Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odklad platenia dane daňovým subjektom

Dátum: Rubrika: Správa daní

Pokiaľ daňový subjekt potrebuje odložiť úhradu dane, môže požiadať príslušnú obec, ktorá je správcom dane, o odklad jej platenia. Rámcovou právnou úpravou, ktorá upravuje proces odkladu platenia dane je zákon č. 563/2009 Z. z. o správe dani (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorú je potrebné obligatórne rešpektovať. Taktiež je potrebné zohľadňovať aj podmienky pre povolenie odkladu dane alebo platenie dane v splátkach, ktoré vydalo Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky. O povolení odkladu platenia dane vydáva správca dane rozhodnutie. Uvedené rozhodnutie musí byť riadne doručené daňovému subjektu a obsahovať jednotlivé obsahové súčasti.

Podmienky pre odklad alebo splátky dane
Podľa § 57 ods. 2 daňového poriadku určilo Finančné riaditeľstvo SR podmienky, za splnenia ktorých je možné povoliť odklad alebo splátky dane, pričom musí byť splnená aspoň jedna z týchto podmienok:
1.
zaplatením dane by bola ohrozená výživa daňového subjektu alebo osôb na jeho výživu odkázaných;
2.
u daňového subjektu došlo k poklesu príjmov, a preto nie je možné očakávať zaplatenie dane v lehote splatnosti, a to hlavne v dôsledku mimoriadnej situácie, ktorou je napríklad obdobie pandémie alebo živelná pohroma;
3.
zaplatenie dane by zvýšilo platobnú neschopnosť daňového subjektu pri výraznom obmedzení, alebo prerušení vykonávania podnikateľskej činnosti na základe prijatých rozhodnutí vlády SR;
4.
iné preukázateľné dôvody vážneho charakteru, pre ktoré nie je možné daň zaplatiť.
Ide o taxatívne určenie podmienok, za splnenia ktorých môžu správcovia dane rozhodovať o povolení odkladu dane alebo jej splátkovej úhrade. Preto musí daňový subjekt tieto podmienky sledovať, a to aj v záujme ich riadneho preukázania prostredníctvom jednotlivých dôkazných prostriedkov, ktorými potvrdí svoju žiadosť.
______________________________
Upozornenie: Správca dane neposudzuje splnenie uvedených podmienok, ak o povolenie odkladu/splátok žiada vysoko spoľahlivý daňový subjekt.
______________________________
Podanie žiadosti o odklad alebo splátky dane
Pokiaľ má byť žiadosť o odklad alebo splátky dane (ďalej len "žiadosť") právne súladná, tak musí spĺňať formálne, a aj obsahové náležitosti, ktoré sú obligatórne.
Podľa podmienok finančného riaditeľstva pre povolenie odkladu platenia dane alebo platenie dane v splátkach môže uvedenú žiadosť podať daňový subjekt správcovi dane:
-
písomne,
-
ústne do zápisnice,
-
elektronicky prostredníctvom elektronickej podateľne.
______________________________
Upozornenie: Osoby vymedzené v § 14 daňového poriadku majú povinnosť doručiť žiadosť elektronickými prostriedkami spôsobom podľa § 13 ods. 5 daňového poriadku.
______________________________
Podľa majú povinnosť doručovať elektronicky žiadosť správcovi dane tieto subjekty:
a)
daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty alebo právnickou osobou zapísanou v obchodnom registri, alebo fyzickou osobou - podnikateľom registrovanou pre daň z príjmov,
b)
daňový poradca za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
c)
advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
d)
zástupca neuvedený v písmenách b) a c) za daňový subjekt podľa písmena a), ktorého zastupuje pri správe daní.
Prílohy k podaniu môžu tieto subjekty doručovať aj inak ako elektronickými prostriedkami.
Obsahové náležitosti žiadosti
Príklad č. 1:
Daňový subjekt podal správcovi dane žiadosť o odklad platby dane na obdobie jedného roka od jej splatnosti. Správca dane uvedenú žiadosť daňového subjektu zaevidoval, ale pretože táto neobsahovala priložené dôkazy, ktorými by daňový subjekt preukazoval splnenie svojich tvrdení, tak jej nevyhovel. S uvedeným postupom správcu dane daňový subjekt nesúhlasil s odôvodnením, že dôkazy predloží až následne, v priebehu konania, ktoré bude prebiehať. Postupoval príslušný správca dane v súlade s platným právom?
Podaná žiadosť musí obsahovať tieto podstatné náležitosti:
-
Kto žiadosť podáva. V tejto časti musí byť presné označenie daňového subjektu, žiadateľa.
-
V akej veci sa žiadosť podáva. V tejto časti musí byť presne uvedené, pri ktorej dani podáva daňový subjekt žiadosť o odklad alebo o splátkovú úhradu dane, môže to byť napríklad presným uvedením platobného výmeru, ktorým sa vyrubila daň, ktorej odklad alebo splátky daňový subjekt žiad
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály