Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nárok na vrátenie DPH z tovarov a služieb obstaraných v zahraničí

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa opatrenia Ministerstva financií SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), daň z pridanej hodnoty sa účtuje na účte 343 – Daň z priadnej hodnoty (§ 52 ods. 4 až 10).

Postupy účtovania v PÚ na účte 343 – Daň z pridanej hodnoty neustanovujú účtovanie nároku na vrátenie DPH z tovarov a služieb obstaraných v zahraničí. Z dôvodu zabezpečenia jednotného postupu platiteľa dane z pridanej hodnoty registrovaného podľa § 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktorému vzniká nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty zo štátu, v ktorom bol tovar alebo služba obstarané, vydalo Ministerstvo financií SR podľa § 103 ods. 8 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. a podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a nadväzne na Postupy účtovania v PÚ usmernenie o účtovaní nároku na vrátenie DPH č. MF/014716/2006-721, ktoré je zverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 4/2006. Aj keď je usmernenie z roku 2006 a nebolo novelizované, postupuje sa primerane podľa tohto usmernenia aj naďalej.

Účtovanie nároku na vrátenie dane z pridanej hodnoty

Podľa citovaného usmernenia účtovná jednotka o nároku na vrátenie DPH z tovarov a služieb obstaraných v zahraničí účtuje na ťarchu účtu 378 – Iné pohľadávky súvzťažne v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti. Nárok na vrátenie DPH z tovarov a služieb obstaraných v zahraničí vzniká v cudzej mene a pohľadávka sa účtuje kurzom NBS platným v deň uskutočnenia účtovného prípadu. Ak sa nárok uplatňuje viackrát za účtovné obdobie, prípadné rozdiely medzi uplatňovaným a uznaným nárokom sa účtujú podľa charakteru v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti alebo na ťarchu účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť.

Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa postupuje pri účtovaní nároku na vrátenie DPH z tovarov a služieb obstaraných v zahraničí podľa § 2a ods. 1 Postupov účtovania v PÚ, t. j. v rámci závierkových alebo upravujúcich závierkových účtovných prípadov. Závierkovým účtovným prípadom je účtovný prípad, ktorý sa uskutočňuje iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Upravujúcim závierkovým účtovným prípadom je účtovný prípad, ktorý sa uskutočnil ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a účtovná jednotka potrebné skutočnosti k jeho zaúčtovaniu alebo úprave zistila počas zostavovania účtovnej závierky až do dňa jej zostavenia.

Ak účtovná jednotka nezaúčtovala nárok na vrátenie DPH z tovarov a služieb obstaraných v zahraničí počas účtovného obdobia a neurobila tak ani v rámci účtovných operácií podľa § 2a ods. 1 Postupov účtovania v PÚ a v nasledujúcom účtovnom období si uplatňuje nárok na vrátenie DPH z iného členského štátu, postupuje pri významnej sume podľa § 59 ods. 13 Postupov účtovania v PÚ a účtuje nárok ako opravu chyby minulých účtovných období voči nerozdelenému výsledku hospodárenia minulých rokov. Ak ide o opravu nevýznamnej sumy, postupuje účtovná jednotka podľa § 5 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ a účtuje nárok do výnosov z hospodárskej činnosti.

Účtovanie nároku na vrátenie DPH podľa usmernenia MF SR

Usmernenie ministerstva financií ustanovuje len účtovanie samotného nároku na vrátenie DPH zaplatenej v zahraničí (378 / 648), ale neustanovuje spôsob, akým sa má zaúčtovať DPH, ktorá sa bude nárokovať, napr. DPH z nákupu pohonných látok (PHL), napr. nafty, v ktorom má účtovná jednotka nárok požiadať o vrátenie DPH z tejto nafty. Bude účtovať o tejto dani priamo do nákladov na účet 501 alebo na iný nákladový účet? Pretože Postupy účtovania v PÚ tento prípad neriešia a ani ministerstvo nevydalo k tejto problematike žiadne usmernenie, je v kompetencii účtovnej jednotky, ako daný prípad zaúčtuje. V praxi sa uplatňujú nasledovné spôsoby účtovania tejto dane.

Účtovanie DPH zaplatenej v zahraničí

a) DPH sa zaúčtuje priamo na nákladový účet, na ktorom sa účtuje spotreba PHL

P. č. Text MD D
1. nákup PHL v zahraničí vrátane DPH 501 x
2. celkom x 321

b) DPH sa zaúčtuje na príslušný nákladový účet na samostatnú analytiku, na ktorom sa účtuje nákup PHL

P. č. Text MD D
1. nákup PHL v zahraničí bez DPH 501 – Aú PHL x
2. DPH k tomuto nákupu 501 – Aú DPH x
3. celkom x 321

c) DPH sa zaúčtuje priamo na účet 548

P. č. Text MD D
1. nákup PHL v zahraničí bez DPH 501 – Aú PHL x
2. DPH k tomuto nákupu 548 – Aú DPH x
3. celkom x 321

Ako najsprávnejší sa nám javí spôsob b), pretože z tohto účtovania účtovná jednotka vie, akú sumu DPH si má v zahraničí nárokovať.

O uplatnení nároku na vrátenie DPH môže účtovná jednotka účtovať:

  • počas účtovného obdobia, v ktorom došlo k obstaraniu tovarov a služieb v zahraničí,
  • ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka,
  • v účtovnom období nasledujúcom po účtovnom období, v ktorom si účtovná jednotka obstarala tovar alebo služby v zahraničí.

Príklady účtovania DPH zaplatenej v zahraničí a nárok na jej vrátenie

♦ Príklad č. 1 – Nár

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály