Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Veľké zmeny ohľadne whistleblowingu

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Zákon č. 54/2019 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 54/2019 Z. z.“) nadobudol účinnosť 1. 3. 2019. Nakoľko súčasné znenie tohto zákona nebolo v súlade s úniovým právom, bolo potrebné zákon novelizovať ale hlavne transponovať do nášho právneho poriadku smernicu Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1937 z 23. októbra 2019 o ochrane osôb, ktoré nahlasujú porušenia práva Únie v platnom znení (ďalej len „smernica“).

Smernica má za cieľ odstrániť roztrieštenosť právnej úpravy ochrany oznamovateľov protispoločenskej činnosti a zaviesť ich účinnú ochranu, v neposlednom rade posilniť presadzovanie práva. Zvýšenie právnej ochrany oznamovateľov vedie napr. k predchádzaniu podvodov, korupcie, a tým k ochrane verejného záujmu, k efektívnemu fungovaniu trhu, ale umožňuje vytvárať aj rovnaké podmienky pre podnikanie, a tým priniesť prospech aj pre spotrebiteľov.
Vzhľadom na potrebu transpozície smernice do zákona č. 54/2019 Z.z. prijala NR SR dňa 10.5.2023 novelu predmetného zákona. Novela bola v Zbierke zákonov SR publikovaná ako zákon č. 189/2023 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 54/2019 Z.z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 327/2005 Z.z. o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi a o zmene a doplnení zákona č. 586/2003 Z.z. o advokácii a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. v znení zákona č. 8/2005 Z.z. v z. n. p. (ďalej len "novela").
Väčšina ustanovení novely nadobudla účinnosť 1.7.2023, ale tie ustanovenia, ktoré sa týkajú interných systémov oznamovania protispoločenskej činnosti a sankcií, nadobudnú účinnosť 1.9.2023.
Cieľom tohto príspevku je poukázať na niektoré zmeny, ktoré zamestnávateľom v súkromnom sektore z predmetnej novely v oblasti whistleblowingu vyplývajú.
Najzásadnejšie zmeny
Medzi najvýznamnejšie zmeny, ktoré novela prináša, patria najmä:
-
rozšírenie poskytovania ochrany osobám nahlasujúcim porušenia práva Únie,
-
rozšírenie poskytovania ochrany osobe, ktorá v zákonom vymedzených prípadoch zverejnila informácie o protispoločenskej činnosti,
-
rozšírenie poskytovania ochrany osobe, ktorá podala oznámenie anonymne a ktorej totožnosť bola následne odhalená,
-
rozšírenie osobnej pôsobnosti zákona,
-
zavedenie úplnej povinnosti mať internú zodpovednú osobu po splnení kritérií v zákone a zároveň zúženie oprávnení externej zodpovednej osoby pri preverovaní oznámení,
-
rozšírenie povinností zamestnávateľa,
-
rozšírenie povinností Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti,
-
vymedzenie rozsahu povinných údajov, ktoré sú príslušné orgány verejnej moci povinné sprístupniť,
-
rozšírenie povinnosti zachovávať mlčanlivosť a
-
zvýšenie sadzby pokút.
Rozšírenie poskytovania ochrany osobám nahlasujúcim porušenia práva Únie a anonymným oznamovateľom
V dôsledku prijatia novely sa poskytuje ochrana nielen osobám v pracovnoprávnom vzťahu v súvislosti s oznamovaním kriminality a inej protispoločenskej činnosti, ale aj osobám v obdobnom vzťahu. Čiže osobám, ktoré pracujú pre verejnú alebo súkromnú organizáciu alebo sú/alebo boli v styku s takouto organizáciou.
Podľa § 2 písm. f) novelizovaného zákona č. 54/2019 Z.z.sa iným obdobným vzťahom rozumie najmä
"výkon práv súvisiacich s účasťou, správou alebo riadením v právnickej osobe, činnosť osoby vykonávajúcej funkciu člena orgánu právnickej osoby, činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, výkon práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvy, ktorej predmetom je dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác alebo poskytnutie služby, odborná prax, absolventská prax, aktivačná činnosť, dobrovoľnícka činnosť."
Novela teda uvádza demonštratívny výpočet činností, počas ktorých v prípade nadviazania kontaktu medzi oznamovateľom a zamestnávateľom môže byť vytvorený "iný obdobný vzťah".
Novela precizuje definíciu oznamovateľa tak, že dochádza k rozšíreniu okruhu osôb, ktoré za oznamovateľa možno považovať. Podľa § 2 písm. a) novelizovaného zákona č. 54/2019 Z.z. môže byť oznamovateľom fyzická osoba, ktorá urobila oznámenie v dobrej viere a toto oznámenie adresovala
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály