestnávatelia povinnosť vykonať niektorým zamestnancom ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej aj „ročné zúčtovanie“) a činnosti spojené s vysporiadaním daňovej povinnosti týchto zamestnancov. Zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti sú počas kalendárneho roka zdaňované preddavkovým spôsobom, t. j. zamestnávateľ vyberie preddavok na daň zo zdaniteľných príjmov a nakoľko ide o preddavky na daň, tieto sa musia vysporiadať po skončení zdaňovacieho obdobia (po uplynutí kalendárneho roka) formou vykonania ročného zúčtovania u zamestnávateľa alebo formou podania daňového priznania, ktoré podáva fyzická osoba u príslušného správcu dane.

V článku vám prinášame najvýznamnejšie zmeny s dopadom na výpočet daňovej povinnosti z príjmov zo závislej činnosti zamestnancov, ktoré vyplývajú z novelizácie zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a oboznámime vás s povinnosťami zamestnávateľov v mzdovej učtárni v súvislosti s vykonaním ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti.

Novinky v zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti

Dňa 13. septembra 2013 bola schválená novela č. 318/2013 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o doplnkovom dôchodkovom sporení“). V Čl. II tejto novely sa s účinnosťou od 1. januára 2014 mení a dopĺňa ZDP. Ďalšia novela č. 463/2013 Z. z., ktorá s účinnosťou od 1. januára 2014 mení a dopĺňa ZDP, bola schválená dňa 3. decembra 2013.

Príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie ako nová daňová úľava

Pri vysporiadaní daňovej povinnosti za zdaňovacie obdobie roku 2013 si zamestnanec môže uplatniť nárok na tieto nezdaniteľné časti základu dane:

  • nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, nárok si daňovník môže uplatňovať každý mesiac alebo až po uplynutí zdaňovacieho obdobia v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň, príp. pri podaní daňového priznania,
  • nezdaniteľnú časť základu dane na manželského partnera, nárok si daňovník môže uplatniť po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak spĺňa zákonom stanovené podmienky, v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň, príp. pri podaní daňového priznania,
  • nezdaniteľnú časť základu dane na dobrovoľné príspevky na starobné dôchodkové sporenie, nárok si daňovník môže uplatniť po uplynutí zdaňovacieho obdobia v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň, príp. pri podaní daňového priznania; tento druh daňovej úľavy je zavedený len dočasne do 31. 12. 2016.

Od 1. 1. 2014 sa zavádza nová nezdaniteľná časť základu dane, ktorou sú príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie preukázateľne zaplatené podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení a príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie v zahraničí rovnakého alebo porovnateľného druhu. Nárok na túto daňovú úľavu si daňovník môže uplatniť až po skončení zdaňovacieho obdobia v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo podaním daňového priznania, prvýkrát za zdaňovacie obdobie roku 2014. Maximálna výška preukázateľne zaplatených príspevkov, o ktoré si bude môcť daňovník znížiť čiastkový základ dane, je v úhrne najviac 180 € ročne. Na uplatnenie novej nezdaniteľnej časti základu dane musí daňovník súčasne splniť tieto zákonom ustanovené podmienky:

  1. príspevky musia byť zaplatené na základe účastníckej zmluvy uzatvorenej po 31. decembri 2013, resp. zmenenej s účinnosťou od tohto dátumu, pričom obsahom zmeny musí byť upustenie od dávkového plánu, ktorý tvoril súčasť zmluvy,
  2. daňovník nebude mať uzatvorenú inú účastnícku zmluvu podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení („so starými podmienkami“), ktorá nebude spĺňať zákonom ustanovené podmienky; v prípade, že daňovník bude mať od 1. 1. 2014 uzatvorených viacero účastníckych zmlúv a bude si chcieť uplatniť nárok na nezdaniteľnú časť základu dane vo výške preukázateľne zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, je potrebné, aby prijal nové podmienky na všetkých jeho uzatvorených zmluvách.

Ako doklad o zaplatení príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie bude určený výpis z osobného účtu zaslaný dôchodkovou ­spoločnosťou, ktorý bude zasielaný sporiteľom vždy do konca januára za predchádzajúci kalendárny rok. Pri vysporiadaní daňovej povinnosti formou podania daňového priznania bude tento doklad potrebný na kontrolné účely. Ak dôjde v súvislosti s uplatnením tejto novej daňovej úľavy k porušeniu podmienok, t. j., ak bude daňovníkovi vyplatený predčasný výber a v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach si daňovník uplatnil nezdaniteľnú časť základu dane na príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, je povinný zvýšiť základ dane do troch zdaňovacích období od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom bol predčasný výber vyplatený, a to o sumu zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, o ktoré si v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach znížil základ dane.

Tip: Predčasný výber je nový druh dávky doplnkového dôchodkového sporenia, ktorý bol zavedený novelou zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení s účinnosťou od 1. 1. 2014. Nárok na predčasný výber má len ten sporiteľ, ktorý pristúpil na nové podmienky (upustenie od dávkového plánu v účastníckej zmluve), platné po 1. 1. 2014. Predčasný výber predstavuje „alternatívu“ odstupného, určeného pre tých účastníkov, ktorí sa z rôznych dôvodov rozhodnú ukončiť sporenie v systéme doplnkového dôchodkového sporenia. Na rozdiel od odstupného, inštitút predčasného výberu umožňuje účastníkovi vybrať si len svoje príspevky a v systéme naďalej zotrvať tak, že jeho zmluva nezaniká a príspevky zamestnávateľa zostanú na osobnom účte účastníka. Predčasný výber je možné vyplatiť iba raz v priebehu 10 rokov trvania účastníckej zmluvy, pričom prvýkrát môže byť predčasný výber vyplatený po uplynutí 10 rokov odo dňa uzatvorenia účastníckej zmluvy. Vyplatením tejto dávky účastnícka zmluva nezaniká (účastník môže v sporení pokračovať ďalej na tej istej účastníckej zmluve).

Upozornenie: Počnúc zdaňovacím obdobím roku 2011 boli zrušené tri nezdaniteľné časti základu dane, a to z titulu platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, platenia poistného na životné poistenie a platenia finančných prostriedkov na účelové sporenie. Na základe týchto daňových úľav si daňovník mohol po uplynutí zdaňovacieho obdobia znížiť základ dane vo výške preukázateľne zaplatených príspevkov v príslušnom zdaňovacom období. V prípade doplnkového dôchodkového sporenia ide o sporenie na základe účastníckej zmluvy uzatvorenej podľa „starých“ podmienok zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. Ak daňovník porušil podmienky v súvislosti s uplatnením týchto daňových úľav v roku 2010 a skôr, je povinný zvýšiť základ dane do troch zdaňovacích období od konca zdaňovacieho obdobia, v ktorom k porušeniu došlo. Podľa prechodného ustanovenia ZDP, ak dôjde k porušeniu podmienok v roku 2011 a neskôr, daňovník nie je povinný základ dane o uplatnené sumy zvyšovať, pretože ustanovenie o porušení podmienok bolo zo zákona vypustené.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnanec Jozef si od roku 2010 platil príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie vo výške 25 € mesačne. O sumu preukázateľne zaplatených príspevkov si v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň za rok 2010 znížil základ dane. Dňa 15. 12. 2011 sa rozhodol, že prestane sporiť do III. piliera dôchodkového systému a požiadal doplnkovú dôchodkovú spoločnosť, aby mu z nasporených finančných príspevkov vyplatila odstupné.

Za nedodržanie podmienok sa považuje aj výplata odstupného pred dovŕšením 55. roku života daňovníka a pred uplynutím desiatich rokov od uzavretia účastníckej zmluvy.

Daňovník porušil podmienky po 1. 1. 2011 a preto nie je povinný zvýšiť základ dane o sumu zaplatených a uplatnených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, o ktoré si znížil základ dane v roku 2010.

Príjem za používanie motorového vozidla na služobné a súkromné účely

Podľa pôvodného znenia ust. § 5 ods. 3 písm. a) ZDP sa nepeňažný príjem zamestnanca za používanie motorového vozidla na služobné a súkromné účely určí vo výške 1 % zo vstupnej ceny vozidla za každý aj začatý kalendárny mesiac poskytnutia motorového vozidla zamestnávateľa na používanie na služobné a súkromné účely.

Od 1. 1. 2014 sa pri výpočte nepeňažného príjmu zamestnanca v súvislosti s používaním motorového vozidla zohľadní opotrebenie poskytnutého motorového vozidla, a to znížením vstupnej ceny vozidla.

Postupné znižovanie vstupnej ceny motorového vozidla sa prejaví na znížení nepeňažného príjmu zamestnanca zo závislej činnosti, ktorý sa určí nasledovne:

  1. v prvom roku zaradenia motorového vozidla do užívania bude vo výške 1 % zo vstupnej ceny motorového vozidla zamestnávateľa, poskytnutého na používanie na služobné a súkromné účely za každý aj začatý kalendárny mesiac; ak pôjde o prenajaté motorové vozidlo, vychádzať sa bude z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka, a to aj ak dôjde k následnej kúpe prenajatého motorového vozidla, pričom, ak vo vstupnej cene nebude zahrnutá daň z pridanej hodnoty, vstupná cena sa o túto daň ­zvýši,
  2. nasledujúcich siedmich kalendár­nych rokoch bude vo výške zo vstupnej ceny motorového vozidla podľa prvého bodu každoročne zníženej o 12,5 % k prvému dňu príslušného kalendárneho roka za každý aj začatý kalendárny mesiac jeho poskytnutia na používanie na služobné a súkromné účely, pričom na účely výpočtu nepeňažného príjmu sa vstupná cena motorového vozidla zamestnávateľa podľa prvého bodu zvýši aj o sumu technického zhodnotenia motorového vozidla vykonaného v týchto rokoch.

Prvýkrát sa tento spôsob výpočtu použije pri určení nepeňažného príjmu zamestnanca za január 2014, a to aj vtedy, ak zamestnanec už v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach používal toto motorové vozidlo zamestnávateľa aj na súkromné a služobné účely.

Oslobodenie príjmov z cien alebo výhier

Od 1. 1. 2014 sa upravuje zdanenie cien a výhier v hodnote vyššej ako 350 €. Podľa upraveného ust. § 9 ods. 2 písm. m) ZDP sa zdaňuje tá časť príjmov z cien alebo výhier, ktorá prevyšuje 350 €, t. j. hranicu, od ktorej už nie je cena alebo výhra oslobodená od dane.

Zmeny v súvislosti s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály