Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uzávierkové účtovné operácie v sústave jednoduchého účtovníctva (2. časť)

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo Zo seriálu: Uzávierkové účtovné operácie v sústave jednoduchého účtovníctva

Článok pokračuje okrem iného aj príkladom, kedy môže podnikateľ uplatniť ako daňový výdavok podľa zákona o dani z príjmov aj zostatkovú cenu hmotného majetku pri jeho vyradení predajom alebo likvidáciou alebo pomernú časť zostatkovej ceny vzťahujúcej sa na predanú alebo likvidovanú časť majetku.

Zostatkovú cenu predaného alebo likvidovaného hmotného majetku zaúčtuje podnikateľ do peňažného denníka podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1c. opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), t. j. ako uzávierkovú účtovnú operáciu:

  • výdavok ovplyvňujúci základ dane v stĺpci „Výdavky celkom“,
  • výdavok v druhovom členení výdavkov celkom v stĺpci „Prevádzková réžia“.

♦ Príklad č. 8:
Podnikateľ kúpil v roku 2010 pozemok v hodnote 10 000 €. Pozemok zaradil do obchodného majetku. V roku 2012 dostal ponuku na predaj pozemku. Pozemok predal 30. 10. 2012 za 15 000 €.

Pomocou uzávierkových účtovných operácii môže podnikateľ zahrnúť do daňových výdavkov aj zostatkovú cenu hmotného majetku, ktorý sa podľa § 23 ods. 1 ZDP neodpisuje. Pozemok ako majetok, ktorý je vylúčený z odpisovania, podnikateľ neodpisoval. Sumu 15 000 € za predaj pozemku zaúčtoval do peňažného denníka 30. 10. 2012 ako zdaniteľný príjem, ktorý ovplyvňuje základ dane. Zostatkovú cenu pozemku, ktorá sa rovná obstarávacej cene, t. j. sume 10 000 € zaúčtuje do daňových výdavkov podľa § 19 ods. 3 písm. b) ZDP ako uzávierkovú účtovnú operáciu 31. 12. 2012. Účtovať bude podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1c. Postupov účtovania v JÚ.

Časť peňažného denníka, rok 2012 (v €)

P. č.DátumPoložkaPeňažné prostriedkyVýdavky ovplyvňujúce ZD
PríjmyVýdavkyCelkomPrevádzková réžia
855. 31. 12. Uzávierkové účtovné operácie:        
856. 31. 12. Zostatková cena predaného pozemku     10 000 10 000

Hmotný majetok vytvorený vlastnou činnosťou

Ako uzávierková účtovná operácia, ktorá zvyšuje daňové výdavky, sa účtujú aj odpisy z hmotného majetku vytvoreného vlastnou činnosťou. Podľa § 21 ods. 1 písm. a) ZDP výdavky na obstaranie hmotného majetku nie sú daňovými výdavkami, čo platí aj pre hmotný majetok vytvorený vlastnou činnosťou. Preto podnikateľ výdavky na takýto majetok započíta do daňových výdavkov postupne prostredníctvom odpisov. Podnikateľ by mal postupovať takto:

  1. Ocení hmotný majetok podľa ust. § 25 ods. 1 písm. b) bod 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) vlastnými ­nákladmi. Vlastné náklady sú podľa § 25 ods. 6 písm. c) zákona o účtovníctve pri hmotnom majetku vytvorenom vlastnou činnosťou priame náklady vynaložené na výrobu a nepriame náklady, ktoré sa vzťahujú na výrobu alebo inú činnosť.
  2. Zaeviduje hmotný majetok vytvorený vlastnou činnosťou do knihy dlhodobého majetku.
  3. K 31. 12. vypočíta odpis podľa us­tanovení ZDP (daňové odpisy).
  4. Daňový odpis zaúčtuje ako uzávierkovú účtovnú operáciu podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1c. Postupov účtovania v JÚ.
  5. Vystornuje z daňových výdavkov výšku obstarávacej ceny majetku vytvoreného vlastnou činnosťou, lebo nákup materiálu, z ktorého vytvoril hmotný majetok, účtoval v čase jeho obstarania do daňových výdavkov. Účtovanie storna prevedie ako uzávierkovú účtovnú operáciu podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1d. Postupov účtovania v JÚ.

♦ Príklad č. 9:
Podnikateľ, ktorý vyrába a predáva nábytok vyrobil nábytok do priestorov, ktoré využíva na podnikanie. Nábytok vyrobil z materiálu, ktorý mal v dielni a používa ho na výrobu nábytku pre odberateľov a vlastnú predajňu. Nábytok ocenil vlastnými nákladmi vo výške 1 980 €. Obstarávaciu cenu nábytku zistil tak, že spočítal všetky náklady na výrobu nábytku. Podnikateľ vyrába nábytok sám, preto do nákladov započítal len cenu spotrebovaného materiálu (nemusel započítavať mzdy zamestnancov), ktorý zaúčtoval v čase obstarania materiálu do daňových výdavkov.

Podnik

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály