Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov (II.)

Rubrika: Daň z príjmov

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) bol koncom roka novelizovaný zákonom č. 534/2005 Z. z. (ďalej len „novela ZDP“), ktorý v určitej časti zmien nadobudol účinnosť 15. 12. 2005 (venovali sa sme im v komentári v predchádzajúcom čísle časopisu), v ďalšej časti zmien 1. 1. 2006 a v prípade jednej zmeny dňom 1. 5. 2006.

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) bol koncom roka novelizovaný zákonom č. 534/2005 Z. z. (ďalej len „novela ZDP“), ktorý v určitej časti zmien nadobudol účinnosť 15. 12. 2005 (venovali sa sme im v komentári v predchádzajúcom čísle časopisu), v ďalšej časti zmien 1. 1. 2006 a v prípade jednej zmeny dňom 1. 5. 2006. V tomto príspevku sa zameriame na zmeny, ktoré ovplyvnia daňovú povinnosť v rámci dane z príjmov za rok 2006 a ďalšie roky. Od 1. 1. 2006 nadobudol účinnosť aj zákon č. 660/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 660/2005 Z. z.“); tento zákon v Čl. V. novelizoval ZDP. Tieto zmeny sa dotýkajú zdaňovania príjmov zdravotných poisťovní, pričom sa budú taktiež dotýkať daňovej povinnosti za rok 2006 a ďalšie roky. V tomto článku sa im budeme venovať okrajovo.

§ 5 ZDP – Príjmy zo závislej činnosti

Zmeny v § 5 ZDP, ku ktorým dochádza s účinnosťou od roku 2006 majú skôr spresňujúci charakter. V určitých prípadoch však môžu mať aj dopad na vyčíslenie základu dane z príjmov fyzickej osoby (FO) za príslušné zdaňovacie obdobie a tým aj na výšku daňovej povinnosti konkrétneho daňovníka.
V § 5 ods. 5 ZDP sa uvádzajú príjmy zo závislej činnosti, ktoré nie sú predmetom dane z príjmov FO nad rámec príjmov vymedzených v § 3 ods. 2 ZDP. Okrem iného pod § 5 ods. 5 písm. e) ZDP sa uvádza hodnota poskytovaných rekondičných pobytov, rehabilitačných pobytov, kondičných rehabilitácií a preventívnej zdravotnej starostlivosti v prípadoch a za podmienok ustanovených osobitným predpisom. V platnom znení ZDP do 31. 12. 2005 toto ustanovenie sa odvolávalo na Zákonník práce, v novom znení odvolávka smeruje k zákonu č. 330/1996 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v znení neskorších predpisov. Aj tento zákon je však citovaný len ako jeden z možných, viacerých osobitných predpisov, čo znamená, že pokiaľ povinnosť zamestnávateľa poskytovať určité formy vymedzenej starostlivosti o zamestnancov vyplýva z ľubovoľného iného predpisu, hodnota ním poskytovanej starostlivosti nebude u zamestnancov predmetom dane z príjmov.

Zmenu odvolávky je možné chápať aj tak, že zatiaľ čo podľa Zákonníka práce môžu byť niektoré plnenia zamestnávateľa vo vzťahu k zamestnancom dohodnuté v kolektívnej zmluve aj nad rámec vymedzený v zákone, v zmenenom stave pôjde len o uspokojovanie tých nárokov zamestnancov a v rozsahu, ako budú vyplývať z príslušného osobitného predpisu.
Zmena v § 5 ods. 7 písm. d) ZDP súvisí s príjmami zo závislej činnosti, ktoré sú u zamestnancov oslobodené od dane z príjmov FO (nad rámec príjmov oslobodených od dane podľa § 9 ZDP). Do 31. 12. 2005 okrem iného medzi oslobodené príjmy patrila možnosť zamestnancov používať bezplatne rôzne zariadenia zamestnávateľa (rekreačné, športové, telovýchovné, zdravotnícke, vzdelávacie a predškolské), o oslobodenie išlo len vtedy, ak zamestnávateľ bol vlastníkom príslušného zariadenia. Od 1. 1. 2006 o oslobodený príjem u zamestnanca pôjde aj vtedy, ak zamestnávateľ poskytne takúto možnosť svojim zamestnancom aj v cudzom zariadení, napr. na základe uzatvorenej zmluvy s vlastníkom príslušného zariadenia.

§ 6 ZDP – Príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu

Zmena v § 6 ods. 10 ZDP sa týka spôsobu uplatňovania paušálnych výdavkov u daňovníkov dane z príjmov FO, ktorí dosiahnu príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu. Za predpokladu, že nie sú platiteľmi DPH po dobu celého zdaňovacieho obdobia (t. j. neboli platiteľmi dane k 1. 1. príslušného zdaňovacieho obdobia), počínajúc zdaňovacím obdobím roku 2006 si budú môcť uplatniť paušálne výdavky vo výške 40 %z objemu príjmov z týchto činností zahrnutých do základu dane. Za zdaňovacie obdobie roku 2005 si môžu odpočítať paušálne výdavky len vo výške 25 %. Daňovníci, ktorí dosiahnu príjmy z remeselných živností vymedzených v prílohe zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov, si budú môcť uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z objemu príjmov z týchto živností zahrnutých do základu dane z príjmu rovnako ako v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach.

Naďalej zostáva v platnosti skutočnosť, že popri uplatnených paušálnych výdavkoch daňovníci dane z príjmov FO s príslušnými príjmami budú si môcť navyše uplatniť pri vyčíslení základu dane z príjmov výdavky vo forme zaplatených príspevkov na zákonné druhy poistenia (zdravotné, dôchodkové, nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti) v preukázanej výške (ak neboli zahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach). Pri uplatňovaní paušálnych výdavkov príslušný daňovník je povinný viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede, ako aj evidenciu o zásobách a pohľadávkach.

§ 8 ZDP – Ostatné príjmy

Doplnením § 8 ods. 1 ZDP o písm. k) počínajúc zdaňovacím obdobím roku 2006 sa budú zahŕňať do základu dane aj príjmy vo forme vráteného poistného na zákonné zdravotné a sociálne poistenie zaplateného bez právneho dôvodu, ako aj suma vráteného preplatku na poistnom, ak ho daňovník zaplatil vo vyššej sume ako vyplýva z príslušného osobitného predpisu. Platí to však len za predpokladu, že sumu poistného, ktorá bola daňovníkovi vrátená, si uplatnil vo výdavkoch pri vyčíslení základu dane za príslušné zdaňovacie obdobie v rámci zdanenia príjmov zo závislej činnosti alebo príjmov z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu v niektorom z predchádzajúcich zdaňovacích období. Nie je rozhodujúce, či k uplatneniu takýchto výdavkov došlo v rámci daňového priznania podávaného daňovníkom, alebo ich sumu zohľadnil zamestnávateľ pri ročnom zúčtovaní príjmov zo závislej činnosti.

Keďže tieto príjmy sa zaradili medzi ostatné príjmy, ich vysporiadanie dodatočným začlenením do základu dane z príjmov sa uskutoční vždy podaním daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom bola daňovníkovi suma poistného vrátená. Príjmy sa zahrnú do základu dane v príslušnom zdaňovacom období neznížené o výdavky, ako to vyplýva z doplneného písm. c) do § 8 ods. 3 ZDP.
Do § 8 ods. 1 ZDP bolo doplnené aj nové písm. l), v súlade s ktorým sa zaradili medzi ostatné príjmy aj príjmy z derivátových operácií. V tejto súvislosti bol doplnený § 8 ZDP o ods. 11, podľa ktorého za daňové výdavky súvisiace s príjmami z derivátových operácií zahŕňanými do základu dane z príjmov sa považujú poplatky a iné podobné platby súvisiace s realizáciou derivátových operácií, ako aj výdavky súvisiace s vysporiadaním týchto operácií.
Nové znenie § 8 ods. 5 písm. b) ZDP upravuje, čo sa považuje za výdavky pri zahrnutí príjmov z predaja nehnuteľností nadobudnutých dedením alebo darovaním do základu dane. Je to cena zistená podľa § 25 ods. 1 písm. a) ZDP, ktorý bol taktiež upravený zákonom č. 534/2005 Z. z. (s účinnosťou od 15. 12. 2005). Za predpokladu, že ide o nehnuteľnosť, ktorá u poručiteľa alebo u darcu nebola predmetom daňového odpisovania, je to cena, za ktorú poručiteľ alebo darca obstaral príslušnú nehnuteľnosť. V opačnom prípade to bude daňová zostatková cena takéhoto majetku. V súlade s § 8 ods. 5 písm. b) ZDP v upravenom znení je výdavkom pri príjmoch podľa § 8 ods. 1 písm. b) až e) ZDP (príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti, príjmy z predaja hnuteľných vecí, príjmy z prevodu opcií a príjmy z prevodu cenných papierov), cena veci (príslušnej nehnuteľností alebo hnuteľnej veci), cena cenného papiera alebo cena opcie zistená v čase nadobudnutia, ak nejde o výdavok podľa § 8 ods. 5 písm. a) ZDP.

§ 9 ZDP – Príjmy oslobodené od dane z príjmov FO

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály