Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Aktuálny vývoj požiadaviek pri vykazovaní udržateľnosti podnikateľov na úrovni EÚ

Dátum: Rubrika: ESG

Zameranie tohto príspevku sa orientuje na aktuálne výzvy vo vykazovaní podnikateľov v blízkej dobe. Východiskom je novoprijatá smernicu EÚ v oblasti podnikového vykazovania udržateľnosti CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive (t.j. Smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2022/2464zo 14. decembra 2022, ktorou sa mení nariadenie (EÚ) č. 537/2014, smernica 2004/109/ES, smernica 2006/43/ESa smernica 2013/34/EÚ, pokiaľ ide o vykazovanie informácií o udržateľnosti podnikov; 
https://eur-lex.europa.eu/legal content/EN/TXT/?uri=CELEX:32022L2464) Smernica bola prijatá v decembri 2022 a je účinná od 5. januára 2023 v európskom priestore.
Jej transpozícia sa do právnych úprav členských krajín EÚ vyžaduje do 18 mesiacov od jej účinnosti, t.j. do júla 2024.
Po transpozícii do právnej úpravy Slovenskej republiky, predovšetkým do zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"), budú rozšírené povinnosti viacerých podnikateľov v oblasti vykazovania udržateľnosti aj v SR, a to už od roku 2025, za účtovné obdobie 2024. V jednotlivých častiach príspevku sa venujeme významným medzníkom aplikovania smernice CSRD, komparácií a identifikácii vybraných rozdielov medzi CSRD a NFRD - Non-Financial Reporting Directive (smernica Európskeho parlamentu a Rady 2014/95/EÚ z 22. októbra 2014, ktorou sa mení smernica 2013/34/EÚ, pokiaľ ide o zverejňovanie nefinančných informácií a informácií týkajúcich sa rozmanitosti niektorými veľkými podnikmi a skupinami; https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014L0095-20141205), ktorá je už transponovaná v zákone o účtovníctves účinnosťou od roku 2017 v oblasti vykazovania nefinančných informácií. Obe smernice, NFRD aj CSRD, predstavujú novelizáciu smernice 2013/34/EÚ (smernica Európskeho parlamentu a Rady 2013/34/EÚ z 26. júna 2013 o ročných účtovných závierkach, konsolidovaných účtovných závierkach a súvisiacich správach určitých druhov podnikov, ktorou sa mení smernica Európskeho parlamentu a Rady 2006/43/ESa zrušujú smernice Rady 78/660/EHSa 83/349/EHS), ktorá upravuje na úrovni EÚ vykazovanie finančných informácií v účtovných závierkach a nefinančných informácií ako súčasti výstupov účtovníctva. 
Cieľom príspevku je poukázať na vývoj úpravy vykazovania udržateľnosti v krajinách EÚ a na základe komparatívnej analýzy identifikovať základné rozdiely medzi doteraz platnou smernicou NFRD transponovanou v súčasnej právnej úprave - zákone o účtovníctve a novoprijatou smernicou CSRD, ktorej transpozícia bude formou jeho novelizácie.
Súčasťou právnej úpravy vykazovania v kontexte udržateľnosti na úrovni EÚ sú dve úrovne právnych noriem - smernice a nariadenia, pričom kým nariadenia sa stávajú svojou účinnosťou priamo záväzné v plnom znení pre predmetné subjekty vo všetkých členských štátoch EÚ, smernice sa do právnej úpravy členského štátu EÚ transponujú s možnosťou výberu preferencií konkrétneho štátu, v prípade prípustných alternatív, a až transponované ustanovenia, ako súčasť právnej úpravy členského štátu, sú právne záväzné pre predmetné subjekty konkrétneho štátu EÚ.
V rámci aktuálneho stavu v oblasti vykazovania udržateľnosti na úrovni EÚ, okrem spomínaných, ide predovšetkým o tieto právne normy, ktoré sa
musia v súčasnosti aplikovať:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály