Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Overenie účtovnej závierky audítorom a výročná správa v podvojnom účtovníctve pre podnikateľov

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Niektoré účtovné jednotky majú povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom. Účtovná jednotka, ktorá musí mať účtovnú závierku overenú audítorom, musí vypracovať aj výročnú správu. Ktoré účtovné jednotky majú povinnosť overenia účtovnej závierky, za akých podmienok a v akej lehote sa overenie musí vykonať, je predmetom tohto príspevku.

Overenie účtovnej závierky audítorom

Povinnosť overovania účtovnej závierky audítorom účtovným jednotkám ukladá zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), alebo túto povinnosť účtovným jednotkám ukladá osobitný predpis, napr. zákon č. 483/2001 Z. z. o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o bankách“), zákon č. 34/2002 Z. z. o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka v z. n. p. (ďalej len „zákon o nadáciách“), zákon č. 213/1997 Z. z. o neziskovej organizácii poskytujúcej všeobecne prospešné služby v z. n. p. a pod.

Podľa § 19 ods. 1 zákona o účtovníctve riadnu individuálnu účtovnú závierku a mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku overenú audítorom musia mať tieto účtovné jednotky:

  1. obchodná spoločnosť, ak povinne vytvára základné imanie,
  2. družstvo,
  3. obchodná spoločnosť a družstvo, ktorých cenné papiere sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu,
  4. účtovná jednotka, ktorej túto povinnosť ukladá iný predpis (banky, nadácie),
  5. účtovná jednotka, ktorá zostavuje účtovnú závierku podľa medzinárodných účtovných štandardov finančného výkazníctva (účtovné jednotky podľa § 17a zákona o účtovníctve).

Obchodná spoločnosť a družstvo

Obchodná spoločnosť (ide najmä o akciovú spoločnosť a spoločnosť s ručením obmedzeným) a družstvo musia mať účtovnú závierku overenú audítorom, ak splnia zákonom stanovené podmienky.

Prvou podmienkou pre overenie účtovnej závierky audítorom je, že obchodná spoločnosť a družstvo musia povinne vytvárať základné imanie.

Druhou podmienkou pre overenie účtovnej závierky audítorom sú veľkostné kritériá, ktoré musí obchodná spoločnosť a družstvo splniť a účtovné obdobia, v ktorých sa splnenie podmienok bude testovať.

Obchodná spoločnosť a družstvo, ak ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie, a to osobitne za každé účtovné obdobie, splnia aspoň dve z nasledovných podmienok:

  1. celková suma majetku presiahla 1 000 000 €,
  2. čistý obrat presiahol 2 000 000 €,
  3. priemerný prepočítaný počet zamestnancov presiahol 30,

musia účtovnú závierku za bežné účtovné obdobie overiť audítorom.

Celková suma majetku je suma majetku zistená zo súvahy v ocenení neupravenom o oprávky a opravné položky, teda ide o hodnotu majetku „brutto“.

Účtovné jednotky sa často pýtajú, či ide len o dlhodobý majetok alebo ide o majetok celkom. Pri posudzovaní hodnoty majetku sa berú celé Aktíva zo súvahy (riadok 01 Súvahy mikro, malej alebo veľkej účtovnej jednotky), to znamená, vrátane zásob, finančných prostriedkov vrátane krátkodobého finančného majetku, pohľadávok.

Čistý obrat tvoria výnosy dosiahnuté z predaja výrobkov, tovarov, poskytnutých služieb a iné výnosy súvisiace s bežnou činnosťou účtovnej jednotky, t. j. výnosy v brutto výške po odpočítaní zliav. Pri určení iných výnosov súvisiacich s bežnou činnosťou je rozhodujúce definovanie činností, ktoré účtovná jednotka vykonáva ako svoju bežnú prevádzkovú činnosť súvisiacu s predmetom podnikania. Pri hodnotení, či iný výnos súvisí s bežnou činnosťou, je dôležitá aj podstata vzniku daného výnosu v nadväznosti na schopnosť podniku vytvárať peňažné prostriedky a ekvivalenty peňažných prostriedkov v budúcnosti.

Do čistého obratu sa nezahŕňajú také výnosy, ktoré plynú z činností účtovnej jednotky, ktoré sú príležitostného charakteru, resp. z činností, ktoré nevplývajú na schopnosť účtovnej jednotky generovať peňažné prostriedky v budúcnosti, ako napr. výnosy z predaja materiálu, kurzové zisky, výnosy zo zmeny reálnej hodnoty majetkových cenných papierov určených na obchodovanie, výnosy vo forme aktivácie.

Z uvedeného vyplýva, že pri posúdení povinnosti overenia účtovnej závierky audítorom sa prihliada na dosiahnutie výnosov z bežnej podnikateľskej čin­nosti obchodnej spoločnosti. V niektorých prípadoch však obchodná spoločnosť dosahuje hlavné výnosy účtované do finančných výnosov v rámci poskytovania služieb. Preto do čistého obratu sa započítavajú výnosy účtované v účtových skupinách:

  • 60 – Tržby za vlastné výkony a tovar,
  • 64 – Iné výnosy z hospodárskej činnosti,
  • 66 – Finančné výnosy.

Podľa definície čistým ­obratom je teda súčet výnosov účtovaných na účte 601, 604 a 602, ak ide o účtovné jednotky, ktoré sa zaoberajú predajom výrobkov, tovaru alebo poskytovaním služieb. Ak ide o účtovné jednotky, ktoré dosahujú v rámci predmetu svojej činnosti výnosy účtované na iných účtoch ako sú 601, 602, 604, napríklad lízingové spoločnosti, ktoré účtujú výnosy v súlade s § 30a ods. 3 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) na účte 662, tak potom do čistého obratu bude vstupovať účet 662, u stavebných firiem pôjde o účty 606, 607.

♦ Príklad č. 1:

Ak účtovná jednotka predáva tovar, čo je jej hlavnou podnikateľskou činnosťou a v danom roku predá svoj dlhodobý hmotný majetok, potom do čistého výnosu zahrnie len výnosy zaúčtované na účte 604 – Tržby za tovar.

Výnos z predaja majetku zaúčtovaný na účte 641 – Tržby z predaja dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku sa do čistého obratu nezahrnie.

* * *

Poznámka: Zákonom č. 333/2014 Z. z., ktorým sa novelizoval zákon o účtovníctve s účinnosťou od 1. 1. 2015 sa zadefinoval v § 2 ods. 15 „čistý obrat“, ktorý sa použije pre všetky ustanovenia zákona o účtovníctve, t. j. nielen pri overovaní účtovnej závierky audítorom, ale aj pri triedení účtovných jednotiek, pri zostavení konsolidovanej účtovnej závierky, pri zostavovaní účtovnej závierky zostavovanej podľa medzinárodných účtovných štandardov.

Priemerný prepočítaný počet zamestnancov je objektívny ukazovateľ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály