Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Niekoľko poznámok pred zostavením účtovnej závierky v jednoduchom účtovníctve podnikateľov

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Účtovná jednotka môže poveriť vedením svojho účtovníctva aj inú právnickú alebo fyzickú osobu, ale tým sa nezbavuje zodpovednosti za vedenie účtovníctva a za zostavenie účtovnej závierky.

Blíži sa obdobie, keď mnohí podnikatelia začnú „zháňať“ účtovníkov, ktorí by im „spravili účtovníctvo“ vrátane účtovnej závierky a daňového priznania k dani z príjmov, prípadne vykonali ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Ide prevažne o podnikateľov, ktorí vychádzajú z názvu tejto sústavy účtovníctva a predpokladajú, že keď je nazvaná „jednoduché účtovníctvo“ nevyžaduje žiadne špeciálne znalosti. Jeho jednoduchosť nespočíva v tom, že na jeho vedenie je potreba minimum skúseností a vedomostí, ale v tom, že zápisy v účtovných knihách sa nevykonávajú podvojne, teda sa nevyžaduje súvzťažnosť účtovných zápisov. Ešte aj v súčasnosti je bežné, že podnikateľovi vedie účtovníctvo nekvalifikovaná manželka a spolieha sa na to, že jednoduché účtovníctvo nie je komplikované. Jednoduché účtovníctvo, napriek názvu, nie je až také jednoduché a veľakrát, na škodu podnikateľa, sa ukáže, že opak je pravdou.

Na základe takéhoto názoru mnohí podnikatelia obsadzujú zodpovednú prácu účtovníkov bez toho, aby mali určité povedomie, čo všetko práca osoby, ktorá spracováva účtovnú agendu, obnáša. Väčšinou hlavnú úlohu zohráva cena, ktorú účtovník za svoju prácu požaduje. Napríklad kozmetička za hodinovú prácu vypýta 30 €, ale účtovníkovi túto sumu nie je ochotná zaplatiť za mesačnú prácu, pretože sa jej to za tých „pár položiek“ v peňažnom denníku zdá priveľa. Nie je ochotná zohľadniť, že účtovník, ak chce svoju prácu robiť zodpovedne, musí sa vzdelávať, platí si školenia, prednášky, pravdepodobne tiež platí za prenájom, musí kúpiť počítač, softvér a pod.

Pamätaj: Účtovná jednotka (ÚJ) môže poveriť vedením svojho účtovníctva aj inú právnickú alebo fyzickú osobu, ale tým sa nezbavuje zodpovednosti za vedenie účtovníctva a za zostavenie účtovnej závierky.

Podnikateľ, ktorý angažuje lacného a možno menej kvalitného účtovníka, býva nepríjemne prekvapený v okamihu, keď sa mu ohlási daňová kontrola. Ťažko sa mu potom chápe, že mal vsadiť na kvalitu účtovníka už od začiatku. Mal sa presvedčiť, či uzatvára zmluvu na účtovnícke práce s osobou, ktorá je účtovníkom v pravom zmysle slova a má už za sebou nejaké skúsenosti v tomto odbore. Práve v období zostavovania účtovnej závierky je kvalitný účtovník na „nezaplatenie“.

Pravdou však je, že v súčasnosti do práce účtovníkov veľakrát zasahuje softvér, ktorý nie je v súlade s požiadavkami právnych predpisov v oblasti účtovníctva a tak niektorí účtovníci, namiesto toho, aby si možnosti účtovania overili v zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) alebo v postupoch účtovania, prispôsobujú účtovné zápisy možnostiam daného softvéru.

Za príklad si možno vziať jedného podnikateľa účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva, ktorý chcel poznať názor na vedenie svojho účtovníctva. Požiadal preto účtovnícku firmu o vykonanie kontroly účtovníctva za rok 2010, pretože sa mu ohlásila daňová kontrola. Doniesol všetky doklady, peňažný denník a doložil aj súvahu a výkaz ziskov a strát. Toto už na prvý pohľad vypovedá nielen o kvalite a úrovni vedenia účtovníctva, ale aj o úrovni účtovníka, ktorý dovtedy účtovnú agendu spracovával.

Pamätaj: Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve okrem všeobecných náležitostí, definovaných v § 17 zákona o účtovníctve, a ktoré tvoria prvú stranu výkazov, obsahuje:
•   Výkaz o príjmoch a výdavkoch,
•   Výkaz o majetku a záväzkoch.

Vzory obidvoch súčastí účtovnej závierky sú prílohou opatrenia vydaného Ministerstvom financií SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre ÚJ účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“), treba si však dať pozor na použitie správneho vzoru, keďže pôvodné opatrenie bolo niekoľkokrát novelizované.

Pamätaj: Na zostavenie účtovnej závierky za rok 2011 možno použiť vzor výkazov, ktoré sa použili na zostavenie účtovnej závierky za rok 2010 alebo sa môže použiť aj vzor výkazov na zostavenie účtovnej závierky za rok 2012 (V prípade, že bude schválené opatrenie MF SR č. MF/26567/2011-74).

Podľa častých otázok, ktoré sa vyskytujú najmä v období prípravy a zostavovania účtovnej závierky, mnohí účtovníci majú problémy s určením dňa účtovného prípadu. Podľa zákona o účtovníctve ÚJ účtujú a vykazujú skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva, v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Zaúčtovať všetky účtovné prípady podľa uvedenej zásady znamená, že všetky zápisy v peňažnom denníku budú vyjadrovať len finančné toky realizované do 31. 12. príslušného účtovného obdobia, všetky ostatné účtovné prípady nepeňažného charakteru, ktoré vyjadrujú pohľadávky, záväzky a ostatné zložky majetku a záväzkov budú zaevidované v pomocných účtovných knihách príslušného účtovného obdobia, výsledky inventarizácie uskutočnenej k 31. 12. budú zahrnuté do príslušného účtovného obdobia, kurzové rozdiely a uzávierkové účtovné operácie, ktoré vyjadrujú účtovné prípady nepeňažného charakteru budú zaúčtované v peňažnom denníku do príslušného účtovného obdobia.

Aby účtovníctvo ÚJ, účtujúcej v sústave jednoduchého účtovníctva, poskytovalo verné a pravdivé zobrazenie predmetu účtovníctva, musí každý účtovník so stopercentnou istotou určiť, kedy pri konkrétnej hospodárskej operácii vzniká deň účtovného prípadu.

Dňom uskutočnenia účtovného prípadu podľa § 2 Postupov účtovania v JÚ je deň splnenia dodávky, platby záväzku, inkasa pohľadávky, započítania pohľadávky, postúpenia pohľadávky, prevzatia dlhu, poskytnutia a prijatia preddavku, úhrady úveru alebo pôžičky poskytnutím nového úveru alebo pôžičky, zistenia manka na majetku a záväzkoch, zistenia schodku, prebytku majetku, škody na majetku, vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva, pohybu majetku vo vnútri ÚJ. Ako vidno

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály