Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nízkopríjmový konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným a zdravotné odvody od roku 2023

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

V roku 2023 bolo zavedené nové zákonné minimum sumy zdravotného poistenia pre nízkopríjmových zamestnancov a povinnosť doplácania zdravotného odvodu do tohto minima, a to z vrecka samotného zamestnanca. Uvedená povinnosť sa, okrem zamestnancov v režime pracovného práva, týka aj spoločníkov či konateľov spoločností s ručeným obmedzeným. V článku si prejdeme nové pravidlá, ich aplikáciu v praxi, ako aj osobitosti odmeňovania konateľov a spoločníkov.

Odmeňovanie konateľa a jeho zdaňovanie
Postavenie konateľa upravuje obchodné právo a najmä zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník"). Z tohto hľadiska ide teda de facto o samostatného nezávislého podnikateľa. Príjmy konateľov za výkon činnosti konateľa sa však zdaňujú ako
príjmy zo závislej činnosti
- uvedené vychádza z § 2 ods. aa) a § 5 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"). Konateľ si teda svoj pravidelný či nepravidelný príjem nezdaňuje sám v daňovom priznaní k dani z príjmov - ako väčšina samostatne zárobkovo činných osôb - ale dostáva v podstate "výplatnú pásku", rovnako ako zamestnanci v režime pracovného práva. Konateľskú odmenu zúčtováva a vykazuje predmetná spoločnosť, resp. zamestnávateľ, a teda aj zráža a odvádza poistné odvody do Sociálnej či zdravotnej poisťovne a preddavok na daň z príjmov.
Na rozdiel od zamestnancov v režime pracovného práva však právny vzťah medzi konateľom a spoločnosťou nepodlieha pracovno-právnym predpisom, pravidlám a limitom. Rovnako im nepodlieha ani konateľská odmena.
Odmena konateľa nie je určená na časovú jednotku, napr. na mesiac alebo hodinu ani inú časovú jednotku. Aj keď podľa dostupných výkladov takto určená byť môže - no nemusí.
Nepodlieha teda minimálnym mzdovým nárokom podľa § 120 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce"), odmena teda nemusí byť určená aspoň v minimálnej zákonnej výške na 160-hodinový časový fond, resp. akýkoľvek iný časový úsek prípadne hodinu.
V praxi býva teda pravidelná odmena určená paušálnou mesačnou sumou, napr. 1 000 € mesačne, 100 € mesačne či dokonca 1 € mesačne. Výhodou odmeňovania práve v spomenutých nízkych symbolických sumách do konca roku 2022 bolo:
-
Pokryté zdravotné poistenie predmetnej fyzickej osoby - poistné predmetného zamestnanca/konateľa sa totiž vypočítava zo sumy odmeny, a to v súčte 4 % (poistné zrazené z odmeny zamestnanca/konateľa) a 10 % (poistné hradené zamestnávateľom). V prípade symbolických odmien je teda aj samotné poistné v symbolickej výške, napr. z mesačnej odmeny 100 € išlo dokopy (spoločnosť aj zamestnanec) o celkový odvod odvádzaný zdravotnej poisťovni v sume 14 €, pri mesačnej odmene 10 € dokonca o 1,40 €. Verejné zdravotné poistenie je v SR postavené na solidárnom princípe, samotné plnenie nezávisí od sumy poistného. Daná fyzická osoba zároveň nemusela doplácať poistné z iného dôvodu (napr. SZČO) do výšky zákonného minima. Naopak, celkové poistné platené z podnikania so súbehom s činnosťou zamestnanca/konateľa nepodlieha zákonnému minimu, aké je stanovené pre SZČO bez súbehu so zamestnaním, resp. funkciou konateľa (v roku 2023 počet mesiacov podnikania x 84,77 € mesačne), v praxi môže byť teda často nižšie.
-
V podstate sčasti pokryté aj sociálne poistenie - výška jednotlivých dávok platených poistencom zo strany Sociálnej poisťovne (materské, nemocenské, starobný dôchodok a pod.) závisí síce nielen od doby poistenia, ako aj od samotného vymeriavacieho základu, z ktorého je poistné platené, prípadné dávky z poistného plateného v symbolických sumách sú v podstate rovnako symbolické. Pravidlá a sumy pre minimálne odvody, prípadný starobný dôchodok v budúcnosti môžu v priebehu nasledujúcich desaťročí z rôznych dôvodov (demografická kríza, deficit Sociálnej poisťovne, politické tlaky, trendy, akým je napríklad nepodmienený príjem) podľahnúť viacerým zmenám. Jedným z možných scenárov sú dávky v rovnakých sumách pre všetkých a na tento účel je možno vhodné byť poistený bez ohľadu na výšku vymeriavacieho základu.
Alternatívou pravidelnej mesačnej odmeny je možná nepravidelná odmena ročná, polročná prípadne udelená spoločnosťou v akomkoľvek inom nepravidelnom intervale. V tomto prípade však spoločnosť, resp. zamestnávateľ prihlasuje do zdravotnej poisťovne osoby poberajúce príjmy v nepravidelných intervaloch iba na jeden deň, a to na posledný deň kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom dochádza k vyplateniu príjmu. Počas ostatných dní daná fyzická osoba nie je zdravotne poistená, resp. musí byť zdravotne poistená ako samoplatiteľ podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály