Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Životné poistenie a daň z príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2006

Rubrika: Daň z príjmov

Už za zdaňovacie obdobie roku 2005 všetci daňovníci mali možnosť uplatniť si ako nezdaniteľné časti aj nezdaniteľné časti na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a životné poistenie. Aj keď ich úprava sa postupne spresňovala, ich charakter a spôsob uplatnenia v zásade zostali nezmenené. V príspevku uvedieme, ako je to s nezdaniteľnou časťou na životné poistenie uplatňovanou za zdaňovacie obdobie roku 2006, aké sú podmienky na jej uplatnenie, čo v prípade, keď daňovník poruší zákonom stanovené podmienky, či sú rozdiely pri jej uplatnení vtedy, ak daňovník poberá príjmy z podnikania alebo príjmy zo závislej činnosti a či si môže zamestnávateľ, ktorý prispieva zamestnancovi na životné poistenie, uplatniť tento príspevok do daňových výdavkov.

 
Už za zdaňovacie obdobie roku 2005 všetci daňovníci mali možnosť uplatniť si ako nezdaniteľné časti aj nezdaniteľné časti na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a životné poistenie. Aj keď ich úprava sa postupne spresňovala, ich charakter a spôsob uplatnenia v zásade zostali nezmenené. V príspevku uvedieme, ako je to s nezdaniteľnou časťou na životné poistenie uplatňovanou za zdaňovacie obdobie roku 2006, aké sú podmienky na jej uplatnenie, čo v prípade, keď daňovník poruší zákonom stanovené podmienky, či sú rozdiely pri jej uplatnení vtedy, ak daňovník poberá príjmy z podnikania alebo príjmy zo závislej činnosti a či si môže zamestnávateľ, ktorý prispieva zamestnancovi na životné poistenie, uplatniť tento príspevok do daňových výdavkov.
 
Zákon č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o poisťovníctve“) upravuje v prílohe č. 1 klasifikáciu poistných plnení podľa poistných druhov. Podľa tejto klasifikácie je životným poistením:
  1. poistenie pre prípad smrti, poistenie pre prípad dožitia alebo poistenie pre prípad smrti alebo dožitia,
  2. poistenie vena alebo prostriedkov na výživu detí,
  3. poistenie spojené s kapitalizačnými zmluvami,
  4. poistenie podľa bodov 1 a 3 spojené s investičným fondom,
  5. dôchodkové poistenie,
  6. poistenie pre prípad úrazu alebo choroby, ak je pripoistením niektorého poistného odvetvia uvedeného v bodoch 1 až 5. 
Bez ohľadu na druhy životného poistenia vymedzené v prílohe č. 1 zákona o poisťovníctve sa na daňové účely za životné poistenie, ktoré je možné uplatniť ako nezdaniteľnú časť základu dane, nepovažuje bod 2 tejto klasifikácie – Poistenie vena alebo prostriedkov na výživu detí.
 
Na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je životným poistením podľa § 2 písm. v) životné poistenie podľa zákona o poisťovníctve, z ktorého bude daňovníkovi plynúť príjem po dovŕšení 55 rokov života.
 
Pozn.: ZDP sa však odvoláva na osobitný predpis, ktorým je zákon o poisťovníctve, hlavne v časti prílohy Klasifikácia poistných plnení, nakoľko okrem zadefinovania tejto klasifikácie a pojmu poisťovacia činnosť, nie je definovaný konkrétne pojem životné poistenie.
 
Upozornenie: Podľa zákona č. 688/2006 Z. z., ktorý novelizoval ZDP (ďalej len „novela ZDP“) je životným poistením poistenie, z ktorého bude daňovníkovi plynúť príjem najskôr v roku, v ktorom dovŕši 55 rokov života. Toto spresnenie ustanovenia bude platné až za zdaňovacie obdobie roku 2007, pričom vzhľadom na upresňujúce podmienky pre uplatnenie nezdaniteľnej časti na životné poistenie definované v § 11 ods. 7 ZDP sa uvedené aplikovalo už za zdaňovacie obdobia roku 2005 a 2006.
 
Príklad č. 1:
Daňovník má uzatvorenú životnú poistku v zahraničí, pričom podmienky životného poistenia stanovené v zmluve o životnom poistení spĺňajú podmienky na uplatnenie platieb na životné poistenie daňovníkom ako nezdaniteľnej časti základu dane. Je možné uplatniť si platby na životné poistenie ako nezdaniteľnú časť, ak ide o životné poistenie uzavreté v zahraničí?
 
Áno. Na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane podľa § 11 ods. 1 písm. e) ZDP má nárok aj daňovník, ktorý má uzavretú poistnú zmluvu na životné poistenie v zahraničí, ak spĺňa podmienky ustanovené v § 11 ods. 5 a 7 ZDP. Zaplatené poistné sa však musí prepočítať na slovenskú menu. Keďže zákonom nie je stanovený spôsob prepočtu, v tomto prípade použije sa kurz platný v deň, v ktorom bolo uhradené poistné v cudzej mene, t. j. kurz slovenskej koruny k cudzej mene vyhlásený Národnou bankou Slovenska. Rovnako sa posudzuje aj účelové sporenie platené v zahraničí, ak daňovník spĺňa podmienky ustanovené v § 11 ods. 5 a 6 ZDP.

***

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály