Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rozdelenie zisku a úhrada straty

Rubrika: Problémy z praxe

Zisk predstavuje prechodnú formu vlastného zdroja podniku a v plnej výške zvyšuje hodnotu vlastného imania podniku iba dočasne z dôvodu, že podlieha rozdeľovaniu. Zisk vytvorený počas účtovného obdobia a vykázaný k 31. 12. sa rozdeľuje v priebehu nasledujúceho účtovného obdobia. O jeho rozdelení rozhodujú vlastníci podniku. Od 1. 1. nasledujúceho účtovného obdobia po účtovnom období, v ktorom sa zisk dosiahol, sa jeho hodnota eviduje v účtovníctve na účte 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Už zo samotného názvu účtu je zrejmé, že do doby schválenia rozdelenia zisku sa s ním nemôže zaobchádzať ako s voľne disponibilným zdrojom.

 

Rozdelenie zisku

Zisk predstavuje prechodnú formu vlastného zdroja podniku a v plnej výške zvyšuje hodnotu vlastného imania podniku iba dočasne z dôvodu, že podlieha rozdeľovaniu. Zisk vytvorený počas účtovného obdobia a vykázaný k 31. 12. sa rozdeľuje v priebehu nasledujúceho účtovného obdobia. O jeho rozdelení rozhodujú vlastníci podniku. Od 1. 1. nasledujúceho účtovného obdobia po účtovnom období, v ktorom sa zisk dosiahol, sa jeho hodnota eviduje v účtovníctve na účte 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Už zo samotného názvu účtu je zrejmé, že do doby schválenia rozdelenia zisku sa s ním nemôže zaobchádzať ako s voľne disponibilným zdrojom.

Akciová spoločnosť

Podľa § 187 ods. 1 písm. e) Obchodného zákonníka orgánom, ktorý rozhoduje o rozdelení účtovného zisku a. s., je valné zhromaždenie. Valné zhromaždenie však len schvaľuje návrh predložený predstavenstvom akciovej spoločnosti na rozdelenie zisku. Spôsob rozdelenia zisku je navyše v zmysle § 173 ods. 1 písm. h) Obchodného zákonníka nevyhnutnou súčasťou stanov spoločnosti.

Spoločnosť s ručením obmedzeným

Kompetencia rozdelenia zisku patrí v zmysle § 125 ods. 1 písm. b) Obchodného zákonníka do pôsobnosti najvyššieho orgánu spoločnosti, t. j. valného zhromaždenia spoločníkov. Táto kompetencia nemôže byť delegovaná na iný orgán, a to ani prostredníctvom spoločenskej zmluvy. Valné zhromaždenie len schvaľuje návrh na rozdelenie zisku s. r. o. predložený konateľom, resp. konateľmi.

Komanditná spoločnosť

Zisk sa medzi komplementárov a komanditistov delí podľa spoločenskej zmluvy. Ak rozdelenie zisku nie je stanovené v spoločenskej zmluve, postupuje sa podľa § 100 Obchodného zákonníka, t. j., zisk sa delí medzi komanditistov a komplementárov na polovicu.

Komplementári si časť zisku, ktorá im pripadá, delia medzi sebou rovným dielom. Komanditisti si rozdelia zisk medzi sebou v pomere danom výškou ich splatených vkladov.

Výsledok hospodárenia pripadajúci na komplementárov sa v prípade zisku prevádza rovnako ako u spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti nezdanený, daní sa až u nich v rámci ich daňového priznania. Rovnakým pomerom ako sa rozdeľuje výsledok hospodárenia, sa rozdeľujú aj nedaňové náklady a výnosy. Na konci účtovného obdobia, po vykonaní všetkých uzávierkových účtovných prípadov sa vyčísli výsledok hospodárenia pred zdanením. Výsledok hospodárenia sa upraví podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) na základ dane, ktorý sa podľa pomeru určeného v spoločenskej zmluve rozdelí medzi komplementárov a komanditistov.

Časť pripadajúca na komplementárov sa preúčtuje v rámci účtovnej závierky ako ich podiel na výsledku hospodárenia. Časť pripadajúca na komanditistov zostáva ako základ dane komanditnej spoločnosti a zdaňuje sa daňou z príjmov právnických osôb. Výsledok hospodárenia po zdanení daňou z príjmov právnických osôb zostáva komanditistom v spoločnosti, prevádza sa do ďalšieho účtovného obdobia, v ktorom sa rozdeľuje.

Verejná obchodná spoločnosť

Vo v. o. s. sa výsledok hospodárenia prevádza spoločníkom v období, v ktorom bol vytvorený, ako súčasť uzávierkových operácií, a to ako zisk, tak aj strata. Každý spoločník v. o. s. má právo na podiel na zisku. Pokiaľ spoločenská zmluva neustanovuje inak, zisk sa medzi spoločníkov delí rovnomerne. Podiel na zisku stanovený na základe ročnej závierky je splatný do troch mesiacov od jej schválenia.

Družstvo

V zmysle ustanovenia § 236 Obchodného zákonníka platí, že ak družstvo vytvorí zisk, členská schôdza rozhodne o tom, akým spôsobom sa má použiť. Rozhodovanie o rozdelení a použití zisku patrí do výlučnej pôsobnosti členskej schôdze, čo vyplýva z § 239 ods. 4 písm. d) Obchodného zákonníka. Stanovy družstva nemôžu zveriť toto oprávnenie inému orgánu družstva. Podľa § 252 ods. 2 Obchodného zákonníka predstavenstvo družstva je povinné navrhnúť spolu s riadnou individuálnou účtovnou závierkou aj spôsob rozdelenia a použitia zisku. Uvedené priamo vyplýva z § 252 ods. 2 Obchodného zákonníka, v zmysle ktorého predstavenstvo družstva predkladá členskej schôdzi na schválenie riadnu individuálnu účtovnú závierku, mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku a návrh na rozdelenie zisku alebo úhradu strát v súlade so stanovami družstva. V stanovách družstva možno v tejto súvislosti odporučiť stanoviť lehotu, v ktorej sa musí konať výročná členská schôdza a v ktorej je predstavenstvo povinné predložiť návrhy kontrolnej komisii (pozri § 244 ods. 2 Obchodného zákonníka).

Podľa § 252 ods. 3 Obchodného zákonníka si členovia družstva môžu vyžiadať riadnu individuálnu účtovnú závierku a mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku a návrh na rozdelenie zisku a úhrady strát na nahliadnutie. Povinnosť predložiť členom okrem iného aj návrh na použitie zisku je základným členským právom na informácie. V stanovách družstva možno odporučiť upraviť postup zverejňovania týchto informácií členom družstva.

Účtovný režim rozdelenia zisku

Ak je výsledkom hospodárenia minulého roka zisk vyčíslený pri účtovnej závierke na účte 710 – Účet ziskov a strát pri otváraní účtovných kníh k 1. januáru sa prevedie na účet 431. Podľa § 7 ods. 3 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) pri otvorení účtov sa výsledok hospodárenia bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia zaúčtuje na účte 431. Účtovný zisk sa účtuje na ťarchu účtu 701 – Začiatočný účet súvahový a v prospech účtu 431. Na rozdelenie účtovného zisku podľa pravidiel ustanovených Obchodným zákonníkom, príp. iným predpisom alebo rozhodnutím kompetentných orgánov spoločnosti je v zmysle § 59 ods. 15 Postupov účtovania v PÚ určený účet 431. Na ťarchu účtu 431 sa pritom účtujú aj tantiémy a dividendy na výplatu podľa príslušných rozhodnutí o rozdelení účtovného zisku vtedy, ak sa na uvedené tituly netvoria osobitné fondy zo zisku. V prípade k. s. ide iba o zisk pripadajúci na komanditistov. Dosiahnutý výsledok hospodárenia (pred zdanením) pripadajúci na komplementárov sa preúčtuje na spoločníkov prostredníctvom účtu 596 – Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom. Na účte 596 sa účtuje nárok na podiel zo zisku voči komplementárom komanditnej spoločnosti a účtovanie na tomto účte vyplýva zo skutočnosti, že daňovníkmi dane z príjmov sú komplementári komanditnej spoločnosti.

Vychádzajúc z § 7 ods. 4 písm. a) Postupov účtovania v PÚ sa stav účtu 431 účtuje v prípade obchodných spoločností podľa rozhodnutia príslušného orgánu, ak ide o účtovný zisk, zaúčtovaním v prospech príslušných účtov účtovej skupiny 41 – Základné imanie a kapitálové fondy, 42 – Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia a v prospech účtu 364 – Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku, alebo v prospech ďalších účtov v súlade s osobitnými predpismi alebo na základe rozhodnutia orgánov. Ak sa do konca účtovného obdobia nerozhodne o rozdelení zisku, možno tento zisk alebo jeho časť účtovať na účte 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov. Zisk musí byť rozdelený najneskôr do 31. decembra roka nasledujúceho po roku, v ktorom sa dosiahol. To znamená, že k 31. decembru účet 431 musí maťnulovú hodnotu.

V účtovných jednotkách, ktorými sú verejné obchodné spoločnosti, pri uzavretí účtovných kníh sa nepostupuje podľa § 8 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ, ale účtuje sa o nároku spoločníkov na podiel na výsledku hospodárenia. V účtovníctve v. o. s. sa výsledok hospodárenia zistený ako rozdiel nákladov a výnosov na účte 710 – Účet ziskov a strát prevádza spoločníkom prostredníctvom účtu 596 – Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom so súvzťažným zápisom na účte 364 – Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku alebo účte 354 – Pohľadávky voči spoločníkom a členom pri úhrade straty ak výsledok hospodárenia je:

  • zisk, účtuje sa na ťarchu účtu 596 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 364,
  • strata, účtuje sa na ťarchu účtu 354 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 596.

Po tomto prevode nemá účet 710 zostatok.

Vo v. o. s. sa výsledok hospodárenia prevádza spoločníkom v období, v ktorom bol vytvorený, ako súčasť uzávierkových operácií, a to ako zisk, tak aj strata. Zisk sa zdaňuje až u spoločníka, ktorým môže byť fyzická alebo právnická osoba.

V. o. s. nie je daňovníkom dane z príjmov právnických osôb. Predmetom dane verejnej obchodnej spoločnosti sú podľa § 12 ods. 4 ZDP len príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou. Verejná obchodná spoločnosť je platiteľom dane z príjmu len v prípade zrážkovej dane. Zisk v. o. s. sa ako celok nezdaňuje. Základ dane v. o. s. sa na účely zdanenia zistí podľa § 17 a nasl. ZDP za spoločnosť ako celok. Tento základ dane sa delí medzi jednotlivých spoločníkov v takom pomere, v akom sa medzi nich rozdeľuje zisk podľa spoločenskej zmluvy. Daňová strata sa delí rovnako ako základ dane. Verejná obchodná spoločnosť je však povinná podať daňové priznanie k dani z príjmov právnických osôb. Táto povinnosť jej vyplýva z § 41 ods. 1 ZDP. V. o. s. pri podaní daňového priznania vypĺňa len I. časť – Údaje o právnickej osobe a II. časť, riadky 100 až 400, t. j. po výpočet základu dane a tabuľky pomocných výpočtov. Účelom daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb nie je výpočet daňovej povinnosti verejnej obchodnej spoločnosti, ale iba výpočet základu dane verejnej obchodnej spoločnosti. Daňovníkmi dane z príjmov sú jednotliví spoločníci v. o. s. V súvislosti s ich účasťou na podnikaní v. o. s. môžu mať spoločníci príjem vo forme podielov na zisku v. o. s. a príjem z kapitálového majetku vo forme úrokov z hodnoty splatených vkladov.

Pokiaľ spoločenská zmluva neustanovuje inak, zisk sa medzi spoločníkov delí rovnomerne. Podiel na zisku stanovený na základe ročnej závierky je splatný do troch mesiacov od jej schválenia.

Pokiaľ sa podiel na zisku delí rovným dielom medzi spoločníkov, potom Obchodný zákonník stanovuje, že spoločníci majú nárok na úroky z hodnoty svojho splateného vkladu vo výške, ktorú si dohodnú, resp. vo výške podľa § 502 Obchodného zákonníka. Nárok na úroky má prednosť pred nárokom na podiel na zisku a tento nárok vzniká aj pri strate zistenej ročnou účtovnou závierkou. Nárok na úroky sa účtuje v prospech účtu 365 súvzťažne s účtom 562. Výplata úrokov sa zúčtuje na ťarchu účtu 365 a v prospech účtu 221Bankové účty (ak sa platba uskutočnila z bankového účtu).

Pokiaľ v priebehu kalendárneho roka poberajú spoločníci v. o. s. nejaký príjem z v. o. s., tento príjem je považovaný za preddavok na podiel zo zisku. Problémy s výplatou preddavkov nastanú v prípade, keď sú poskytnuté preddavky vyššie ako podiel na zisku, resp. keď je spoločnosť v strate. V tomto prípade má v. o. s. pohľadávku vo výške vyplatených alebo prečerpaných záloh na podiel na zisku. Vybrané zálohy na podiel na zisku musí v. o. s. riešiť buď formou poskytnutia, napr. pôžičky spoločníkom spoločnosti, alebo trvať na vrátení vyplatených preddavkov od spoločníkov, čo je napokon aj povinnosťou spoločníkov.

Vzhľadom na to, že v. o. s. podlieha dani z príjmov právnických osôb len v obmedzenom rozsahu a hlavnými daňovníkmi sú jednotliví spoločníci, je potrebné v prvom rade zistiť základ dane za spoločnosť ako celok. Základ dane v. o. s. sa rozdelí medzi jednotlivých spoločníkov podľa podielov stanovených v spoločenskej zmluve, resp. rovným dielom. Jednotlivé podiely na zisku predstavujú pre spoločníkov základ dane z príjmov fyzických osôb. Vyplácané podiely na zisku nie sú pre v. o. s. daňovým výdavkom [§ 21 ods. 1 písm. d) ZDP].

Pre spoločníkovfyzické osoby predstavuje podiel na základe dane v. o. s. čiastkový základ dane podľa § 6 ods. 1 písm. d) a ods. 7 a 9 ZDP. Svoje podiely na zisku si môže fyzická osoba znížiť o poistné a príspevky, ktoré je povinný spoločník v. o. s. platiť do poisťovní, za predpokladu, že tieto nie sú zahrnuté v nákladoch verejnej obchodnej spoločnosti. Ak je spoločníkom v. o. s. právnická osoba, zahrnie si svoj podiel na zisku do svojich finančných výnosov, ktoré súčasťou základu dane. V zmysle § 12 ods. 5 ZDP platí, že predmetom dane spoločníka v. o. s. je aj príjem podľa § 14 ods. 4 a 6 ZDP, t. j. že súčasťou základu dane spoločníka v. o. s. je aj časť základu dane v. o. s. pripadajúca na tohto spoločníka.

Príklad č. 1:
Verejná obchodná spoločnosť s 3 spoločníkmi (Jozef, Milan, Alfa s. r. o.) dosiahla zisk 60 000 €. Podľa spoločenskej zmluvy si spoločníci delia zisk rovným dielom. Spoločníci si poistné odvody platia samostatne. Ako sa zdaní zisk v. o. s., resp. podiely na zisku jednotlivých spoločníkov?

V rámci uzávierkových operácií spoločnosť zaúčtuje rozdelenie výsledku hospodárenia (zisku) spoločníkom:

MD
D
Suma v €
596
364.1
20 000 €
596
364.2
20 000 €
596
364.3
20 000 €

Zisk dosiahnutý spoločnosťou táto spoločnosť nezdaňuje, ale rozdelí sa medzi spoločníkov.

  1. Fyzické osoby Jozef a Milan uvedú na nich pripadajúci podiel v daňovom priznaní v rámci prehľadu príjmov a výdavkov podľa § 6 ZDP nasledovne:
  • ako príjem uvedú hodnotu podielu vo výške 20 000 €,
  • ako výdavok uvedú hodnotu povinných poistných odvodov zaplatených počas roka.

Takto uvedený príjem a výdavok bude súčasťou čiastkového základu dane podľa § 6 ZDP. Spoločníci si vypočítajú daň z príjmov FO (19 %) z celkového základu dane, ktorého súčasťou je aj tento čiastkový základ dane.

  1. Právnická osoba Alfa s. r. o. uvedie na ňu pripadajúci podiel 20 000 € vo svojom účtovníctve (378 / 665). Tento podiel na zisku bude tak súčasťou výsledku hospodárenia z finančných činností, a teda súčasne aj výsledku hospodárenia z bežnej činnosti, z ktorého sa vypočíta daň z príjmov (19 %).

***

Príklad č. 2:
V. o. s. ALFA má 3 spoločníkov. Podľa spoločenskej zmluvy si delia zisk rovnakým dielom. Spoločnosť nemá žiadnych zamestnancov, činnosť vykonávajú spoločníci. Spoločníci rozhodli, že zdravotné a sociálne poistenie bude hradiť v. o. s. Táto verejná obchodná spoločnosť dosiahla zisk vo výške 150 tis. €. Spoločníci si vyplácali zálohu na zisk v sume 1 000 € na spoločníka mesačne.

V rámci uzávierkových operácií spoločnosť zaúčtuje rozdelenie výsledku hospodárenia – zisku 150 tis. € spoločníkom:

Účtovný prípad
MD
D
Rozdelenie zisku spoločníkovi A
50 000
596
364.01
Rozdelenie zisku spoločníkovi B
50 000
596
364.02
Rozdelenie zisku spoločníkovi C
50 000
596
364.03

Spoločnosť súčasne preúčtuje poskytnuté zálohy na zisk spoločníkom v celkovej výške 36 tis. € na účet záväzkov voči spoločníkom z rozdelenia zisku:

Účtovný prípad
MD
D
Preúčtovanie záloh u spoločníka A
12 000
364.01
355.01
Preúčtovanie záloh u spoločníka B
12 000
364.02
355.02
Preúčtovanie záloh u spoločníka C
12 000
364.03
355.03

Na konci účtovného obdobia ostane v účtovníctve v. o. s. záväzok voči spoločníkom z titulu rozdelenia zisku vo výške 114 tis. € (na strane D účtu 364) – každému zo spoločníkov prislúcha k výplate suma 38 tis. €.

Pohľadávku z rozdelenia zisku môžu spoločníci použiť viacerými spôsobmi:

  1. pohľadávku si nechajú vyplatiť v celej výške 114 tis. € a potom sa bude účtovať MD 364 / 221 (211) D

Účtovný prípad
MD
D
Vyplatenie podielu spoločníkovi A
38 000
364.01
221
Vyplatenie podielu spoločníkovi B
38 000
364.02
221
Vyplatenie podielu spoločníkovi C
38 000
364.03
221
  1. spoločníci sa dohodli, že nebudú požadovať vyplatenie zostatku podielu na zisku, ale tento ponechajú v spoločnosti čiastočne ako vklad spoločníkov do základného imania a čiastočne ako tvorbu rezervného fondu

Účtovný prípad
MD
D
Zvýšenie základného imania spoločníkom A
20 000
364.01
411
Zvýšenie základného imania spoločníkom B
20 000
364.02
411
Zvýšenie základného imania spoločníkom C
20 000
364.03
411
Tvorba rezervného fondu spoločníkom A
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály