Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Kľúčové slovo Stravovanie zamestnancov


Stravovanie zamestnancov ako daňový výdavok

Zamestnávatelia, ktorí zabezpečujú stravovanie svojich zamestnancov, musia riešiť aj mnohé daňové súvislosti. Výdavky vynaložené v súvislosti so stravovaním sú u zamestnávateľa za určitých presne stanovených podmienok výdavkom znižujúcim zdaniteľn...

Stravovanie zamestnancov ako daňový výdavok

Zamestnávatelia, ktorí zabez­pečujú stravovanie svojich zamestnancov, musia riešiť aj mnohé daňové súvislosti. Výdavky vynaložené v súvislosti so stravovaním sú u zamestnávateľa za určitých presne stanovených podmienok výdavkom znižujúcim zdaniteľ...

Príjmy fyzickej osoby oslobodené od dane v príkladoch

Na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sa pod pojmom zdaniteľný príjem rozumie príjem, ktorý je predmetom dane a nie je oslobodený od dane podľa tohto zákona ani medzinárodnej zmluvy. Príjmy fyzickej osoby,...

Výdavky na stravovanie v zákone o dani z príjmov

Zamestnávatelia, ktorí zabezpečujú stravovanie svojich zamestnancov, musia riešiť aj mnohé daňové súvislosti. Výdavky vynaložené v súvislosti so stravovaním sú u zamestnávateľa za určitých presne stanovených podmienok výdavkom znižujúcim zdaniteľn...

DPH a stravné lístky

Firma má zmluvu o poskytovaní stravovania s dodávateľskou spoločnosťou. Cena fakturovaného stravného lístka je 2,13 € plus 0,43 € (DPH), čiže spolu je to 2,56 €. Na vstupe si uplatňuje firma odpočet DPH v plnej výške, t. j. 0,43 € za každý stra...

Stravné lístky pre pracovníka pracujúceho na dohodu

Ako postupovať v prípade, ak pracovník pracujúci na dohodu dostane stravné lístky? Je možné ich uznať ako daňové náklady?

Zvýšenie stravného, povinného príspevku zamestnávateľa a daňovo uznaných príspevkov na stravovanie podnikateľa

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky podľa zákona o cestovných náhradách ustanovilo od 1. januára 2011 sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách v novej výške. Zmenou sumy stravného sa upravuje aj minimálna hodn...

O stravovaní zamestnancov

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie zamestnancov je všeobecná. Aj keď zamestnávateľ zamestnáva len jediného zamestnanca v pracovnom pomere a tento zamestnanec plní zákonom ustanovenú podmienku pre vznik nároku na stravu, zamestnávate...

Účtovanie stravných lístkov

Zaujímalo by ma účtovanie stravných lístkov zamestnancov v lekárni (s. r. o. účtujúca v podvojnom účtovníctve), pričom hodnota stravného lístka je 80 Sk. Každý mesiac stiahnem zamestnancovi z výplaty 45 %, teda 36 Sk x počet stravných lístkov a me...

Niektoré druhy výdavkov z pohľadu dane z príjmov fyzických osôb

Ust. § 19 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. má názov daňové výdavky. Pri pohľade na cit. ustanovenie, týkajúce sa uplatňovania daňových výdavkov by mohol vzniknúť dojem, že do daňových výdavkov sa uznávajú aj tie, ktoré priamo n...

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály