Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov FO za rok 2022

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V súlade s § 15 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) daňové priznanie je povinný podať každý, komu táto povinnosť vyplýva z osobitných predpisov alebo ten, koho na to správca dane vyzve. Kedy vzniká fyzickej osobe povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov (ďalej len „daňové priznanie“) ustanovuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v § 32.

Lehota na podanie daňového priznania je ustanovená v § 49 ZDP. Z cit. ustanovenia vyplýva, že daňové priznanie sa podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia (§ 49 ods. 2 ZDP), ktorým v prípade fyzickej osoby je kalendárny rok, príp. v lehote predĺženej na základe oznámenia daňovníka podaného správcovi dane [§ 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP] alebo v lehote predĺženej rozhodnutí správcu dane vydaným na základe žiadosti daňového subjektu [§ 49 ods. 3 písm. c), § 49 ods. 4 a 5 ZDP].
Ak daňovník podá daňové priznanie a následne zistí, že v ňom uviedol nesprávne údaje, tieto, v závislosti od toho, kedy uvedenú skutočnosť zistí, odstráni buď prostredníctvom
opravného daňového priznania
alebo prostredníctvom
dodatočného daňového priznania
.
Podľa § 49 ods. 12 ZDP na podávanie opravného daňového priznania alebo dodatočného daňového priznania sa použije osobitný predpis, ktorým je daňový poriadok. Právna úprava podávania opravných daňových priznaní a dodatočných daňových priznaní je obsiahnutá v § 16 daňového poriadku.
V súlade § 16 ods. 1 daňového poriadku
pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania
môže daňovník podať
opravné daňové priznanie
. Na vyrubenie dane je rozhodujúce posledné podané opravné daňové priznanie, pričom na podané daňové priznanie a na predchádzajúce opravné daňové priznanie sa neprihliada.
Ak daňový subjekt zistí po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania, že daň má byť vyššia, ako je uvedené v podanom daňovom priznaní, alebo správcom dane vyrubená alebo daňová strata je nižšia ako bola uvedená v daňovom priznaní podáva v súlade s § 16 ods. 2 daňového poriadku správcovi dane do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení dodatočné daňové priznanie s uvedením obdobia, ktorého sa dodatočné daňové priznanie týka, ak v § 16 ods. 5 cit. zákona nie je ustanovené inak. V rovnakej lehote je dodatočne priznaná daň splatná, ak osobitný predpis, ktorým je aj ZDP, neustanovuje inak.
Podľa § 16 ods. 6 daňového poriadku opravné daňové priznanie alebo dodatočné daňové priznanie sa podáva na tlačive alebo v predpísanej forme podľa § 15 ods. 4 cit. zákona a musí byť označené ako opravné alebo dodatočné. Podľa ust. § 15 ods. 4 daňového poriadku, daňové priznanie sa podáva na tlačive platnom pre príslušné zdaňovacie obdobie. Ak sa daňové priznanie podáva elektronickými prostriedkami, podáva sa v predpísanej forme. Prílohou daňového priznania, ak tak ustanovuje osobitný predpis, sú doklady preukazujúce tvrdenia uvedené v daňovom priznaní.
Podľa cit. ustanovenia daňového poriadku MF SR uverejnilo vo Finančnom spravodajcovi pod číslom 15/2022 oznámenie č. MF/016141/2022-721 o vydaní vzorov tlačív daňových priznaní k dani z príjmov, ktoré sa použijú pri podávaní daňových priznaní k dani z príjmov u daňovníkov, ktorým posledný deň lehoty na podanie daňového priznania uplynie najskôr po 31.12.2022. Na základe predmetného oznámenia, ktoré je uverejnené na webovom sídle MF SR, pre daňovníka, ktorému v roku 2022 plynuli:
  • zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, je určené tlačivo daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typu A vydané pod č. MF/016138/2022-721 (ďalej len „DP typ A“),
  • okrem zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP aj iné druhy príjmov podľa § 6 až 8 ZDP, je určené tlačivo daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typu B vydané pod č. MF/016139/2022-721 (ďalej len „DP typ B“).

V nadväznosti na znenie § 16 ods. 6 daňového poriadku, opravné daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „opravné daňové priznanie“) a dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „dodatočné daňové priznanie“) za zdaňovacie obdobie roka 2022 podáva daňovník na niektorom z uvedených typov tlačív daňových priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „daňové priznanie“), a to v závislosti od štruktúry zdaniteľných príjmov, ktoré dosiahol v roku 2022. Pri podaní opravného daňového priznania alebo dodatočného daňového priznania daňovník na prvej strane týchto typov tlačív, v časti druh daňového priznania vyznačí krížikom, či ide o opravné daňové priznanie alebo o dodatočné daňové priznanie a ak podáva dodatočné daňové priznanie, uvedie aj dátum zistenia skutočnosti na jeho podanie.

Dodatočné daňové priznanie na tlačive DP typ B podáva aj daňovník, ktorý podal daňové priznanie na tlačive DP typ A a dodatočne zistil, že mal aj iné druhy príjmov, a preto nemal podať daňové priznanie na tlačive DP typ A.

V jednotlivých oddieloch príslušného typu daňového priznania vyplní daňovník všetky potrebné riadky a v prípade, ak podáva dodatočné daňové priznanie, potom v VII. oddiele DP typ A v riadkoch 73 až 82, ak podáva dodatočné daňové priznanie za rok 2022 na tomto type tlačiva, resp. v X. oddiele DP typ B v riadkoch 137 až 144, ak podáva dodatočné daňové priznanie za rok 2022 na tlačive DP typ B, uvedie aj rozdiely oproti:

  • podanému daňovému priznaniu,
  • ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie preddavkov na daň“), pričom, ak dodatočné daňové priznanie podáva po vykonaní ročného zúčtovania preddavkov na daň, potom v prípade uvedenom v § 32 ods. 9 ZDP sa ročné zúčtovanie preddavkov na daň považuje za podané daňové priznanie,
  • bezprostredne predchádzajúcemu podanému dodatočnému daňovému priznaniu, ak podáva ďalšie dodatočné daňové priznanie,

V nasledujúcej časti príspevku prostredníctvom praktických príkladov priblížime niektoré ustanovenia zákona o dani z príjmov, v ktorých je problematika dodatočného daňového priznania upravená špecifickým spôsobom.

Zmena spôsobu uplatňovania výdavkov pri zisťovaní základu dane z príjmov fyzickej osoby

V súlade s § 6 ods. 14 ZDP, ak daňovník v podanom daňovom priznaní za príslušné zdaňovacie obdobie uplatnil preukázateľné daňové výdavky, nemôže ich po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie zmeniť na výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 cit. zákona (ďalej len „paušálne výdavky“). Rovnako podľa § 6 ods. 14 ZDP, ak daňovník v podanom daňovom priznaní za príslušné zdaňovacie obdobie uplatnil paušálne výdavky, nemôže ich po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie zmeniť na preukázateľné daňové výdavky.

Príklad č. 1:

Anton,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály