Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z nehnuteľností a úprava tejto dane obcou

Dátum: Rubrika: Miestne dane

S účasťou miestnych daní, ktoré môžu obce ukladať podľa zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) je aj daň z nehnuteľnosti. Predpokladom jej vybratia je zavedenie tejto dane všeobecne záväzným nariadením, v ktorom obec podľa svojich miestnych podmienok určuje podmienky vyberania a upravuje len tie skutočnosti, na ktoré je zákonom o miestnych daniach splnomocnená.

Daň z nehnuteľností na rok 2018 mohli obce všeobecne záväzným nariadením zaviesť, zrušiť, zmeniť sadzby dane, určiť oslobodenie od dane alebo zníženie dane len k 1. januáru 2018.

V konaní vo veciach dane z nehnuteľností, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach všetkých daňovníkov, správca dane postupuje podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Ide o postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením úhrady dane, ako aj ďalších činností vyplývajúcich z daňového poriadku a zákona o miestnych daniach.

Pri správe daní sa postupuje v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, chránia sa záujmy štátu a obcí, a dbá sa na zachovávanie práv a právom chránených záujmov daňovníkov, ale aj ostatných osôb, ktoré sa zúčastňujú daňového konania. Právom ale aj povinnosťou daňovníkov a iných osôb zúčastnených sa na správe daní je úzko spolupracovať so správcom dane. Správca dane má povinnosť zaoberať sa každou vecou, ktorá je predmetom správy daní, má ju vybaviť bezodkladne a bez prieťahov a má taktiež použiť najvhodnejšie prostriedky, ktoré vedú k správnemu určeniu, vyrubeniu a vybratiu dane.

Nehnuteľnosti, za ktoré sa daň vyrubuje

Pri určení predmetu zdanenia sú dôležité údaje okresného úradu odboru katastra, i keď všetky nehnuteľnosti, ktoré okresný úrad eviduje, nie sú predmetom zdanenia. Daň sa vyrubuje iba za tie nehnuteľnosti, ktoré súpredmetom dane podľa ustanovení § 6, § 10 a § 14 zákona o miestnych daniach. Pri vyrubovaní dane z pozemkov je určujúce zaradenie pozemkov podľa údajov okresného úradu odboru katastra.

Daň z pozemkov sa vyrubuje za pozemky uvedené v § 6 ods. 1 zákona o miestnych daniach. Ich pomenovanie a druhové členenie nie je v niektorých prípadoch rovnaké s druhmi pozemkov uvedených v § 9 zákona NR SR č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. (ďalej len „katastrálny zákon“). Ide najmä o stavebné pozemky, ktoré katastrálny odbor okresného úradu osobitne neeviduje, ale aj lesné pozemky a vodné plochy. Z lesných pozemkov, ktoré sú v citovanom ustanovení katastrálneho zákona uvedené, sa zdaňujú iba lesné pozemky, na ktorých sú hospodárske lesy. Obdobne na účely zákona o miestnych daniach sa zdaňujú iba hospodársky využívané vodné plochy a rybníky s chovom rýb a nie všetky vodné plochy, ktoré sú v katastrálnom zákone evidované.

Daň zo stavieb správca dane vyrubí iba za tie stavby, ktoré majú jedno alebo viac nadzemných podlaží alebo podzemných podlaží a sú spojené so zemou pevným základom alebo ukotvené pilótami. Avšak okresný úrad odbor katastra eviduje nielen podlažné stavby, ale aj iné inžinierske stavby, líniové stavby a podobne, ktoré sa daňou zo stavieb nezdaňujú napriek tomu, že podľa stavebného zákona sú stavbami.

Stavby sa nezdaňujú podľa druhu stavby evidovaného okresným úradom odborom katastra nehnuteľností z dôvodu, že § 10 ods. 4 zákona o miestnych daniach určuje, že na zaradenie stavby podľa ods. 1 § 10 zákona o miestnych daniach je rozhodujúci účel využitia stavby k 1. januáru zdaňovacieho obdobia.

Zákon o miestnych daniach neurčuje ani povinné preukazovanie vlastníckych vzťahov k nehnuteľnostiam výpismi z listu vlastníctva ako pri pozemkoch, tak aj pri stavbách a pri bytoch a nebytových priestoroch. Iba pri pochybnostiach môže správca dane podľa daňového poriadku vyzvať daňovníka na predloženie preukazných dokladov, ktorými môžu byť aj listy vlastníctva.

Daň z bytov sa vyrubuje za byty a nebytové priestory v takom bytovom dome, v ktorom aspoň jeden byt alebo nebytový priestor nadobudli do vlastníctva fyzické alebo právnické osoby. Stáva sa, že fyzická alebo právnická osoba má na liste vlastníctva uvedené, že vlastní stavbu, ktorá je nebytovým priestorom. Preto správcu dane žiada, aby za túto stavbu vyrubil daň z bytov, a to sadzbou dane určenou správcom dane vo všeobecne záväznom nariadení pre „nebytový priestor“. Nebytové priestory v stavbách, ktoré nie sú bytovými stavbami sa zdaňujú daňou zo stavieb podľa účelu využitia nebytového priestoru, teda nie sadzbou dane z bytov.

Stavebný zákon rozlišuje bytové a nebytové budovy. Bytovými budovami na účely zákona o miestnych daniach sú také stavby, ktoré sú uvedené v § 43b ods. 1 písm. a) a b) zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „stavebný zákon“) (bytové domy, rodinné domy).

Stavby neuvedené v § 43b stavebného zákona sú nebytové budovy. Podľa zákona o miestnych daniach sa nebytové priestory v takýchto stavbách zdaňujú daňou zo stavieb a nie daňou z bytov.

Nehnuteľnosti, ktoré sa nezdaňujú

Podľa zákona o miestnych daniach sa daňou z pozemkov nezdaňujú tie pozemky, ktoré sú uvedené v § 6 ods. 2 tohto zákona. Ide o pozemky, ktoré tiež okresný úrad odbor katastra eviduje, avšak zákonodarca ich zo zdanenia vylúčil.

Daňou z pozemkov sa nezdaňujú časti zastavaných plôch a nádvorí, ktoré sú zastavané stavbami, ktoré sú predmetom dane zo stavieb alebo dane z bytov, ako aj pozemky alebo ich časti zastavané takými stavbami, ktoré nie sú predmetom dane zo stavieb podľa § 10 ods. 3 zákona o miestnych daniach, i keď na liste vlastníctva sú tieto pozemky vedené ako zastavané plochy a nádvoria. Daňou z pozemkov sa nezdaňujú ani pozemky alebo ich časti, na ktorých sú postavené pozemné komunikácie s výnimkou verejných účelových komunikácií a celoštátne železničné dráhy a regionálne železničné dráhy, i keď sú predmetom evidencie odboru katastra.

Obdobne je to aj so stavbami uvedenými v § 10 ods. 3 zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku. Daňou zo stavieb sa nezdaňujú stavby s bytmi alebo nebytovými priestormi v bytovom dome, ktoré sú predmetom dane z bytov, pretože by išlo o duplicitné zdanenie. Daňou zo stavieb sa nezdaňujú ani stavby priehrad, vodovodov, kanalizácií, zariadení na ochranu pred povodňami a stavby rozvodov tepelnej energie.

Platenie dane

Daň z pozemkov, daň zo stavieb, daň z bytov a nebytových priestorov priznáva a platí tá fyzická a právnická osoba, ktorá je daňovníkom tejto dane podľa § 5, § 9 a § 13 zákona o miestnych daniach. V praxi sa uzatváraj

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály