Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpisovanie dlhodobého hmotného majetku z daňového hľadiska

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Národná rada SR prijala zákon č. 548/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Zákon zavádza niekoľko významných zmien v oblasti daní fyzických a právnických osôb a nadobudol účinnosť od 1. januára 2012. Významnou zmenou, ktorej sa budeme v príspevku venovať, je zmena systému odpisovania hmotného majetku.

Definícia odpisovania

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v § 22 ods. 1 definuje odpisovanie ako „postupné zahrňovanie odpisov z hmotného majetku a nehmotného majetku do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný1) alebo evidovaný podľa § 6 ods. 11 alebo 14 a je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov“. Ako vidíme, zákon zdôrazňuje, že ide vždy len o ten dlhodobý hmotný majetok, ktorý je účtovaný v majetku daňovníka alebo je evidovaný v evidencii u fyzickej osoby – podnikateľa. V definícii odpisovania je aj odvolávka na účtovníctvo, čo znamená, že pre začatie odpisovania na účely daňové sa vyžaduje splnenie všetkých tých podmienok, ktoré sú požadované aj účtovnými predpismi.

Postup pri odpisovaní hmotného majetku ja určený v §§ 26 až 28 ZDP, ak nejde o hmotný majetok vylúčený z odpisovania podľa § 23.

Kroky pri odpisovaní hmotného majetku

V prvom roku odpisovania zaradí daňovník hmotný majetok v triedení podľa Klasifikácie produkcie a klasifikácie stavieb do jednej zo štyroch odpisových skupín podľa prílohy č. 1 uvedenej v tomto zákone. V prípade, že hmotný majetok sa nemôže zaradiť ani do jednej z odpisových skupín podľa prílohy, na účely odpisovania sa zaradí ho do 2. odpisovej skupiny, upozorňujeme, že toto neplatí pre hmotný majetok uvedený v § 26 ods. 6 a 7ZDP. Súbor hnuteľných vecí si daňovník zaradí do odpisovej skupiny podľa hlavného funkčného celku s výnimkou jednotlivých oddeliteľných súčastí budov a stavieb, ktoré sú zaradené v prílohe č. 1.

Odpisová skupinaDoba odpisovania
1 4 roky
2 6 rokov
3 12 rokov
4 20 rokov

Výber metódy odpisovania (rovnomerná metóda odpisovania alebo zrýchlená metóda odpisovania). Spôsob odpisovania si určí daňovník pre každý novoobstaraný hmotný majetok a nemôže ho zmeniť po celú dobu jeho odpisovania. Hmotný majetok odpisuje najviac do výšky vstupnej ceny (t. j. obstarávacej ceny, vlastných nákladov, reprodukčnej obstarávacej ceny), prípadne zvýšenej o vykonané technické zhodnotenie alebo pri zrýchlenom odpisovaní do výšky zvýšenej zostatkovej ceny.

Rovnomerné odpisovanie – ročný odpis určí daňovník ako podiel vstupnej ceny hmotného majetku a doby odpisovania ustanovenej v príslušnej odpisovej skupine.

Odpisová skupinaRočný odpis
1 1/4
2 1/6
3 1/12
4 1/20

V nasledujúcej tabuľke uvádzame prehľad zmien pre porovnanie stavu, aký platil do konca roka 2011 a stavu, ktorý vstúpil do platnosti od roka 2012 novelou ZDP.

Rovnomerné odpisovanie do 31. 12. 2011Rovnomerné odpisovanie od 1. 1. 2012
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály