Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zlaté zásady vedenia účtovníctva pre živnostníkov

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Dobré rady sú vítané kedykoľvek. Najmä ak dokážu ušetriť čas i peniaze a zjednodušia podnikateľovi život. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva a daňového poradenstva, radí SZČO vybrať si vhodný nástroj na vedenie ich účtovníctva.

Kedy sa SZČO oplatí daňová evidencia a kedy je lepšie účtovať v jednoduchom účtovníctve?

Pokiaľ živnostník plánuje vykonávať svoju činnosť samostatne, t. j. bez zamestnancov je daňová evidencia vždy výhodnejšia v porovnaní s jednoduchým účtovníctvom. Dôvodom je hlavne skutočnosť, že daňovník, ktorý vedie daňovú evidenciu nie je povinný viesť účtovníctvo a z tohto dôvodu platiť za účtovnícke služby, resp. za obstaranie účtovného softvéru.

„Povinnosť viesť účtovníctvo je spojená s možným rizikom vyrubenia pokuty za  porušenie účtovných predpisov, to znamená, že v prípade, že sa daňovník rozhodne viesť daňovú evidenciu, toto riziko sa u neho eliminuje,“ uviedol Peter Pašek, Head of Advisory spoločnosti Accace.

Vedenie agendy vo forme jednoduchého účtovníctva by sme odporúčali hlavne tým daňovníkom, u ktorých existuje predpoklad uplatňovania rezervy na lesnú pestovateľskú činnosť; na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládok po ich uzavretí; na nakladanie s odovzdaným elektroodpadom z domácností a to z dôvodu, že tieto rezervy môže tvoriť a daňovo uznať len ten daňovník, ktorý o nich účtuje, t. j. daňovníci, ktorí by sa rozhodli pre daňovú evidenciu, by stratili túto možnosť uplatnenia vyššie uvedených rezerv.

Za akých podmienok môže živnostník prejsť z jednoduchého účtovníctva na zjednodušenú daňovú evidenciu?

Daňovú evidenciu v súlade s § 6 ods. 14 Zákon o dani z príjmov (ďalej len „ZDP“) môže viesť len ten živnostník, ak svoju podnikateľskú činnosť vykonáva samostatne bez zamestnanca a dosiahol z tejto činnosti v bezprostredne predchádzajúcom zdaňovacom období príjmy nepresahujúcu sumu 170 000 €. Prechod na daňovú evidenciu nepodlieha oznamovacej povinnosti voči daňovému úradu. Súčasne by sme chceli upozorniť, že v súlade s § 51a ods. 3 ZDP je daňovník, ktorý začne viesť daňovú evidenciu po období, v ktorom účtoval v sústave jednoduchého účtovníctva, povinný zvýšiť svoj základ dane o zostatky vytvorených rezerv na lesnú pestovateľskú činnosť; na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládok po ich uzavretí; na nakladanie s odovzdaným elektroodpadom z domácností a to podľa stavu zisteného na začiatku zdaňovacieho obdobia, v ktorom začne viesť daňovú evidenciu.

Vedením daňovej evidencie sa vyhnete daňovým kontrolám

Daňovník, ktorý vedie evidenciu v súlade s § 6 ods. 14 ZDP v súlade s § 1 ods. 1 písm. a) bod. 3 Zákona o účtovníctve, sa nepovažuje za účtovnú jednotku.

„Výhodou skutočnosti, že sa daňovník nepovažuje za účtovnú jednotku spočíva hlavne v tom, že daňový úrad nie je oprávnený vykonať u neho kontrolu dodržiavania účtovných predpisov a za prípadné porušenie vyrubiť pokutu v súlade s §38 Zákona o účtovníctve,“ uviedol Peter Pašek.

Daňovník, ktorý nie je považovaný za účtovnú jednotku nezostavuje účtovnú závierku v podobe výkazu o majetku a záväzkoch a výkazu o príjmoch a výdavkoch.



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály