Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dane, účtovníctvo a odvody advokáta

Rubrika: Problémy z praxe

Advokáti sa výkonom svojej funkcie zaraďujú medzi fyzické osoby nezapísané v obchodnom registri. Podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. vykonávajú činnosti, ktoré sú podnikaním vykonávaným podľa osobitných predpisov. Autorka sa v príspevku stručne venuje problematike účtovníctva, daňových a odvodových povinností advokátov.


Účtovníctvo

Advokáti sa výkonom svojej funkcie zaraďujú medzi fyzické osoby nezapísané v obchodnom registri a podľa § 6, ods. 1, písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) vykonávajú činnosti, ktoré sú podnikaním vykonávaným podľa osobitných predpisov.

Keďže z pohľadu právnej formy sú fyzickými osobami, pokiaľ sa nejedná o právne kancelárie vykonávajúce činnosť prostredníctvom obchodných spoločností, majú možnosť sa rozhodnúť podľa § 9, ods.2, písm. b) zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), či budú viesť jednoduché účtovníctvo, uplatňovať paušálne výdavky, viesť daňovú evidenciu podľa novely ZDP a novely zákona o účtovníctve účinných od 1. 3. 2009, alebo budú viesť účtovníctvo v sústave podvojného účtovníctva.

Jednoduché účtovníctvo

Spôsob vedenia účtovníctva v sústave jednoduchého účtovníctva je pre mnohých advokátov z ich pohľadu jednoduchší, ale jednoduché účtovníctvo nie je až také jednoduché ako sa podnikateľom na prvý pohľad môže zdať. Špecifikom príjmov advokáta sú prijaté preddavky na prebiehajúce súdne konania, zálohy na nákup kolkových známok alebo príjmy v podobe nejakých dočasných zábezpek a záruk určených súdom.

Práve jednoduché účtovníctve neposkytuje úplne prehľadnú a podrobnú evidenciu prijatých záloh a jednotlivých prebiehajúcich súdnych konaní, nakoľko nie je možné podrobné analytické členenie jednotlivých účtov. Na druhej strane však pokiaľ advokát nezamestnáva žiadneho zamestnanca a pracuje sám, je pre neho výhodnejšie vedenie jednoduchého účtovníctva, je však dobré aby si vedel prispôsobiť buď účtovný software evidencii na zákazky alebo strediská, ak chce mať prehľad alebo viesť pomocnú evidenciu mimo účtovníctva o prebiehajúcich procesoch a nákladoch na ne.  

Paušálne výdavky

V prípade rozhodnutia advokáta, uplatniť si paušálne výdavky vo výške 40 %, nie je povinný viesť účtovníctvo, iba evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach. Okrem paušálnych výdavkov vo výške 40 % dosiahnutých príjmov si môže advokát v rámci daňových výdavkov uplatniť aj uhradené odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne za príslušné zdaňovacie obdobie

V ustanovení § 6 ods. 10 ZDP sa uvádza:

„(10) Ak daňovník, ktorý nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty, alebo daňovník, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty len časť zdaňovacieho obdobia, neuplatní preukázateľné daňové výdavky, môže uplatniť výdavky vo výške 40 % z úhrnu príjmov uvedených v odsekoch 1 a 2 okrem daňovníka, ktorý má z týchto príjmov len príjmy z vykonávania remeselných živností podľa osobitného predpisu....“

Práve podmienka, že len daňovník, ktorý nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty si môže uplatniť paušálne výdavky, môže byť u niektorých advokátov nevýhodou, nakoľko ich príjmy prekročia za posledných 12 kalendárnych mesiacov obrat pre povinnosť stať sa platiteľom dane z pridanej hodnoty, a  spôsob paušálnych výdavkov preto môžu použiť iba na začiatku činnosti.

Daňová evidencia – zavedená novelou ZDP č. 60/2009 Zb., § 6, ods. 14,15 s účinno

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály