Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Konanie obchodných spoločností

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

U obchodných spoločností môžeme rozlišovať dva základné druhy vzťahov. Prvými z nich sú vzťahy interné, zahrňujúce napr. vzťahy medzi spoločníkmi navzájom alebo medzi spoločníkmi a spoločnosťou. Druhými z nich sú vzťahy vonkajšie, teda vzťahy medzi spoločnosťou a subjektmi mimo obchodnú spoločnosť.

Predmetom nášho záujmu sa v tomto článku stali práve externé vzťahy vznikajúce pri konaní podnikateľských subjektov – obchodných spoločností s tretími osobami.

Právna zodpovednosť podnikateľských subjektov môže v praxi nastávať aj pri konaní s tretími osobami, pričom nie sú vylúčené ani prípady vzniku zodpovednosti za škodu. Pri konaní môžeme rozlišovať dve situácie, ktoré sa v praxi dosť často zamieňajú, a to aj napriek pomerne jasnej formulácii v zákone. Prvou situáciou je osobné konanie, nazývané tiež priame konanie a druhou je konanie zástupcom, označované ako nepriame. V prípade obchodných spoločností ako de facto fiktívnych osôb však osobné konanie v klasickom ponímaní prirodzene nepripadá v úvahu a za takéto konanie sa preto považuje konanie prostredníctvom ich štatutárneho orgánu.

Konanie prostredníctvom štatutárneho orgánu obchodnej spoločnosti

Štatutárny orgán obchodnej spoločnosti môže mať rôzne zákonné označenie. Napríklad v komanditnej spoločnosti je to komplementár, v spoločnosti s ručením obmedzeným konateľ a v akciovej spoločnosti predstavenstvo. Podrobnosti o jednotlivých štatutárnych orgánoch sú upravené v rámci právnych noriem upravujúcich konkrétne typy obchodných spoločností.

Kľúčovým ustanovením o konaní podnikateľa – a teda aj obchodnej spoločnosti ako právnickej osoby, je § 13 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p.(ďalej len „Obchodný zákonník“) so svojimi piatimi odsekmi. Všeobecne platí tvrdenie, že rozsah konateľského oprávnenia štatutárneho orgánu je neobmedzený a neobmedziteľný. Aj keď sa pripúšťa, že by potenciálne obmedzenie konateľského oprávnenia mohlo byť dôsledkom obmedzenia spôsobilosti právnickej osoby nadobúdať práva a povinnosti podľa § 19a ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.(ďalej len „Občiansky zákonník“), musíme uznať, že sa to príliš často v praxi nedeje.

V § 13 ods. 4 Obchodného zákonníka je stanovené podstatné pravidlo o obmedzení konateľského oprávnenia štatutárneho orgánu právnickej osoby. Aj keby bolo toto obmedzenie zakotvené v stanovách alebo spoločenskej zmluve alebo v inom dokumente, nie je možné ho uplatňovať voči tretím osobám. Rovnaký dôsledok by to malo aj v prípade, že by to bolo zakotvené v rozhodnutí orgánu obchodnej spoločnosti. Z predošlého teda vyplýva, že isté obmedzenia sú prípustné, s výnimkou zákonného obmedzenia však majú vždy len interné účinky a pre tretie subjekty sú úplne irelevantné. Voči tretím osobám by nemalo toto obmedzenie právne účinky ani v tých prípadoch, keby bolo akékoľvek zverejnené, resp. by bolo preukázateľné. Ak by teda napríklad spoločnosť s ručením obmedzeným stanovila určité obmedzenie vo svojej spoločenskej zmluve a konateľ by toto obmedzenie nerešpektoval pri konaní s treťou osobou, z tohto jeho konania by pre s. r. o. nastali regulárne právne dôsledky.

Štatutárny orgán môže niesť právnu zodpovednosť za prekročenie interného obmedzenia. Keďže táto otázka nie je vô

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály