Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pozadie zmien vykazovania udržateľnosti podnikateľov v súčasnosti

Dátum: Rubrika: ESG

V súčasnej dobe, keď udržateľnosť a sociálna zodpovednosť získavajú na význame, vykazovanie nefinančných informácií umožňuje podnikom posunúť sa za rámec tradičného merania výkonnosti a zohľadniť ich prínos pre spoločnosť ako celok. Tento vývoj reflektuje narastajúcu potrebu podnikov integrovať svoje obchodné ciele s hodnotami, ktoré sú v súlade s udržateľným rozvojom a etickými normami. V tomto kontexte je účtovníctvo, ktorého súčasťou sú výročné správy, stále viac vnímané ako nástroj na vykreslenie integrálneho obrazu podniku, ktorý nie je obmedzený iba na finančné ukazovatele. Tento článok sa bude venovať významu a dôvodom pre zahrnutie nefinančných informácií do výročných správ a ich vplyvu na transparentnosť, dôveryhodnosť a udržateľný rozvoj podnikov v súčasnom podnikateľskom prostredí.
V súčasných dynamicky sa meniacich podmienkach v konkurenčnom podnikateľskom prostredí zohráva vykazovanie udržateľnosti (nefinančných informácií) významnú úlohu v zabezpečení transparentnosti aktivít podnikov. Rozširuje sa oblasť účtovníctva o zaznamenávanie a vykazovanie širších nefinančných informácií vo výstupoch z účtovníctva, konkrétne ako obsah výročných správ podnikov. Zatiaľ čo finančné informácie poskytujú dôležitý pohľad na ekonomický výkon a finančnú stabilitu organizácie, nefinančné informácie rozširujú tento pohľad o aspekty týkajúce sa udržateľnosti, environmentálnych, sociálnych a ďalších etických a správnych faktorov. Vykazovanie nefinančných informácií je dlhodobo neoddeliteľnou súčasťou výročných správ, pretože pomáha používateľom informácií (zainteresovaným stranám) lepšie porozumieť celkovým vplyvom podniku na spoločnosť a životné prostredie. Tieto informácie neslúžia iba na splnenie legislatívnych požiadaviek, ale predstavujú aj nástroj na dosiahnutie väčšej transparentnosti a spoločenskej zodpovednosti podnikov voči ich zákazníkom, akcionárom, zamestnancom a verejnosti.
Vykazovanie nefinančných informácií podnikov získava ešte väčší význam v súvislosti s Cieľmi udržateľného rozvoja (SDG), stanovenými Organizáciou spojených národov (OSN), známymi aj ako Agenda 2030, ktoré predstavujú globálny rámec pre riešenie kľúčových výziev, s ktorými sa svet stretáva, vrátane klimatických problémov, čistého vzduchu a vody, chudoby, hladu, nerovnosti, zdravia a dobrých pracovných podmienok pre všetkých. Balík SDG predstavuje 17 cieľov trvalo udržateľného rozvoja, ktoré boli prijaté v roku 2015 ako súčasť globálneho plánu OSN pre trvalo udržateľný rozvoj. Globálne ciele trvalo udržateľného rozvoja (SDG) sú orientované na oblasti: ľudia, planéta, prosperita, mier, partnerstvo, ktoré sa premietajú aj na podnikovú úroveň. Predovšetkým v cieli 12, konkrétne 12.6, je uvedený cieľ:
"Povzbudzovať spoločnosti, najmä veľké a nadnárodné spoločnosti, aby prijali udržateľné postupy a integrovali informácie o udržateľnosti do svojho cyklu podávania správ"
(https://sdgs.un.org/goals).
Integrácia nefinančných informácií do výr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály