Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2022

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňovým priznaním (DP) daňovník deklaruje výšku svojej daňovej povinnosti za príslušné zdaňovacie obdobie. Daňovník je povinný v DP si vypočítať daň sám a uviesť tiež prípadné výnimky, oslobodenia, zvýhodnenia, úľavy a vyčísliť ich výšku.

Za zdaňovacie obdobiekalendárnehoroka 2022 podávajú daňovníci dane z príjmov právnických osôb DP na novom tlačive, ktoré je aktualizované v nadväznosti na zmeny v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Povinnosť podať daňové priznanie

DP k dani z príjmov právnickej osoby za predchádzajúce zdaňovacie obdobie je podľa § 41 ods. 1 ZDP povinný podať každý daňovník tejto dane s výnimkou daňovníka nezaloženého alebo nezriadeného na podnikanie (§ 12 ods. 3 ZDP), ktorý nemusí podať DP, ak má iba príjmy uvedené v tomto ustanovení. Daňovníkom dane z príjmov je právnická osoba, ktorá má na území SR svoje sídlo alebo miesto skutočného vedenia [§ 2 písm. d) bod 2 ZDP]. Povinnosť podať DP sa vzťahuje aj na zahraničné právnické osoby [§ 2 písm. e) bod 3 ZDP], ak majú príjmy zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP), z ktorých sa daň nevyberá zrážkou.

Príklad č. 1:

Občianske združenie dosiahlo v roku 2022 príjem z podielu zaplatenej dane podľa § 50 ZDP, príjmy z členských príspevkov a úroky z bežného účtu v peňažnom ústave. Je občianske združenie povinné podať DP?

Občianske združenie nemá povinnosť podať DP, pretože:

  • príjem podľa § 50 ZDP nie je predmetom podľa § 12 ods. 7 písm. a) ZDP,
  • príjem z členských príspevkov je oslobodený od dane podľa § 13 ods. 2 písm. b) ZDP,
  • príjem z prijatých úrokov sa zdanil zrážkovou daňou, ktorú vybrala banka podľa § 43 ZDP.

Uvedené je v súlade s § 41 ods. 1 ZDP, podľa ktoré občianske združenia nemusia podať DP, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 a príjmy oslobodené od dane podľa § 13 ods. 2 písm. b) ZDP.

DP je povinný podať aj ten daňovník, ktorého správca dane vyzve na podanie DP podľa § 15 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“).

Lehota na podanie daňového priznania

V súlade s § 49 ods. 2 ZDP sa DP podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak zákon neustanovuje inak. Za zdaňovacie obdobie ukončené k 31. 12. 2022 je termín na podanie DP najneskôr do 31. 3. 2023. V tejto lehote je daňovníkpovinný daň aj zaplatiť.

Podľa § 49 ods. 3 ZDP si daňovník môže predĺžiť lehotu na podanie DP na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane v lehote na podanie DP najviac o tri celé kalendárne mesiace, t. j. najneskôr do 30. 6. 2023, a ak súčasťou príjmov daňovníka sú aj zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov, t. j. najneskôr do 30. 9. 2023. Oznámenie podáva daňovník na tlačive, ktorého vzor určilo a na svojom webovom sídle uverejnilo finančné riaditeľstvo.

Ak daňovník zistí, že v podanom oznámení uviedol nesprávne alebo neúplné údaje, podá nové oznámenie, v ktorom uvedie správne údaje. Ak sa daňovník rozhodne, že podá DP v inej predĺženej lehote, do uplynutia lehoty na podanie DP (do 31. 3. 2023) môže podať nové oznámenie, v ktorom uvedie novú (predĺženú) lehotu. Skutočnosť, že oznámenie podáva z týchto dôvodov vyznačí krížikom na úvodnej strane oznámenia a uvedie dátum podania predchádzajúceho oznámenia.

Daňovník môže využiť predĺženie lehoty na podanie DP na základe oznámenia aj v prípade,ak už podal DP za aktuálne zdaňovacie obdobie, ale neuplynula ešte lehota na podanie DP.

Daňovník v likvidácii alebo v konkurze musí podľa § 49 ods. 3 písm. c) ZDP o predĺženie lehotysprávcu dane požiadať, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP, t. j. najneskôr do 17. 3. 2023. Správca dane môže na základe takejto žiadosti rozhodnutím predĺžiť lehotu na podanie DP najviac o tri kalendárne mesiace.

Lehota na podanie DP je zachovaná, ak je v posledný deň lehoty priznanie odovzdané správcovi dane alebo odovzdané na poštovú prepravu prostredníctvom poštového podniku alebo prijaté elektronickými prostriedkami na adresu elektronickej podateľne. Daňové subjekty s povinnosťou doručovať podania finančnej správe elektronickými prostriedkami sú povinné podávať DP na štruktúrovanom tlačive prostredníctvom elektronickej podateľne, ktorú prevádzkuje finančné riaditeľstvo. Povinnosť doručovať DP správcovi dane elektronicky má podľa § 14 ods. 1 daňového poriadku daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty alebo právnickou osobou zapísanou v obchodnom registri.

Pred uplynutím lehoty na podanie DP môže daňovník podať opravné DP V takomto prípade správca dane berie do úvahy opravné DP a na predtým podané DP sa neprihliada. Ak daňovník zistí, že jeho daňová povinnosť sa odlišuje od priznanej dane až po termíne na podanie DP, podáva dodatočné DP. Podávanie opravných DP a dodatočných DP upravuje § 16 daňového poriadku.

Na účely podania DP je daňovník povinný zostaviť účtovnú závierku podľa zákona č. 431/2004 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) ku koncu zdaňovacieho obdobia a v termíne na podanie DP ju uložiť podľa zákona o účtovníctve.

Sankcie

Podľa § 155 daňového poriadku má správca dane povinnosť uložiť daňovníkovi za nepodanie DP pokutu, a to:

  • ak daňový subjekt (právnická osoba) nepodá DP v zákonom ustanovenej lehote alebo v lehote určenej správcom dane vo výzve podľa § 15 ods. 1 daňového poriadku, bude mu uložená pokuta od 30 € do 16 000 €,
  • ak daňový subjekt nepodá DP v lehote určenej správcom dane vo výzve podľa § 15 ods. 2 daňového poriadku, správca dane mu uloží pokutu od 60 € do 32 000 €.

Ak daňový subjekt daň priznanú v DP nezaplatí v ustanovenej lehote alebo v ustanovenej výške, správca dane vyrubí daňovníkovi za každý deň omeškania úrok z omeškania podľa § 156 daňového poriadku. Úrok z omeškania sa vyrubí z dlžnej sumy vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej v deň vzniku daňového nedoplatku. Ak štvornásobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky nedosiahne 15 %, pri výpočte úroku z omeškania sa namiesto štvornásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky použije ročná úroková sadzba 15 %.

Tlačivo daňového priznania

DP k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2022 sa podáva na tlačivevydanom MF SR pod č. MF/016108/2022-721.Vzor DP bol vydaný oznámením MF SR č. MF/016141/2022-721 a uverejnený vo Finančnom spravodajcovi pod poradovým číslom 15/2022, ktorý je prístupný na jeho webovom sídle. Tento vzor DP použijú daňovníci, ktorým posledný deň lehoty na podanie DP uplynie najskôr po 31. 12. 2022.

Prílohou DP sú podľa § 49 ods. 1 ZDP doklady uvedené v tlačive DP. Prílohami DP, aj keď ich daňovník nevypĺňa, sú príloha k § 13a a § 13b ZDP, príloha k § 30c ZDP, príloha k § 30e ZDP a príloha k VI. časti DP, v ktorej sa uvádzajú ďalší prijímatelia podielovej dane.

Na vyplnenie DP slúži poučenie (MF/016108/2022-721) vydané oznámením MF SR č. MF/016055/2022-721. Poučenie doplňuje predtlač jednotlivých riadkov priznania a nenahrádza znalosť zákona.

Zmeny v tlačive daňového priznania

Základný princíp tlačiva DP za zdaňovacie obdobie roka 2022 zostáva nezmenený. V novom tlačive sú nasledujúce úpravy:

I. časť – Údaje o daňovníkovi

Z dôvodu uplynutia lehoty, počas ktorej daňovníci mali nárok na uplatnenie zápočtu daňovej licencie aj po 31. 12. 2017, sa v tlačive DP vypustili súvisiace zaškrtávacie polia, a to „platiteľ dane z pridanej hodnoty k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia“, „ročný obrat za zdaňovacie obdobie presiahol 500 000 €“ a „polovičná výška daňovej licencie podľa § 46b ods. 3 a 52zk ZDP“.

II. časť – Výpočet základu dane a dane

V časti Zníženie ZD sa dopĺňa nový riadok 502, v ktorom sa uvedie suma odpočtu výdavkov (nákladov) na investície podľa § 30e ZDP, prenesená z riadku 11 Prílohy k § 30e ZDP,

Z dôvodu uplynutia lehoty, počas ktorej daňovníci mali nárok na uplatnenie zápočtu daňovej licencie aj po 31. 12. 2017, sa z tlačiva DP vypustila časť „Zápočet daňovej licencie z predchádzajúcich zdaňovacích období podľa § 46b a §52zk ZDP“, ktorý sa uvádzal v riadkoch 900 až 1000.

III. časť – Tabuľky pomocných výpočtov a doplňujúcich údajov

Z dôvodu skončenia možnosti zápočtu daňovej licencie sa z tlačiva DP vypustila tabuľka K – Evidencia a zápočet daňovej licencie podľa § 46b a 52zk ZDP, ktorá slúžila na výpočet sumy zápočtu v príslušnom zdaňovacom období.

Prílohy DP

Na účely výpočtu nového odpočtu výdavkov (nákladov) na investície od základu dane (ZD) sa do tlačiva DP doplnila Príloha k § 30e ZDP – Evidencia a odpočet výdavkov (nákladov) na investície podľa § 30e ZDP.

Príklad na vyplnenie daňového priznania s výkladom k jednotlivým riadkom DP

I. časť – Údaje o daňovníkovi

V I. časti DP sa v riadkoch 01 až 12 uvádzajú aktuálne identifikačné údaje o právnickej osobe. V tejto časti sa tiež zaškrtnutím príslušného poľa vyznačí uplatnenie osobitného spôsobu zahrnovania kurzových rozdielov do ZD alebo ukončenie uplatňovania osobitného spôsobu zahrnovania kurzových rozdielov do ZD podľa § 17 ods. 17 ZDP, ďalej obmedzená daňová povinnosť daňovníka, ekonomické, personálne alebo iné prepojenie so závislými osobami a uplatnenie oslobodenia od dane podľa § 13a alebo 13b ZDP. U daňovníka, ktorý spĺňa definíciumikrodaňovníka podľa § 2 písm. w) ZDP a uplatnia sa u neho ustanovenia ZDP zvýhodňujúce mikrodaňovníka vo vybraných daňových oblastiach (napr. odpisy, opravné položky k pohľadávkam, odpočet daňovej straty), sa na strane 1 zaškrtne pole označujúce mikrodaňovníka. V riadkoch 13 až 17 vypĺňa daňovník so sídlom mimo územia SR údaje o umiestnení stálej prevádzkarne na území SR, za ktorú sa vypočíta ZD alebo daňová strata.

V prípade, že za daňovníka podáva DP podľa § 49 ods. 6 ZDP jeho právny nástupca, tento uvádza v riadku 05 názov daňovníka a rovnako v riadku 01 daňové identifikačné číslo daňovníka.

Príklad č. 2:

Spoločnosť Beta, s. r. o. (ďalej len „spoločnosť“) v I. časti DP uviedla okrem identifikačných údajov aj nasledovné skutočnosti:

  • uplatňuje osobitný spôsob zahrnovania kurzových rozdielov do ZD podľa § 17 ods. 17 ZDP,
  • je ekonomicky, personálne alebo inak prepojenou osobou.

II. a III. časť – Výpočet ZD a dane a tabuľky pomocných výpočtov a doplňujúcich údajov

Riadok 100 – Výsledok hospodárenia pred zdanením (zisk +, strata -) alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami (§ 17 ods. 1 ZDP)

Pri zisťovaní ZD sa v súlade s § 17 ods. 1 ZDP vychádza z výsledku hospodárenia alebo rozdielu medzi príjmami a výdavkami.

Daňovníci účtujúci v sústave podvojného účtovníctva v riadku 100 uvádzajú výsledok hospodárenia (VH) pred zdanením (zisk alebo strata) zistený v účtovníctve, neupravený vo verejnej obchodnej spoločnosti a komanditnej spoločnostio nárok na podiel na zisku, či o povinnosť k úhrade straty vo vzťahu k spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti alebo komplementárom komanditnej spoločnosti. K riadku 100 daňovník účtujúci v sústave podvojného účtovníctva vyplní pomocnú tabuľku F – Doplňujúce údaje (v III. časti DP). Rozdiel riadkov 1 (súčet prevádzkových a finančných výnosov) a 2 (súčet prevádzkových a finančných nákladov) musí byť totožný s údajom v riadku 100.

Ak daňovník časť svojej činnosti vykonáva na území iného štátu prostredníctvom stálej prevádzkarne, je súčasťou VH uvedeného v riadku 100 aj VH (zisk alebo strata) tejto stálej prevádzkarne. Pri zisťovaní ZD stálej prevádzkarne sa postupuje podľa § 17 ods. 1 ZDP s výnimkou výdavkov (nákladov), ktoré je daňovník povinný uhrádzať podľa právnych predpisov platných v štáte, v ktorom je zdroj príjmu, ktoré možno uplatniť do daňových výdavkov v rozsahu ustanovenom v týchto právnych predpisoch (§ 17 ods. 14 ZDP). Rovnako postupuje aj daňovník, ktorý zmenil sídlo alebo miesto skutočného vedenia spoločnosti alebo družstva zo zahraničia na územie SR, ak v zahraničí zostáva jeho stála prevádzkareň.

Daňovník vykazujúci VH podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo v riadku 100 uvádza VH upravený podľa § 17 ods. 1 písm. c) ZDP (tabuľka G2 riadok 3 alebo tabuľka G3 riadok 4). Daňovník vyplňujúci tabuľku G2 predkladá ako prílohu priznania evidenciu v rozsahu účtovnej závierky bez poznámok, z ktorej by vyčíslil VH, ak by účtoval podľa opatrení vydaných MF SR podľa § 4 ods. 2 zákona o účtovníctve. Daňovník vyplňujúci tabuľku G3 predkladá ako prílohu priznania prehľad úprav vykonaných podľa opatrenia MF SR č. MF/011053/2006- 72, ktorým sa ustanovuje spôsob úpravy výsledku hospodárenia vykázaného daňovníkom v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo (oznámenie č. 110/2006 Z. z.) v znení opatrenia MF SR č. MF/026217/2006-72 a opatrenia MF SR č. MF/006689/2015-721 v rámci transformácie VH vykázaného podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo na upravený VH (tabuľka G3 riadok 4). Daňovníci vyplňujúci tabuľku G2 alebo G3 zároveň vypĺňajú tabuľku G1 a nevypĺňajú tabuľku F.

Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou [§ 2 písm. e) bod 3 ZDP], ktorý vykonáva činnosť na území SR prostredníctvom stálej prevádzkarne a účtuje v sústave podvojného účtovníctva, zisťuje ZD ako tuzemská právnická osoba podľa § 17 až § 29 ZDP. Postup pri určovaní ZD stálej prevádzkarne takéhoto daňovníka je upravený v § 17 ods. 7 ZDP. Ak daňovník – nerezident má na území SR zriadených viac stálych prevádzkarní, prípadne na území SR dosahuje aj iné príjmy, ktoré nie sú súčasťou ZD stálej prevádzkarne, a z ktorých sa daň nevyberá zrážkou alebo z ktorých vybraním dane zrážkou nie je splnená daňová povinnosť, ZD sa vypočíta ako súčet ZD a daňových strát jednotlivých stálych prevádzkarní a ZD z uvedených ostatných druhov príjmov (§ 17 ods. 25 ZDP). Jednotlivé ZD (daňové straty) stálych prevádzkarní sa uvedú v VII. časti DP – Miesto pre osobitné záznamy daňovníka. Ak daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou nemá povinnosť viesť účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a nerozhodol sa pre tento postup, pri zisťovaní ZD vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami, ak ZDP neustanovuje inak [§ 17 ods. 1 písm. d) ZDP]. Na zistenie ZD daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou [okrem ZD zisťovaného podľa § 17 ods. 1 písm. b) a c) ZDP] slúži pomocná tabuľka H – Výpočet ZD nerezidenta. Podrobný popis k jednotlivým riadkom tabuľky H je uvedený v poučení na vyplnenie DP. Základ dane alebo daňová strataz riadku 11 sa uvedie v riadku 301 DP.Nerezident, ktorý zisťuje ZD podľa § 17 ods. 1 písm. b) a c) ZDP vypĺňa aj pomocnú tabuľku J – vybrané údaje o príjmoch nerezidenta podľa § 16 ods. 1 písm. f) ZDP.

Daňovník nezaložený alebo nezriadený na podnikanie v riadku 100 vykazuje:

  • VH v úhrne z hlavnej nezdaňovanej a zdaňovanej (podnikateľskej) činnosti uvedený v tabuľke C1 v riadku 1, ak účtuje v sústave podvojného účtovníctva,
  • rozdiel príjmov a výdavkov v úhrne z nezdaňovanej a zdaňovanej činnosti uvedený v tabuľke C2 v riadku 1, ak účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva.

V riadku 4 a 5 tabuľky C1 a C2 sa uvádzajú samostatné údaje, ktoré majú len informatívny charakter na účely správcu dane. V riadku 6 sa uvádza celková suma príjmov z nezdaňovanej činnosti a zo zdaňovanej (podnikateľskej) činnosti. Tento daňovník nevypĺňa tabuľku F.

Daňovník, ktorý uskutočňuje transakcie so závislými osobami v tuzemsku aj v zahraničí vypĺňa tabuľku I – Transakcie závislých osôb podľa § 2 písm. n) ZDP.

Príklad č. 3:

Spoločnosť vykázala k 31. 12. 2022 VH pred zdanením – zisk vo výške 140 000 €. VH je rozdiel medzi výnosmi z hospodárskej a finančnej činnosti vo výške 2 820 000 € a nákladmi z hospodárskej a finančnej činnosti vo výške 2 680 000 € (riadok 3 tabuľky F). Spoločnosť v roku 2022 časť svojej činnosti vykonávala aj prostredníctvom stálej prevádzkarne zriadenej v Nemecku. Zisk stálej prevádzkarne je súčasťou VH v riadku 100.

V riadku 100 DP uvedie spoločnosť VH pred zdanením (zisk) vo výške 140 000 €. Súčasne v tabuľke F uvedie v riadku 1 súčet výnosov z hospodárskej činnosti a finančnej činnosti v sume 2 820 000 € a v riadku 2 súčet nákladov z hospodárskej činnosti a finančnej činnosti v sume 2 680 000 €.

VH alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami vykázaný v účtovníctve sa pri zisťovaní ZD:

  • zvýši o sumy, ktoré nemožno podľa ZDP zahrnúť do daňových výdavkov alebo ktoré boli do daňových výdavkov zahrnuté v nesprávnej výške (§19 a§ 21 ZDP),
  • upraví o sumy, ktoré nie sú súčasťou VH, ale podľa ZDP sú zahrňované do ZD,
  • upraví o sumy, ktoré sú súčasťou VH, ale podľa ZDP sa nezahrnú do ZD,
  • zvýši alebo zníži o sumu, ktorá v dôsledku zmeny účtovnej metódy pri použití medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo, okrem úpravy ZD podľa § 17 ods. 44 ZDP, v zdaňovacom období, v ktorom sa o zmene účtovalo, zvýšila alebo znížila vlastné zdroje, ak by táto zmena účtovnej metódy ovplyvnila zdaniteľné príjmy a daňové výdavky v tomto zdaňovacom období.

Položky zvyšujúce výsledok hospodárenia alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami

Riadok 110 – Sumy, ktoré neoprávnene skrátili príjmy vrátane rozdielu podľa § 17 ods. 5 ZDP a sumy nepeňažných plnení, ak nie sú súčasťou r. 100

U závislej osoby [§ 2 písm. n) až r) ZDP] sumou neoprávnene skracujúcou príjmy, ktorá sa uvedie v riadku 110 DP, je aj rozdiel, o ktorý sa ceny pri vzájomných obchodných a finančných vzťahoch líšia od cien používaných medzi nezávislými osobami v porovnateľných obchodných a finančných vzťahoch (§ 17 ods. 5 ZDP), pričom tento rozdiel znižuje ZD alebo zvyšuje daňovú stratu. Pri určení rozdielu sa použije postup podľa § 18 ZDP.

V tomto riadku sa uvedú aj sumy nepeňažných plnení, a to napr. nepeňažný príjem u prenajímateľa vo výške výdavkov vynaložených nájomcom (po predchádzajúcom písomnom súhlase prenajímateľa) na technické zhodnotenie prenajatej veci nad rámec povinností dohodnutých v nájomnej zmluve alebo inom užívacom vzťahu a neuhradených prenajímateľom (§ 17 ods. 20 ZDP), resp. vo výške výdavkov vynaložených nájomcom na vykonané opravy prenajatého majetku nad rámec jeho povinností dohodnutých v nájomnej zmluve v súlade s osobitnými predpismi, ak nájomca tieto zahrnul do daňových výdavkov (§ 17 ods. 21 ZDP). Iným užívacím vzťahom treba rozumieť vzťah na základe, napr. nepomenovanej zmluvy, zmluvy o zriadení vecného bremena, zmluvy o výpožičke, ktoré na účely ZDP spadajú pod legislatívnu skratku „nájomná zmluva“, pričom „nájomcom“ treba rozumieť na účely ZDP aj užívateľa takéhoto iného užívacieho vzťahu.

Príklad č. 4:

Spoločnosť prenajíma nehnuteľnosť (budovu), na ktorej nájomca s jej súhlasom vykonal v roku 2022 opravu elektroinštalácie a vodoinštalácie v sume 12 000 €. Nájomca účtoval o oprave do nákladov a tieto náklady zahrnul do daňových výdavkov. Keďže výdavky vynaložené na opravu elektroinštalácie a vodoinštalácie prenajatého majetku sú nad rámec povinnosti, ktoré nájomca s vlastníkom mohli dohodnúť a dohodli v nájomnej zmluve v súlade s osobitným predpisom, suma vynaložená na opravy zahrnutá u nájomcu do daňových výdavkov je v súlade s 17 ods. 21 ZDP v spoločnosti (u prenajímateľa) nepeňažným príjmom. Nepeňažný príjem vo výške 12 000 € uvedie spoločnosť v riadku 110 DP.

Riadok 130 – Výdavky (náklady), ktoré nie sú daňovými výdavkami podľa § 21 alebo 21a ZDP alebo ktoré boli vynaložené v rozpore s § 19 ZDP, okrem súm uvedených v r. 140, 150 a 180 (tabuľka A – III. časť)

Údaj v riadku 130 nadväzuje na údaj v riadku 17 pomocnej tabuľky A – Položky, ktoré nie sú daňovými výdavkami, ktorá je v III. časti DP. Ide o výdavky (náklady), ktoré nie sú daňovými výdavkami podľa § 21 a § 21a ZDP alebo boli vynaložené v rozpore alebo nad rozsah § 19 ZDP.

Tabuľka A – Položky, ktoré nie sú daňovými výdavkami – III. časť

A1 – Úhrn obstarávacích cien cenných papierov nezahrňovaných do daňových výdavkov podľa podmienok § 19 ods. 2 písm. f) ZDP v znení účinnom do 31. 12. 2015 a vstupných cien cenných papierov podľa § 25a ZDP nezahrňovaných do daňových výdavkov obstaraných po 31. 12. 2015

Uvádza sa tu strata z predaja cenných papierov v úhrnnej výške za zdaňovacie obdobie. Podľa § 19 ods. 2 písm. f) ZDP daňovými výdavkami sú výdavky (náklady) vo výške úhrnu vstupných, resp. obstarávacích cien akcií a úhrnu vstupných, resp. obstarávacích cien ostatných cenných papierov (s výnimkou zmeniek) v zdaňovacom období, v ktorom dôjde k ich predaju, len do výšky úhrnu príjmov z ich predaja. Úhrn vstupných (obstarávacích) cien akcií a úhrn vstupných (obstarávacích) cien ostatných cenných papierov sa sleduje osobitne. Vstupné ceny cenných papierov obstaraných po 31. 12. 2015 sú upravené v § 25a ZDP, obstarávaciu cenu cenných papierov obstaraných do 31. 12. 2015 upravuje § 19 ods. 5 ZDP v znení účinnom do 31. 12. 2015.

V tomto riadku sa neuvedie:

  • strata z predaja akcií obstaraných do 31. 12. 2017, s ktorými sa obchoduje na regulovanom trhu, ak ich vstupná resp. obstarávacia cena nie je vyššia a príjem z ich predaja nie je nižší ako 10 % odchýlka od priemerného kurzu zverejneného burzou cenných papierov v deň nákupu a v deň predaja cenného papiera, alebo ak cenný papier nebol tento deň obchodovaný, od posledného zverejneného priemerného kurzu (§ 52zn ods. 18 ZDP),
  • strata z predaja dlhopisov, pri ktorých je predajná cena nižšia najviac o výšku výnosu z dlhopisu zahrnutého do ZD do doby jeho predaja alebo splatnosti,
  • strata z predaja cenných papierov u obchodníkov s cennými papiermi.

Príklad č. 5:

Spoločnosť v roku 2022 predala 50 ks akcií. Rozdiel medzi vstupnou cenou akcií a príjmom z ich predaja v úhrne za zdaňovacie obdobie predstavuje zisk vo výške 5 000 €. V uvedenej úhrnnej sume je započítaný aj predaj 5 akcií, ktoré spoločnosť predala so stratou vo výške 500 €. V súlade s § 19 ods. 2 písm. f) ZDP sa pri zistení ZD porovná úhrn vstupných (obstarávacích) cien akcií k celkovým príjmom z ich predaja za zdaňovacie obdobie. Keďže uvedený rozdiel je kladný (bol dosiahnutý zisk z predaja v úhrne), strata z predaja 5 kusov akcií nebude vylúčená zo ZD.

A2 – Obstarávacia cena obchodného podielu alebo zmenky prevyšujúca príjem z predaja [§ 19 ods. 2 písm. g) ZDP] v znení účinnom do 31. 12. 2015 a vstupnej ceny obchodného podielu alebo zmenky podľa § 25a ZDP prevyšujúcej príjem z predaja [§ 19 ods. 2 písm. g) ZDP] obstaraných po 31. 12. 2015

Podľa § 19 ods. 2 písm. g) ZDP vstupná, resp. obstarávacia cena obchodného podielu na obchodnej spoločnosti alebo družstve sa pri jeho predaji zahrnie do daňových výdavkov len do výšky príjmu z predaja, pričom každý predaj sa posudzuje jednotlivo. Strata z predaja obchodného podielu a strata z predaja zmenky, ak bolo o nej účtované ako o cennom papieri, sa uvedie v riadku 2 tabuľky A. Vstupná cena obchodného podielu obstaraného po 31. 12. 2015 je upravená v § 25a ZDP, obstarávaciu cenu obchodného podielu obstaraného do 31. 12. 2015 upravuje § 19 ods. 5 ZDP v znení účinnom do 31. 12. 2015.

Príklad č. 6:

Spoločnosť predala v roku 2022 obchodný podiel:

  1. v spoločnosti B za 12 500 €, ktorý obstarala v roku 2016 za cenu 10 000 €,
  2. v spoločnosti C za 10 000 €, ktorého obstarávacia cena v roku 2018 bola 11 000 €.

Podľa § 19 ods. 2 písm. g) bod 1 ZDP sa každý predaj obchodného podielu posudzuje jednotlivo. V prípade obchodného podielu v spoločnosti B príjem z predaja je vyšší ako obstarávacia cena, za ktorú spoločnosť B nadobudla obchodný podiel, preto obstarávacia cena vo výške 10 000 € je daňovým výdavkom v plnej výške. Pri obchodnom podiele v spoločnosti C je príjem z jeho predaja nižší ako obstarávacia cena, preto je rozdiel vo výške 1 000 € pripočítateľnou položkou k VH v riadku 130 DP (riadok 2 tabuľky A), a to aj napriek skutočnosti, že za zdaňovacie obdobie vykázala spoločnosť v úhrne zisk z predaja obchodných podielov vo výške 1 500 €.

A3 – <

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály