Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Práva k nehnuteľnostiam, ktoré sa zdaňujú a ich zápis v katastri

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom (podľa § 119 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. – ďalej len „Občiansky zákonník“), a na účely zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) aj byty a nebytové priestory v bytových domoch, ktoré sa zdaňujú daňou z bytov.

Ich vymedzenie a charakteristiku upravujú:

  • Zákon č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. (ďalej len „katastrálny zákon“), podľa ktorého pozemkom sa rozumie časť zemského povrchu oddelená od susedných častí hranicou územnej správnej jednotky, katastrálneho územia, zastavaného územia obce, hranicou vymedzenou právom k nehnuteľnosti, hranicou držby alebo hranicou druhu pozemku, alebo rozhraním spôsobu využívania pozemku. Druhy pozemkov sú uvedené v katastrálnom zákone. Kód druhu pozemku a spôsob využívania pozemku upravuje vyhláška č. 461/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. (ďalej len „vyhláška č. 461/2009 Z. z.“).
  • Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „stavebný zákon“), podľa ktorého stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu.
  • Zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v z. n. p. (ďalej len „zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov“).

Evidencia nehnuteľnosti a právne vzťahy k nehnuteľnostiam

Údaje o evidencii nehnuteľností ako aj údaje o právachnehnuteľnostiam (vlastníckom, nájomnom, záložnom, vecnom bremene, predkupnom) upravuje katastrálny zákon. Podrobnosti o obsahu katastra upravuje vyhláška č. 461/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva katastrálny zákon.

Evidencia nehnuteľností a právne vzťahy k nehnuteľnostiam, ktoré súčasný kataster obsahuje nemajú len informačnú funkciu, ale slúžia najmä majetkovoprávnym a daňovým účelom.

Evidencia do platnosti katastrálneho zákona

Do 1. januára 1996, keď nadobudol účinnosť katastrálny zákon sa nehnuteľnosti a právne vzťahy k nehnuteľnostiam evidovali najmä v:

  • Evidencii katastrálnej (od roku 1817),
  • Evidencii podľa pozemkových kníh. Pozemkové knihy sa zaviedli v roku 1850. Pozemkovoknižný poriadok, ktorý platil do 31. marca 1964 bol na Slovensku upravený zákonom č. 222/1855.
  • Evidencii nehnuteľnosti založenej orgánmi geodézie a kartografie na strediskách geodézie upravenej od 1. apríla 1964 zákonom č. 22/1964 Zb. o evidencii nehnuteľností.
  • Evidencii nehnuteľnosti upravenej zákonom č. 265/1992 Zb. o zápisoch vlastníckych a iných vecných práv k nehnuteľnostiam a zákonom č. 266/1992 Zb. o katastri nehnuteľností v Slovenskej republike, platných od 1. januára 1993 až do konca roka 1994, podľa ktorých evidencia nehnuteľnosti prešla zo stredísk geodézie na katastrálne úrady.

Keďže na základe dokladov podľa uvádzaných foriem evidencie nehnuteľností a zápisov o vlastníckych a iných právach k nehnuteľnostiam si aj v súčasnosti viacerí vlastníci uplatňujú vlastníckej právo k predmetnej nehnuteľnosti je potrebné uviesť, že pozemkové knihy, železničná kniha a ich operát sú podľa katastrálneho zákona dokumenty s trvalou dokumentárnou hodnotou a aj v súčasnosti slúžia ako zdroj údajov o katastrálnych územiach, parcelách, právach k nehnuteľnostiam, vlastníkoch a iných oprávnených osobách.

Túto skutočnosť upravuje aj § 78 katastrálneho zákona, podľa ktorého:

  • Zápisy práv k nehnuteľnostiam v evidencii nehnuteľnosti vykonané do 31. decembra 1992 preukazujú pravdivosť skutočnosti v nich uvedených vtedy, ak sa nepreukáže opak. Ak sa preukáže opak, okresný úrad opraví zápis,
  • Zápisy práv k nehnuteľnostiam, ktoré sa vykonali podľa zákona č. 265/1992 Zb. o zápisoch vlastníckych a iných vecných práv k nehnuteľnostiam v znení zákona č. 60/1994 Z. z. sa považujú za zápisy práv k nehnuteľnostiam podľa katastrálneho zákona.
  • Podľa katastrálneho zákona sa zapisujú aj práva k nehnuteľnostiam zo zmlúv, ktoré boli uzavreté pred 1. januárom 1993, ak nebol podaný návrh na zápis do katastra nehnuteľnosti.

Ak vlastník nehnuteľnosti alebo oprávnená osoba preukáže opak doterajšieho zápisu vlastníckeho alebo iného práva k nehnuteľnosti predložením právoplatného dokladu alebo na základe inej skutočnosti vzniknutej pred 1. januárom 1996, okresný úrad opraví zápis.

Kataster ako informačný systém

Ustanovenia katastrálneho zákona upravujú, že kataster slúži aj ako informačný systém, najmä na:

  • ochranu práv k nehnuteľnostiam,
  • daňové účely a poplatkové účely,
  • oceňovanie nehnuteľností najmä pozemkov,
  • ochranu poľnohospodárskeho pôdneho a lesného pôdneho fondu,
  • tvorbu a ochranu životného prostredia,
  • ochranu nerastného bohatstva,
  • ochranu národných kultúrnych pamiatok a ostatných kultúrnych pamiatok ako aj chrá
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály