Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nové postupy účtovania pre jednoduché účtovníctvo podnikateľov (2. časť) (dokončenie z minulého čísla)

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

V druhej časti pokračujeme obsahom ustanovení nového opatrenia č. MF/27076/2007-74.



Zásady pre členenie majetku a záväzkov


V § 9 nových Postupov účtovania v JÚ sa definujú zásady pre členenie majetku a záväzkov. Hmotný, nehmotný a finančný majetok z časového hľadiska sa člení na:
  • dlhodobý majetok, ktorého doba použiteľnosti alebo doba splatnosti je dlhšia ako jeden rok,
  • krátkodobý majetok, ktorého doba použiteľnosti alebo doba splatnosti je najviac jeden rok.
Dlhodobý majetok sa člení na: nehmotný majetok, hmotný majetok, finančný majetok.
 
Dlhodobý finančný majetok sa člení:
  • cenné papiere a podiely na základnom imaní,
  • termínované vklady s dobou splatnosti dlhšou ako 1 rok,
  • poskytnuté pôžičky s dobou splatnosti dlhšou ako 1 rok,
  • umelecké diela, zbierky, predmety z drahých kovov a pozemky, obstarané za účelom uloženia voľných peňažných prostriedkov.
Ku krátkodobému majetku patria zásoby, napr. suroviny, pomocné látky, prevádzkové látky, náhradné dielce, obaly, vlastná výroba (nedokončená výroba, polotovary vlastnej výroby, zvieratá, napr. z vlastného chovu), nakúpené zvieratá, tovar.
Ak sa tak účtovná jednotka rozhodne, musí ako zásoby účtovať aj hmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná sume 30 000 Sk alebo je nižšie, ak jeho použiteľnosť je dlhšia ako jeden rok.
 
Ku krátkodobému finančnému majetku patria peňažné prostriedky v hotovosti a na účtoch v bankách, ceniny, šeky, krátkodobé cenné papiere (dlhopisy, akcie na obchodovanie, zmenky a ostatný krátkodobý finančný majetok.
 

Dlhodobý nehmotný a dlhodobý hmotný majetok

V § 10 nové Postupy účtovania v JÚ ustanovujú ďalšie podrobnosti účtovania a oceňovania dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku.
 
Do kategórie dlhodobého hmotného majetku (§ 10 ods. 12 nových Postupov účtovania v JÚ) sa zaraďujú:
  • pozemky, stavby, byty a nebytové priestory, umelecké diela, zbierky a predmety z drahých kovov,
  • samostatné hnuteľné veci alebo súbory hnuteľných vecí so samostatným technicko-ekonomickým určením, s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a v ocenení vyššom ako 30 000 Sk,
  • pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky,
  • plemenné a chovné zvieratá za účelom hospodárskeho využitia, hospodársky využívané chovy muflónov, danielov, jeleňov, pštrosov, ak ich využiteľnosť v chove je dlhšia ako štyri roky,
  • otvárky nových lomov, pieskovní a hlinísk, technická rekultivácia a technické zhodnotenie, ak nie sú súčasťou obstarávacej ceny DHM,
  • umelecké diela a zbierky, ak nie sú súčasťou stavebných objektov,
  • príslušenstvo (prídavné alebo výmenné zariadenie, ktoré je súčasťou jeho ocenenia a evidencie),
  • technické zhodnotenie na prenajatom majetku vyššie ako 30 000 Sk a odpisované počas doby nájmu,
  • technické zhodnotenie úplne odpísaného hmotného majetku vyššie ako 30 000 Sk,
  • majetok, ktorého ocenenie sa rovná sume 30 000 Sk alebo je nižšie s použiteľnosťou dlhšou ako 1 rok,
  • majetok uvedený v § 10 ods. 24 nových Postupov účtovania v JÚ, ku ktorému nemá účtovná jednotka vlastnícke právo.
dlhodobému nehmotnému majetku patria práva priemyselného vlastníctva, autorské práva alebo práva príbuzné autorskému právu vrátane počítačových programov a databáz, projekty, výrobné a technologické postupy, utajované informácie, lesné hospodárske plány, technické a hospodársky využiteľné znalosti, ktorých ocenenie je vyššie ako 50 000 Sk a majú prevádzkovo-technické funkcie alebo použiteľnosť dlhšiu ako 1 rok a sú obstarané odplatne alebo vlastnou činnosťou, aktivované náklady na vývoj, zriaďovacie výdavky vyššie ako 50 000 Sk a technické zhodnotenie plne odpísaného nehmotného majetku vyššie ako 30 000 Sk.
Pri definícii dlhodobého hmotného majetku sa vychádza v jednoduchom účtovníctve zo ZDP. Pri samostatných hnuteľných veciach je ZDP určená hranica vstupnej ceny na 30 000 Sk a vyššie a prevádzkovo-technické funkcie tohto majetku musia byť dlhšie ako jeden rok.
 
Novo upravené je, že na účely účtovania sa dlhodobý majetok považuje za majetok už v procese obstarávania a nie až keď je zaradený do používania. Podmienkou zaradenia dlhodobého majetku do používania nie je jeho úhrada. Náklady na obstaranie dlhodobého majetku vstupujú do obstarávacej ceny iba do času jeho uvedenia do užívania. Uvedením do používania sa rozumie zabezpečenie všetkých technických funkcií tohto majetku potrebných na jeho používanie a splnenie povinností. Prípadné ďalšie výdavky zistené po termíne uvedenia dlhodobého majetku do užívania sa účtujú v peňažnom denníku v členení na nákup materiálu, tovaru, mzdy, prevádzková réžia a pod.
 
Novo upravené je taktiež účtovanie kurzových rozdielov pri postupnej úhrade dlhodobého majetku v cudzej mene. Ak pri tejto účtovnej operácii vzniknú kurzové rozdiely, v peňažnom denníku sa budú účtovať v rámci uzávierkových účtovných operácií ako daňový príjem alebo daňový výdavok. Týmto sa sledovalo zosúladiť účtovanie kurzových rozdielov tak, ako bolo v doterajších postupoch pri obstaraní majetku finančným lízingom (§ 17).
 
Zahrnovanie úrokov z úveru do obstarávacej ceny sa naďalej ponecháva na rozhodnutí účtovnej jednotky. Úroky z úverov nie sú súčasťou obstarávacej ceny dlhodobého hmotného majetku vtedy, ak sa do času uvedenia tohto majetku do používania účtovná jednotka nerozhodne, že budú tvoriť súčasť obstarávacej ceny.
 

Zásoby

V § 11 nových Postupov účtovania v JÚ sa ustanovujú podrobnosti účtovania a oceňovania zásob. Zásoby v účtovných jednotkách tvoria dôležitú časť majetku a zabezpečujú plynulý chod ich podnikateľských aktivít. Členia sa na: materiál, vlastnú výrobu, zvieratá, tovar.
 
Ako materiál sa účtujú najmä:
  • suroviny, ktorými sú hmoty, ktoré pri výrobnom procese prechádzajú úplne alebo sčasti do výrobku a tvoria jeho podstatu, napríklad tkanina,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály