Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007 v otázkach a odpovediach

Rubrika: Daň z príjmov

Vzhľadom na blížiacu sa lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roku 2007, v príspevku odpovieme na časté otázky týkajúce sa zdaňovania príjmov fyzických osôb a upozorníme na súvisiace ustanovenia zákona č. 595/2003 Z. z o dani z príjmov v z. n. p.

Vzhľadom na blížiacu sa lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb (ďalej len „daňové priznanie“) za zdaňovacie obdobie roku 2007, v príspevku odpovieme na časté otázky týkajúce sa zdaňovania príjmov fyzických osôb a upozorníme na súvisiace ustanovenia zákona č. 595/2003 Z. z o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).   

Príklad č. 1:
Daňovník v marci 2007 ukončil živnosť. V roku 2007, do dňa ukončenia živnosti, dosiahol z jej prevádzkovania zdaniteľné príjmy v sume 40 000 Sk, pričom okrem uvedených príjmov žiadne iné zdaniteľné príjmy v roku 2007 nedosiahne. Na príjmy zo živnosti preukázateľne vynaložil výdavky v sume 15 000 Sk. Za rok 2007 vykázal základ dane v sume 25 000 Sk. Je povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roku 2007?

Kedy daňovník, ktorý je fyzickou osobu je, resp. kedy nie je povinný podať daňové priznanie upravuje § 32 ZDP. V súlade s § 32 ods. 1 ZDP daňové priznanie je povinný podať daňovník, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 50%sumy nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP, t. j. 50 % sumy zodpovedajúcej 19,2-násobku platného životného minima. V nadväznosti na legislatívnu skratku, ktorá je zavedená v § 9 ods. 1 písm. h) ZDP, platným životným minimom sa rozumie životné minimum platné k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. Z cit. ustanovení vyplýva, že za zdaňovacie obdobie roku 2007 daňové priznanie podáva daňovník, ktorý dosiahol za toto zdaňovacie obdobie zdaniteľné príjmy presahujúce sumu 47 808 Sk (50 % sumy zodpovedajúcej 19,2-násobku sumy 4 980 Sk, čo je suma životnéhominima platná k 1. 1. 2007 – podľa opatrenia MPSVaR SR č. 415/2006 Z. z. o ustanovení súm životného minima). Zdaniteľným príjmom podľa § 2 písm. h) ZDP je príjem, ktorý je predmetom dane a nie je oslobodený od dane podľa ZDP ani medzinárodnej zmluvy. Do celkovej sumy zdaniteľných príjmov, ktorá je určujúca pre vznik povinnosti podať daňové priznanie sa nezahŕňajú príjmy, z ktorých daň sa vyberá zrážkou podľa§ 43ZDP, ak vybraním tejto dane je splnená daňová povinnosť podľa § 43 ods. 6 ZDP, ani príjmy, z ktorých daň sa vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP (t. j. ak daň zrazenú podľa § 43 ZDP sa nerozhodne odpočítať ako preddavok na daň od vypočítanej daňovej povinnosti v daňovom priznaní).

V danom prípade zdaniteľné príjmy daňovníka za zdaňovacie obdobie roku 2007 nepresiahli ustanovenú sumu a súčasne daňovník vykázal základ dane, za zdaňovacie obdobie roku 2007 preto nie je povinný podať daňové priznanie. Ak daňový úrad vyzve daňovníka na podanie daňového priznania za uvedené zdaňovacie obdobie, daňovník je povinný podať daňové priznanie aj vtedy, ak jeho zdaniteľné príjmy za toto zdaňovacie obdobie nepresiahnu 47 808 Sk.

Príklad č. 2:
Do konca októbra 2007 daňovník bol zaradený v evidencii nezamestnaných občanov a od novembra 2007 začal prevádzkovať živnosť. V roku 2007 uvedený daňovník dosiahol zdaniteľné príjmy zo živnosti vo výške 46 200 Sk a vynaložil na ne daňové výdavky vo výške 58 000 Sk. Okrem príjmov zo živnosti nedosiahol za zdaňovacie obdobie roku 2007 iné zdaniteľné príjmy. Je daňovník povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roku 2007?

Daňové priznanie podľa § 32 ods. 1 ZDP je povinný podať aj daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy nepresiahli za zdaňovacie obdobie sumu 47 808 Sk, ale vykazuje daňovú stratu. Podľa § 2 písm. k) ZDP daňovou stratou je rozdiel, o ktorý daňové výdavky prevyšujú zdaniteľné príjmy pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období. V nadväznosti na uvedenú definíciu daňovník, ktorý je fyzickou osobou, môže daňovú stratu vykázať len pri príjmoch z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu podľa § 6 ZDP.

Zdaniteľné príjmy daňovníka za zdaňovacie obdobie roku 2007 v danom prípade síce nepresiahli 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) cit. zákona, t. j. sumu 47 808 Sk. Daňovník však za rok 2007 vykázal daňovú stratu, preto je povinný za zdaňovacie obdobie roku 2007 podať daňové priznanie.  

 
Príklad č. 3:
Daňovníkovi, ktorý v roku 2007 dosiahol príjmy len zo závislej činnosti zdaňované preddavkovým spôsobom podľa § 35 a nasl. ZDP, zamestnávateľ vykoná na základe jeho žiadosti za uvedené zdaňovacie obdobie ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie“). Po vykonaní ročného zúčtovania daňovník zistí, že v žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania za uvedené zdaňovacie obdobie si zabudol uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, a to aj napriek tomu, že nárok mu podľa § 11 ods. 3 ZDP vznikol. Môže si uplatniť tento nárok dodatočne?

Podmienky na vykonanie ročného zúčtovania určuje § 38 ZDP. Podľa ods. 4 cit. ustanovenia zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, vykoná výpočet dane a súčasne prihliadne na zrazené preddavky na daň, na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka [§ 11 ods. 2 písm. a) alebo písm. b) ZDP], na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (manžela) [§ 11 ods. 3 ZDP], na nezdaniteľné časti základu da

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály