Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Premena kapitálových fondov na pôžičku spoločníkovi

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Je možné, aby spoločnosť účtovne rekvalifikovala (napr. po 1 roku) vklad do kapitálových fondov jediného spoločníka na úver pre tohto jediného spoločníka. Existuje možnosť rozpustenia týchto fondov do spoločnosti? Rozumiem, že zákon striktne limituje použitie kapitálového fondu, ale samotná účtovná operácia/rekvalifikácia by nemala byť považovaná ako samotné použitie kapitálového fondu?

Predpokladám, že ide o kapitálový fond z príspevkov. Ten môžu tvoriť akciové spoločnosti a spoločnosti s ručením obmedzeným. Jeho tvorbu ako aj jeho prerozdelenie ustanovuje od 1. januára 2018 § 217a zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník"), ktorý sa vzťahuje na akciovú spoločnosť. Podľa § 123 ods. 2 sa ustanovenia § 217a vzťahujú aj na spoločnosť s ručením oslobodeným.
V praxi sa inštitút ostatných kapitálových fondov využíval napriek tomu, že nebol upravený v Obchodnom zákonníku.
V období, ktoré predchádzalo 1. januáru 2018, sa objavovali rôzne pochybnosti ohľadom možnosti vytvárania kapitálových fondov a ich využívania. Na jednej strane účtovné predpisy poznali kategóriu ostatné kapitálové fondy. Išlo o peňažné alebo nepeňažné kapitálové vklady, ktoré nezvyšovali základné imanie účtovnej jednotky, pričom zároveň pre takéto vklad
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály