Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv ročného zúčtovania zdravotného poistenia na základ dane z príjmov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Okrem vykonania ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie za rok 2008, stojí pred poistencami a platiteľmi poistného vysporiadanie z neho vyplývajúcich výsledkov nielen voči príslušným zdravotným poisťovniam, ale aj z pohľadu dane z príjmov. V článku logicky beriem do úvahy len nedoplatky a preplatky vyššie ako 3 eurá.


Okrem vykonania ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „ročné zúčtovanie poistného“) za rok 2008, stojí pred poistencami a platiteľmi poistného vysporiadanie z neho vyplývajúcich výsledkov nielen voči príslušným zdravotným poisťovniam, ale aj z pohľadu dane z príjmov. V článku logicky beriem do úvahy len nedoplatky a preplatky vyššie ako 3 eurá.

Vychádzam z predpokladu, že zamestnávateľ, ktorý vykonal zamestnancom ročné zúčtovanie poistného je povinný odviesť za nich nedoplatky a zúčtovať ich s nimi do konca októbra 2009. Súčasne preplatky na poistnom príslušná zdravotná poisťovňa vráti zamestnancom tiež prostredníctvom zamestnávateľa v rovnakej lehote. Vykoná tak po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov.

Ostatným poistencom, ktorí si ročné zúčtovanie poistného robili sami, preplatky na poistnom zdravotná poisťovňa zašle priamo a nedoplatky na poistnom jej budú musieť títo poistenci zaplatiť v rovnakej lehote.

Praktická realizácia tohto vysporiadania musí byť vykonaná aj z daňového hľadiska. Zameriam sa na daň z príjmov fyzických osôb.

Daňové hľadisko je dôležité:
  1. pri preplatkoch poistného v prípadoch, ak zaplatené preddavky na poistné boli za rok 2008 položkou znižujúcou čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti alebo z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa toho, z ktorých príjmov bolo platené a
  2. pri nedoplatkoch z poistného z toho dôvodu, aby boli daňovo uznané ako položka znižujúca príslušný čiastkový základ dane (ako ostatné tzv. „povinné poistné“).

Zaplatené preddavky na poistné za zamestnancov predstavovali u zamestnávateľov daňovo uznateľné výdavky (náklady) roku 2008. Vysporiadanie sa bude realizovať v rámci príslušného účtovníctva.

Pri daňovom vysporiadaní sa bude postupovať rozdielne podľa toho, kto ročné zúčtovanie poistného vykonal, t. j. či zamestnávateľ (fyzická alebo právnická osoba) za zamestnanca alebo si ho poistenec (napr. zamestnanec, SZČO) robil sám.

Vychádzať musíme pritom najmä zo zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z. z.) v z. n. p. a zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Okrem toho možno vychádzať aj z usmernení DR SR, ktoré v tejto veci vydali na internetovej stránke (www.drsr.sk) k ročnému zúčtovaniu poistného za rok 2007.

Možno očakávať vydanie usmernenia aj pre daňovníkov, ktorí podnikajú a uplatňujú si na daňové účely zjednodušenú daňovú evidenciu výdavkov v zmysle § 6 ods. 14 ZDP.


Nedoplatky na poistnom


Nedoplatky na poistnom sa u niektorých daňovníkov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály