Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príklad k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie 2023

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Podľa zákona č. 361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o dani z motorových vozidiel") predmetom dane je vozidlo zákonom vymedzenej kategórie vozidiel, ktoré je evidované v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť v zdaňovacom období. Povinnosťou daňovníkov je podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel a zaplatenie dane. Spôsob, akým splniť túto povinnosť, je najlepšie ilustrovať na príklade.
Príklad na vyplnenie daňového priznania uvažuje s právnickou osobou, ktorá je vo vzťahu k vozidlám používaným na podnikanie identifikovaná v postavení držiteľa, užívateľa a zamestnávateľa.
Podľa zadania príkladu, daňovník používal osobné vozidlo kategórie M1, ktoré nemá žiadnu z výhod ekologicky prijateľnejšieho vozidla. Nepôjde teda o hybridné motorové vozidlo, ale ani o vozidlo s alternatívnym palivom CNG, LNG alebo vodíkom. Predmetné vozidlo daňovník počas zdaňovacieho obdobia predal v mesiaci september.
Druhým používaným vozidlom bolo tiež osobné vozidlo kategórie M1, ktoré mal na účely podnikania zapožičané od osoby, ktorá ho nepoužívala na podnikanie a v dokladoch vozidla bola zapísaná ako držiteľ. Vozidlo bolo zapožičané od 16. 9. do 16. 12.
Tretím v poradí bolo opäť osobné vozidlo kategórie M1, za ktoré je tento daňovník povinný zaplatiť daň z motorových vozidiel, nakoľko dal súhlas na jeho použitie zamestnancovi na pracovnej ceste a za použitie tohto vozidla vyplatil zamestnancovi cestovné náhrady. Zamestnanec vykonal pracovnú cestu opakovane.
Štvrtým vozidlom, ktoré bude súčasťou daňového priznania, je vozidlo ťahač, ktorého držiteľom je v dokladoch zapísaná táto právnická osoba a u ktorého počas roka ani nevznikla ale ani nezanikla daňová povinnosť.
Posledným z pätice používaných vozidiel na podnikanie je vozidlo na tento účel právnickou osobou prenajaté od iného podnikateľa, ktorý je ako držiteľ zapísaný v dokladoch vozidla. Vzhľadom na skutočnosť, že predmetné vozidlo je prenajaté od iného podnikateľa,
nebude toto vozidlo vstupovať do daňového priznania u tejto právnickej osoby
, ale daňovú povinnosť vrátane podania daňového priznania bude "znášať" iná právnická osoba.
Súčasťou príkladu je aj vyplnené daňové priznanie k dani z motorových vozidiel, ktoré sa za rok 2023 podáva v obligatórnej lehote, a to po ukončení zdaňovacieho obdobia (ročného), t.j. do
31.1.2024
. Tlačivo daňového priznania zostáva nezmenené, t.j. ide o tlačivo daňového priznania, ktorého vzor určilo Ministerstvo financií SR v súlade s prechodným ustanovením § 15c ods. 3 zákona o dani z motorových vozidiel a uverejnilo na svojom webovom sídle oznámením MF SR pod č. MF/017527/2020-726 s účinnosťou od 1.12.2020.
Daňovník (právnická osoba) - používal v zdaňovacom období roku 2022 na podnikanie tieto vozidlá:
a)
Prvé vozidlo - kategórie M1
- dátum prvej evidencie
2.7.2019
(objem valcov motora 2 000 cm3, vznik daňovej povinnosti 1.7.2020, zánik daňovej povinnosti 30.9.2023 z dôvodu predaja vozidla 15.9.2023), v dokladoch vozidla zapísaný daňovník ako
držiteľ.
b)
Druhé vozidlo - kategórie M1
,
ktorého držiteľom je osoba, ktorá ho nepoužíva na podnikanie - dátum prvej evidencie
15.6.2020
(objem valcov motora 1 650 cm3, zmluva o používaní vozidla od 16.9.2023 do 16.12.2023).
c)
Tretie vozidlo - kategórie M1 v postavení osoby zamestnávateľa
za použitie vozidla zamestnancom, ktorý je v dokladoch zapísaný ako držiteľ. Ide o vozidlo s dátumom prvej evidencie
2.1.2022
, vozidlo sa nepoužíva na podnikanie (objem valcov motora 1 250 cm3). Zamestnanec použil vozidlo na pracovnej ceste od 1. 8. do 3.8.2023, od 13. 9. do 17.9.2023, od 16. 10. do 18.10.2023, od 15. 12. do 18.12.2023).
d)
Štvrté vozidlo - kategórie N3,
ťahač s dátumom prvej evidencie
15.12.2021
(najväčšia prípustná celková hmotnosť 28 t a 2 nápravy), v dokladoch vozidla zapísaný daňovník ako
držiteľ
.
e)
Piate vozidlo - kategórie O4, náves,
prenajaté od iného podnikateľa na základe zmluvy o prenájme (najväčšia prípustná celková hmotnosť vozidla 38 t a 3 nápravy).
Ako bude daňovník postupovať pri vyplnení daňového priznania a ako vypočíta daň za tieto vozidlá použité na podnikanie?
Postup pri vypĺňaní daňového priznania
Daňovník na strane 1 daňového priznania vyznačí, že ide o právnickú osobu, ako aj skutočnosť, že ide o daňové priznanie (riadne). Do riadku, za aké zdaňovacie obdobie daňové priznanie podáva, uvedie dátum od 1.1.2023 do 31.12.2023 (neprihliada na to, že pri jednom z vozidiel zanikla daňová povinnosť z dôvodu jeho predaja v mesiaci september, ako ani na skutočnosť, že ďalšie dve vozidlá, ktoré sú súčasťou daňového priznania, neboli použité počas celého zdaňovacieho obdobia). Súčasne nad I. oddielom v riadku s názvom "Zdaňovacie obdobie podľa § 9 ods." zaškrtne kolónku pod č. 1, ktorá deklaruje, že ide o ročné zdaňovacie obdobie a ďalej vypĺňa predtlačené riadky daňového priznania.
V I. oddiele
pri údajoch o daňovníkovi vyznačí údaje týkajúce sa právnickej osoby (riadok 07 až 12). Daňovník môže vyplniť aj nepovinné údaje na riadku 13 a 14.
V II. oddiele
vyplní údaje o osobe, ktorá je oprávnená podať daňové priznanie.
Daňovník následne vyplní III. oddiel pre vozidlá uvedené v písmenách a) až d).
Prvé vozidlo -kategórie M1
V riadku 01 uvedie dátum prvej evidencie vozidla: 2.7.2019.
V riadku 02 dátum:
-
vzniku daňovej povinnosti neuvádza, nakoľko daňová povinnosť prechádza z predchádzajúcich rokov,
-
zániku daňovej povinnosti
30.9.2023
uvedie z dôvodu predaja vozidla 15.9.2023.
V riadku 03 uvedie kategóriu vozidla v súlade s dokladmi vozidla
"M1".
V riadku 04 nevyznačí nič, nakoľko vozidlo nie je ťahačom ani návesom.
V riadku 05 uvedie evidenčné číslo, ktoré je uvedené v dokladoch o vozidle
AA AAAA1.
V riadku 06 uvedie údaj o základe dane, ktorým je zdvihový objem valcov motora v cm3 -
2 000 cm3.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály