Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2017

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňové priznanie (DP) k dani z príjmov právnickej osoby (PO) za zdaňovacie obdobie roka 2017 sa podáva na novom tlačive vydanom Ministerstvom financií SR pod č. MF/016161/2017-721. Vzor DP bol ustanovený opatrením MF SR č. MF/16021/2017-721 a je uverejnený vo Finančnom spravodajcovi – položka č. 24/2017, ktorý je sprístupnený v elektronickej podobe na webovom sídle MF SR. Opatrenie nadobúda účinnosť 1. januára 2018.

Prílohou DP podľa § 49 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sú doklady uvedené v tlačive DP. Povinnými prílohami DP, aj keď ich daňovník nevypĺňa, sú prílohy k § 30c ZDP – Odpočet výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj a údaje o projektoch výskumu a vývoja a príloha k VI. časti DP, v ktorej sa uvádzajú ďalší prijímatelia podielovej dane.

Na vyplnenie DP slúži poučenie, ktoré bolo vydané oznámením MF SR č. (MF/016161/2017-721) zo dňa 28. 12. 2017. Poučenie doplňuje predtlač jednotlivých riadkov priznania a nenahrádza znalosť zákona.

Zmeny v tlačive daňového priznania

Základný princíp tlačiva daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2017 oproti ostatne platnému daňovému priznaniu zostáva nezmenený. V novom tlačive, ktoré bolo aktualizované v nadväznosti na zmeny v ZDP, sú nasledovné úpravy:

  • II. časť – Výpočet základu dane a dane:
    • rozširuje sa o nový riadok 305, na ktorom sa uvedie položka upravujúca základ dane alebo daňovú stratu z dôvodu uhradeného sponzorského podľa § 19 ods. 17 písm. h) ZDP, ak daňovník nevykázal kladný základ dane alebo suma uhradeného sponzorského prevyšujúceho jeho skutočné použitie u sponzorovaného;
    • rozširuje sa o nový riadok 306, na ktorom podľa § 17 ods. 39 ZDP výrobca vozidiel, zástupca výrobcu alebo autorizovaný predajca uvedú sumu výdavkov na obstaranie, technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie motorového vozidla, ak do jedného roka od zápisu vozidla do evidencie vozidiel v SR nevykonajú prevod držby motorového vozidla a neuhradia poplatok vo výške zodpovedajúcej sume poplatku pri prvej evidencii vozidla;
    • dopĺňajú sa riadky 1060, 1061, 1062 a 1090, na ktorých sa v novom tlačive uvádza daň z osobitného základu dane podľa § 17f ZDP pri presune majetku, podnikateľskej činnosti a odchode daňovníka do zahraničia po 1. 1. 2018;
    • dopĺňa sa riadok 1070, na ktorom sa uvedie daň z osobitného základu podľa § 51e ZDP z podielov na zisku, vyrovnacích podielov a podielov na likvidačnom zostatku plynúcich od právnickej osoby z nezmluvných štátov;
    • na účely dodatočného daňového priznania sa dopĺňajú riadky 1160, 1170, 1180 a 1190);
  • III. časť – Tabuľky pomocných výpočtov:
    • v tabuľke D – Evidencia a odpočet straty (k r. 410 II. časti) sa rozšíril počet stĺpcov pre odpočet daňovej straty podľa § 30 ZDP, pričom daňová strata alebo jej časť odpočítavaná v príslušnom zdaňovacom období sa prenáša z r. 2 stĺpca 9 na r. 410 DP;
  • IV. časť – v novom tlačive je táto časť určená na výpočet dane z osobitného základu dane pri presune majetku, podnikateľskej činnosti alebo odchode daňovníka do zahraničia podľa § 17f ZDP;
  • V. časť – v novom tlačive je táto časť určená na výpočet dane z osobitného základu dane, ktorého súčasťou sú podiel na zisku, vyrovnací podiel a podiel na likvidačnom zostatku plynúce od právnickej osoby z nezmluvného štátu;
  • VI. časť – do tejto časti sa v novom tlačive presúva vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane;
  • dopĺňa sa VII. časť, ktorou daňovník môže požiadať o platenie dane z osobitného základu dane podľa 17f ZDP v splátkach;
  • dopĺňa sa IX. časť, do ktorej sa v novom tlačive presúva žiadosť o vrátenie daňového preplatku.

Zmeny v zákone o dani z príjmov v roku 2017

Pri výpočte daňovej povinnosti za rok 2017 je potrebné zohľadniť novely ZDP, ktoré sa vzťahujú k tomuto zdaňovaciemu obdobiu, a to zákon č. 341/2016 Z. z. účinný od 1. januára 2017 a zákon č. 344/2017 Z. z. účinný od 1. januára 2018.

Sadzba dane

S účinnosťou od 1. 1. 2017 sa v § 15 písm. b) bod 1 ZDP znižuje sadzba dane z príjmov právnickej osoby na 21 %. V zmysle prechodného ustanovenia § 52zi ods. 1 ZDP sa sadzba dane 21 % použije prvýkrát za zdaňovacie obdobie, ktoré začína najskôr 1. 1. 2017. To znamená, že daňovník so zdaňovacím obdobím hospodársky rok použije novú sadzbu dane 21 % pre výpočet dane z príjmov právnickej osoby za hospodársky rok začínajúci až v roku 2017.

Podiely na zisku, vyrovnacie podiely a podiely na likvidačnom zostatku

Podiely na zisku (dividendy), vyrovnacie podiely a podiely na likvidačnom zostatku sú podľa § 12 ods. 7 písm. c) ZDP účinného od 1. 1. 2017 u právnickej osoby s neobmedzenou daňovou povinnosťou predmetom dane v tom prípade, ak plynú od daňovníka z nezmluvného štátu [§ 2 písm. x) ZDP]. Predmetom dane sú rovnako tieto príjmy vyplácané daňovníkovi z nezmluvného štátu [§ 2 písm. x)], ak sú vyplatené tuzemskou právnickou osobou. Podiel na zisku spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti, podiel spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti na likvidačnom zostatku pri likvidácii spoločnosti a vyrovnací podiel pri zániku účasti spoločníka vo verejnej obchodnej spoločnosti alebo pri zániku účasti komplementára v komanditnej spoločnosti je naďalej u spoločníka – právnickej osoby predmetom dane.

Úprava základu dane u výrobcu vozidiel, zástupcu výrobcu alebo autorizovaného predajcu

Do ustanovenia § 17 ods. 39 účinného od 1. 2. 2017 sa zaviedla úprava základu dane, ktorá nadväzuje na zmenu v zákone č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v z. n. p. Podľa tohto zákona zápis držiteľa úplne nového vozidla, ktoré ešte nikdy nebolo evidované v evidencii vozidiel v SR, podlieha správnemu poplatku 33 €, ak takto zaevidované auto je ponechané len na prevádzacie a skúšobné účely do času, kým nie je predané zákazníkovi. Ak výrobca vozidiel, zástupca výrobcu alebo autorizovaný predajca do jedného roka od zápisu vozidla do evidencie vozidiel v SR nevykoná prevod držby motorového vozidla a zároveň najneskôr do 15 dní po uplynutí tejto lehoty neuhradí poplatok vo výške zodpovedajúcej sume poplatku pri prvej evidencii vozidla, je povinný zvýšiť základ dane za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplynula lehota na úhradu poplatku o výdavky na obstaranie, technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie motorového vozidla uplatnené ako daňové výdavky v zdaňovacom období, v ktorom došlo k zápisu do evidencie vozidiel v SR a za každé ďalšie zdaňovacie obdobie až do zdaňovacieho obdobia predchádzajúceho zdaňovaciemu obdobiu, v ktorom dôjde k úhrade poplatku.

Výdavky na humanitárnu pomoc

V ustanovení § 19 ods. 2 písm. u) ZDP sa rozšírili výdavky (náklady), ktoré sú považované za daňové výdavky, o výdavky vynaložené daňovníkom formou darov poskytnutých za účelom materiálnej humanitárnej pomoci do zahraničia, ktoré poskytol na základe zmluvy uzatvorenej s MV SR.

Výdavky súvisiace s využívaním hnuteľnej veci a nehnuteľnosti na základe zmluvy o výpožičke

V ustanovení § 21 ods. 1 písm. l) ZDP sa rozšírili výdavky (náklady), ktoré nie sú považované za daňové výdavky. S účinnosťou od 1. 1. 2017 daňovým výdavkom nie sú výdavky na technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti, ktoré sú využívané na základe zmluvy o výpožičke. Do daňových výdavkov vypožičiavateľa je možné zahrnúť len náklady na energie, ktoré vynakladá tento vypožičiavateľ v súvislosti s užívaním takejto hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti. Význam pojmu „zmluva o výpožičke je ustanovený odkazom na § 659 až § 662 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. a znamená právo vypožičiavateľa vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať.

Oslobodené príjmy

Novelou ZDP účinnou od 1. 1. 2018 sa do § 13 ods. 2 doplnilo písmeno j), podľa ktorého sa od dane oslobodzujú prijaté náhrady škôd a náhrady nemajetkovej ujmy na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva. Podľa prechodného ustanovenia § 52zn ZDP sa toto oslobodenie uplatní pri podaní daňového priznania po 31. 12. 2017.

Odpis pohľadávok a opravné položky k pohľadávkam

V dôsledku zavedenia nového inštitútu oddlženia fyzickej osoby formou konkurzu a splátkového kalendára (zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii v z. n. p. – ďalej len „zákon o konkurze a reštrukturalizácii“) sa od 1. 1. 2018 považuje za daňový výdavok podľa § 19 ods. 2 písm. h) bod 1 a 2 ZDP odpis pohľadávok v rozsahu, v akom nebudú uspokojené v konkurze alebo splátkovým kalendárom. Zároveň sa spresňuje, že daňovo možno odpísať pohľadávku aj v prípade, ak došlo u fyzickej osoby k zrušeniu konkurzu podľa § 167v ods. 1 zákona č. 7/2005 Z. z., pričom do daňových výdavkov možno zahrnúť odpis pohľadávky aj u daňovníka, ktorý neprihlásil pohľadávku, ale sa preukáže oznámením v Obchodnom vestníku, že konkurzná podstata nepokryje náklady konkurzu. Súčasne sa upravuje aj možnosť tvorby opravnej položky uznanej za daňový výdavok v § 20 odsekoch 10 až 12. Daňovým výdavkom bude tvorba opravnej položky k pohľadávkam voči dlžníkovi, ktorému bol rozhodnutím súdu určený splátkový kalendár podľa § 166e a § 168e zákona č. 7/2005 Z. z., a to najviac do výšky menovitej hodnoty pohľadávok alebo uhradenej obstarávacej ceny pohľadávok vrátane príslušenstva, ak bolo zahrnuté do základu dane. Vzhľadom na to, že pri inštitúte splátkového kalendára sa nevyžaduje prihlásenie pohľadávok, opravnú položku bude možné považovať za daňový výdavok počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom bol návrh splátkového kalendára zverejnený v Obchodnom vestníku. Podľa prechodného ustanovenia § 52zn ZDP sa toto oslobodenie uplatní už pri podaní daňového priznania po 31. 12. 2017.

Lehota na podanie daňového priznania

V súlade s § 49 ods. 2 ZDP sa daňové priznanie podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak zákon neustanovuje inak. Za zdaňovacie obdobie roka 2017 je daňovník povinný podať DP najneskôr do 3. apríla 2018 a v tejto lehote je povinný daň aj zaplatiť.

Na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane v lehote na podanie daňového priznania sa naďalej predlžuje aj lehota na podanie DP za rok 2017, a to najviac o tri celé kalendárne mesiace, t. j. najneskôr do 30. júna 2018 alebo najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov, t. j. najneskôr do 30. septembra 2018, ak súčasťou príjmov daňovníka sú aj zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí.

Oznámenie podáva daňovník na tlačive, ktorého vzor určilo a na svojom webovom sídle uverejnilo finančné riaditeľstvo pod č. OZN493v17_1 – Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 3 písm. a) alebo b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. Daňovníci, ktorí sa rozhodnú oznámiť správcovi dane predĺženie lehoty na podanie daňového priznania sú povinní od 1. 1. 2018 používať predpísaný vzor.

V oznámení daňovník uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie a v tejto novej lehote je aj daň splatná. Ak daňovník podá daňové priznanie skôr, ako uplynie predĺžená lehota uvedená v oznámení, splatnosť dane ostáva zachovaná ku koncu kalendárneho mesiaca uvedeného v oznámení o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť podala dňa 15. 3. 2018 správcovi dane oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania za rok 2017 s dátumom 30. 6. 2018 (sobota).

Keďže najbližší pracovný deň je 2. 7. 2018 (pondelok), lehota na podanie daňového priznania a splatnosť dane sa posúva na tento dátum. Spoločnosť podala daňové priznanie 10. 6. 2018, splatnosť dane ostáva zachovaná dňa 2. 7. 2018.

* * *

Ak daňovník zistí, že v podanom oznámení uviedol nesprávne alebo neúplné údaje alebo sa rozhodne, že podá daňové priznanie v inej predĺženej lehote, do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania podá nové oznámenie, v ktorom uvedie správne údaje. Túto skutočnosť vyznačí krížikom na úvodnej strane oznámenia a uvedie dátum podania predchádzajúceho oznámenia.

Daňovník môže najneskôr do lehoty na podanie daňového priznania (za rok 2017 do 3. 4. 2018) podať opakované oznámenie o pre­dĺžení lehoty na podanie daňového priznania. V tomto prípade platí lehota na podanie daňového priznania uvedená v poslednom podanom oznámení pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. Ak už daňovník podal daňové priznanie za príslušné zdaňovacie obdobie, ale neuplynula lehota na jeho podanie, aj v tomto prípade môže využiť predĺženie lehoty na podanie daňového priznania na základe oznámenia, pričom podané daňové priznanie v predĺženej lehote označí ako „opravné daňové priznanie“.

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosť podala dňa 10. 3. 2018 správcovi dane DP za rok 2017. Dňa 3. 4. 2018 podala oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania za rok 2017 s dátumom predĺženia do 31. 5. 2018.

Spoločnosť podá v predĺženej lehote daňové priznanie, ktoré označí na úvodnej strane ako „opravné daňové priznanie“. V tejto predĺženej lehote je aj výsledná daňová povinnosť splatná.

* * *

Daňovník môže oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania vziať späť. Späťvzatie podaného oznámenia o predĺžení lehoty

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály