Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odklad platenia dane a povolenie splátok dane od 1.1.2021 a podmienky odkladu účinné od 12.2.2021

Dátum: Rubrika: Správa daní

Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) umožňuje daňovým subjektom využiť inštitút odkladu platenia dane alebo platenia dane v splátkach, ak sa daňový subjekt v čase splatnosti dane dostane do platobnej neschopnosti z objektívnych alebo aj zo subjektívnych dôvodov. Ak daňový subjekt nezaplatí daň vo výške a v lehote jej splatnosti, stáva sa daň, v prvý deň po lehote jej splatnosti daňovým nedoplatkom.

Aby sa daňový subjekt nedostal do situácie, keď správca dane začne vymáhať daňový nedoplatok z úradnej moci a spôsobmi, ktoré umožňuje daňové exekučné konanie, daňový poriadok poskytuje daňovému subjektu možnosť

využiť inštitút odkladu platenia dane alebo platenia dane v splátkach.
Podľa ust. § 57 -
Odklad platenia dane a povolenia splátok
môže daňový subjekt, ak má na to dôvody, požiadať správcu dane o odklad na základe
žiadosti o povolenie odkladu platenia dane alebo o povolenie platenia dane v splátkach ako aj daňového nedoplatku
(ďalej len "odklad platenia dane"). Odklad platenia dane podľa tohto ustanovenia sa vzťahuje na všetky druhy daní (dane z príjmov, miestne dane, DPH) okrem platenia preddavkov na daň (platený preddavok na daň nie je daňou, daňou sa preddavok na daň stáva až v lehote jeho splatnosti, kedy sa zaplatené preddavky započítavajú na úhradu dane za príslušné zdaňovacie obdobie, ku ktorému sa preddavky vzťahujú).
Daňovník v daňovom priznaní po ich započítaní (sumy zaplatených preddavkov na daň) vyčísli preplatok na dani alebo daň na úhradu. Práve na zaplatenie tejto dane môže daňový subjekt využiť inštitút odkladu platenia dane. Daňový subjekt môže požiadať aj o odklad zaplatenia sankcie, keďže daňou je podľa § 2 písm. b) daňového poriadku aj úrok z omeškania, úrok a pokuta.
Poznámka: Uplatnenie inštitútu odkladu platenia daní je aktuálne práve v tomto období pandémie, keď podľa § 2 ods. 3 zákona č. 67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v z. n. p. (ďalej len "lex korona") sa 30.9.2020 skončilo obdobie pandémie pre vybrané oblasti lex korona ako je správa daní, daň z príjmov, daň z motorových vozidiel. Od 1.10.2020 nastal režim plnenia povinností daňových subjektov aj správcu dane podľa daňového poriadku alebo osobitných predpisov.
Základné pojmy súvisiace s odkladom platenia dane a povolením splátok
Daň je
suma dane vyrubená správcom dane, ktorú je povinný daňový subjekt zaplatiť v lehote jej splatnosti alebo suma dane, ktorú je daňový subjekt povinný zaplatiť aj bez vyrubenia podľa osobitného zákona.
Daňový nedoplatok je
dlžná suma dane po lehote jej splatnosti.
Odklad platenia dane
je úkon povolený správcom dane rozhodnutím a na základe žiadosti daňového subjektu, v ktorej uvedie dobu odkladu, najviac na 24 mesiacov a výšku splátok odkladu.
Zabezpečenie dlžnej sumy je
zriadenie záložného práva k predmetu záložného práva vo vzťahu k povolenému odkladu platenia dane.
Úrok zo sumy odkladu platenia dane
je suma úroku vypočítaná za dobu povoleného odkladu platenia dane.
Doba odkladu
- počet dní (doba) povoleného odkladu alebo povoleného platenia dane v splátkach.
Úrok z omeškania z platenia dane po lehote jej splatnosti -
suma úroku pri porušení podmienok uvedených v rozhodnutí o povolení odkladu platenia dane alebo rozhodnutia o povolení platenia dane v splátkach; ide o úrok z omeškania za nezaplatenú sumu dane, na ktorú bol povolený odklad platenia, pričom tento povolený odklad platenia dane nebol zo strany daňového subjektu dodržaný.
Podmienky odkladu – 
podmienky určené finančným riaditeľstvom pre povolenie odkladu platenia dane alebo splátok dane.
Poznámka: Na odklad platenia dane postupom podľa § 57 daňového poriadku nie je právny nárok; správca dane po preverení dôvodov uvedených v žiadosti daňového subjektu a po vyhodnotení splnenia aspoň jednej z podmienok pre povolenie odkladu platenia dane rozhodne, či odklad platenia dane povolí.

Inštitút odkladu platenia dane nemožno uplatniť na platenie preddavkov na daň
, ktoré daňovník platí podľa § 34 a § 42 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), preddavky na daň nie sú podľa § 51c ZDP daňou. Platené preddavky na daň sa započítavajú na úhradu dane za príslušné zdaňovacie obdobie, t.j. zaplatené alebo nezaplatené preddavky na daň sa stávajú daňou v deň splatnosti dane, kedy sa započítavajú na úhradu dane za príslušné zdaňovacie obdobie. Daňovník v daňovom priznaní po ich započítaní (sumy zaplatených preddavkov na daň) vyčísli daň na úhradu alebo preplatok na dani.

Pre úplnosť poznamenávame, že ak daňový subjekt nemôže platiť predpísané preddavky na daň v ustanovenej lehote a v ustanovenej výške, môže požiadať správcu dane o stanovenie preddavkov inak. Pri zmene platenia preddavkov na daň sa postupuje podľa § 34 ods. 4 a § 42 ods. 10 ZDP a správca dane môže na základe žiadosti daňového subjektu určiť platenie preddavkov na daň inak alebo určiť preddavky inak aj z vlastného podnetu, nadväzne na príslušné ustanovenia § 34 a § 42 ZDP.

Ak ide o naozaj závažný dôvod, správca dane vydá rozhodnutie, ktorým určí neplatenie preddavkov na príslušné zdaňovacie obdobie. Daňový subjekt celkovú daňovú povinnosť za príslušné zdaňovacie obdobie vyrovná až podaním daňového priznania k dani z príjmov.
Odklad platenia dane a súvisiace úkony s účinnosťou od 1.1.2021 a od 6.2.2021
Odklad platenia dane
(odsek 1)
na žiadosť daňového subjektu
môže
(nie je to povinnosť)
povoliť správca dane
, ktorým je obec, daňový úrad a colný úrad (ďalej len "správca dane"), a to tej dane, ktorej správu vykonáva príslušný správca dane.
Obec
ako správca miestnych daní
môže
povoliť odklad platenia dane, ak by bolo neodkladné zaplatenie dane spojené s vážnou ujmou daňového subjektu, a jednorazová platba tejto dane by znamenala ohrozenie výživy daňového subjektu. Ide napr. o daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za predajné automaty, t.j. miestne dane, ktoré upravuje zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p.
Daňový alebo colný úrad môže
povoliť na základe žiadosti daňového subjektu odklad platenia dane alebo daňového nedoplatku.
Pokračovaním uvoľňovania donedávna prísnych podmienok uplatnenia inštitútu odkladu platenia dane v praxi priniesla novela č. 45/2021 Z.z. S účinnosťou
od 6.2.2021
odsek 2
úplne nové znenie, ktoré znie:
"Správca dane môže povoliť odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach za podmienok, ktoré určí finančné riaditeľstvo a uverejní ich na svojom webovom sídle".
Poznámka: Uvoľňovanie doteraz pomerne prísnych podmienok na povolene platenia dane v splátkach súvisí aj s blížiacim sa termínom podania daňových priznaní k dani z príjmov za rok 2020, ktorým je 31. 3 2021. Vzhľadom na to, že ministerstvo financií neuvažuje s plošným predĺžením lehoty na jeho podanie ako tomu bolo v roku 2020 za zdaňovacie obdobie 2019, využitie tohto inštitútu bude aktuálne na zamedzenie daňovej exekúcie správcom dane na vymáhanie daňového nedoplatku daňovníka. Odklad platenia dane môže daňový subjekt využiť pri platení dane z nehnuteľností, dane z motorových vozidiel a aj fyzická osoba nepodnikateľ.
Úkony, ktoré vykonával správca dane pred povolením odkladu platenia dane, ako je vykonanie záložného práva na zabezpečenie dlžnej sumy, na ktorú povolil odklad platenia a predkladania finančnej a ekonomickej analýzy daňového dlžníka k sume povoleného odkladu viac ako 3 000 €, sa vypustili z tohto odseku.
Novo upravené znenie odseku 2
reaguje na súčasnú dlho trvajúcu pandémiu vírusom COVID-19, ktorá nepriaznivo ovplyvňuje a citeľne poznačila finačno-ekonomickú situáciu daňovníkov.
Daňovník sa s novými podmienkami môže oboznámiť ešte pred podaním žiadosti o odklad platenia dane a posúdi, či sú z jeho strany splniteľné. Správca dane bezodkladne overí sp
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály