Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie vývozu komunálneho odpadu

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Firma zabezpečujúca vývoz a uloženie komunálneho odpadu (KO) v obci si účtuje aj poplatok podľa zákona č. 329/2018 Z. z. Keďže poplatok sa platí firme a nie obci, v ktorej sa nachádza skládka a tento poplatok nie je vyrubený rozhodnutím obce, domnievam sa, že tento poplatok sa má účtovať prostredníctvom účtu 518 a nie 538. Prostredníctvom ktorého nákladového účtu sa má účtovať poplatok za uloženie odpadu, ktorý fakturuje firma zabezpečujúca vývoz KO?

Na základe uvedeného predpokladám, že poplatok za uloženie odpadu platil dodávateľ (organizácia zodpovednosti výrobcov, s ktorou obec uzavrela zmluvu o plnení vyhradených povinností). To, že na faktúre uviedli samostatne výšku poplatku bolo iba rozpísanie skutočných nákladov, ktoré je obec povinná uhradiť. Reálne platí za poskytnutú službu a celú sumu bude účtovať do nákladov na ťarchu účtu
518 - Ostatné služby
. Náklady na ťarchu účtu
538 - Ostatné dane a poplatky
bude účtovať dodávateľ, pretože on dostane rozhodnutie obce o vyrubení poplatku. Obci účtuje jeho službu za zvoz, odvoz a likvidáciu odpadu na základe uzatvorenej zmluvy, tzn., že pre obec to nie je daňový poplatok ale služba.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály