Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pôžička od spoločníka z hľadiska dane z príjmov

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Jednou z možností, ako môže spoločnosť rýchlo a jednoducho získať finančné prostriedky pre svoju aktuálnu potrebu, je pôžička od spoločníkov. Takýto spôsob náhrady vlastných zdrojov môže mať síce celkový nepriaznivý pohľad na takto zadlženú spoločnosť, sú však situácie, keď spoločníci nemajú inú možnosť, ako siahať po poskytovaní pôžičiek z vlastného vrecka.

Právny rámec zmluvy o pôžičke
Zmluva o
pôžičke
je ako zmluvný typ upravená ustanovením zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len "Občiansky zákonník"). Podľa týchto ustanovení veriteľ prenecháva dlžníkovi veci určené podľa druhu, najmä peniaze a dlžník sa zaväzuje vrátiť po uplynutí dohodnutej doby veci rovnakého druhu. Zmluva o pôžičke teda predpokladá jednak dohodu strán, ako aj reálne odovzdanie predmetu pôžičky.
Dôležité je, že pri peňažnej pôžičke Občiansky zákonník umožňuje úroky dohodnúť, to znamená, nie je nutné, aby úroky boli dohodnuté. V praxi tak možno uzatvoriť zmluvu o finančnej pôžičke, v ktorej sa výška úrokov dohodne, alebo zmluvu o finančnej pôžičke, kde sa za požičanie finančnej istiny neplatí žiadny úrok.
Ak sú predmetom pôžičky peniaze, je zmluva o pôžičke do určitej miery podobná zmluve o úvere. Zmluva o
úvere
je upravená v zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník"). Podľa týchto ustanovení sa veriteľ zaväzuje, že na požiadanie dlžníka poskytne v jeho prospech peňažné prostriedky do istej sumy a dlžník sa zaväzuje poskytnuté peňažné prostriedky vrátiť a zaplatiť úroky.
Stručné porovnanie zmluvného typu zmluvy o pôžičke a zmluvy o úvere obsahuje nasledujúca tabuľka:
Text Zmluva o pôžičke Zmluva o úvere
Právna úprava § 657 a § 658 Občianskeho zákonníka § 497 až 507 Obchodného zákonníka
Zmluvné strany veriteľ a dlžník veriteľ a dlžník (do momentu poskytnutia peňažných prostriedkov je veriteľ v skutočnosti dlžníkom)
Podstatné náležitosti určenie zmluvných strán určenie zmluvných strán
prenechanie vecí určených podľa druhu veriteľom dlžníkovi záväzok veriteľa, že na žiadosť dlžníka poskytne peňažné prostriedky
Podstatné náležitosti určenie prenechaných vecí určenie maximálnej výšky peňažných prostriedkov
záväzok dlžníka prenechané veci vrátiť (nemusí byť stanovený dátum vrátenia) záväzok dlžníka poskytnuté peňažné prostriedky vrátiť
záväzok dlžníka zaplatiť úroky
Predmet zmluvy veci určené podľa druhu – peniaze a iné veci určené druhovo peniaze
Vznik zmluvného vzťahu prenechaním veci (zmluva reálna) účinnosť zmluvy (zmluva konsenzuálna – nevyžaduje reálne čerpanie úveru dlžníkom)
Úročenie pôžička je bezúročná, pokiaľ nie je úrok dohodnutý úver je vždy úročený, pokiaľ nie je úrok dohodnutý, stanoví sa úrok podľa § 502 Obchodného zákonníka
Z porovnania podstatných častí zmluvy o pôžičke a zmluvy o úvere jednoznačne vyplýva, že zmluva o pôžičke a zmluva o úveru sú rôzne zmluvné typy. Kým napr. zmluva o pôžičke vzniká konaním strán (prenechaním predmetu pôžičky), z hľadiska právnej teórie teda ide o
zmluvu reálnu,
zmluva o úvere vzniká dohodou, ktorou veriteľ preberá iba záväzok na požiadanie dlžníka poskytnúť v jeho prospech za úrok peniaze na určitú dobu, t.j. účinnosť zmluvy nevyžaduje reálne čerpanie úveru dlžníkom, ide teda
o zmluvu konsenzuálnu
. V prípade peňažných pôžičiek možno dohodnúť úroky, pričom ide o právo a nie povinnosť zmluvných strán, a teda možno dohodnúť aj bezúročnú pôžičku. Bezúročný úver však nie je možné dohodnúť, pretože zmluvou o úvere sa dlžník zaväzuje poskytnuté peňažné prostriedky vrátiť a zaplatiť úroky. Z uvedeného vyplýva, že pri zmluve o úvere je úrok predpokladaný priamo zákonom. Pokiaľ nie je úrok dohodnutý, stanoví sa úrok podľa § 502 Obchodného zákonníka. Z vymedzenia zmluvy o pôžičke tiež vyplýva, že k nej nemožno uzavrieť dodatok, ktorým by bola navýšená istina. Každé jednotlivé poskytnutie peňazí je samostatným uzavretím zmluvy o pôžičke.
Pôžičku alebo úver možno poskytnúť spoločnosti
len bezhotovostne
. Ustanovenie § 121 ods. 2 Obchodného zákonníka zakazuje poskytnutie finančných prostriedkov spoločnosti v hotovosti. Ak finančné prostriedky poskytuje spoločník alebo osoba podľa § 67c ods. 2 Obchodného zákonníka (napr. člen štatutárneho orgánu, zamestnanec v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu, prokurista, vedúci organizačnej zložky, člen dozornej rady, tichý spoločník, osoby blízke týmto osobám alebo osoba konajúca na ich účet), môže poskytnúť spoločnosti úver alebo obdobné plnenie, ktoré mu hospodársky zodpovedá, ak ho poskytne inak ako finančnými prostriedkami v hotovosti.
Z hľadiska daňového nie je medzi zmluvou o pôžičke a zmluvou o úvere žiadny zásadný rozdiel. Poskytnuté pôžičky, resp. úvery nie sú daňovým výdavkom na strane poskytovateľa a na strane dlžníka nie sú daňovým výdavkom výdavky na splátky pôžičiek, resp. úverov [§ 21 ods. 1 a § 21 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p., ďalej len "ZDP"].
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály