Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

O stravovaní zamestnancov

Rubrika: Právo pre ekonómov

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie zamestnancov je všeobecná. Aj keď zamestnávateľ zamestnáva len jediného zamestnanca v pracovnom pomere a tento zamestnanec plní zákonom ustanovenú podmienku pre vznik nároku na stravu, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť mu stravovanie. Zamestnávateľ má v tomto smere dve základné povinnosti a to, zabezpečovať stravovanie zamestnancov za podmienok ustanovených Zákonníkom práce a prispievať zamestnancom na stravu formou príspevku na jedlo sumou v rozpätí ustanovenom Zákonníkom práce.

Povinnosti zamestnávateľa pri zabezpečení stravovania zamestnancov, ktorých pracovnoprávne nároky upravuje Zákonník práce a podmienky, ktoré musia byť splnené, aby zamestnancovi vznikol nárok na poskytnutie stravy, upravuje § 152 Zákonníka práce.

Zamestnávateľ má v tomto smere dve základné povinnosti:

  • zabezpečovať stravovanie zamestnancov za podmienok ustanovených Zákonníkom práce a
  • prispievať zamestnancom na stravu formou príspevku na jedlo sumou v rozpätí ustanovenom Zákonníkom práce.

Vzhľadom na princíp zmluvnej voľnosti, na ktorom sú koncipované ustanovenia Zákonníka práce, aj v oblasti stravovania sú vymedzené len základné minimálne povinnosti zamestnávateľa a právne nároky zamestnancov. Zákonník práce však umožňuje zamestnávateľovi vytvárať aj priaznivejšie podmienky zabezpečovania stravovania zamestnancov, a to:

  • možnosťou rozšírenia okruhu stravovaných osôb na iné fyzické osoby,
  • poskytnutím stravy aj v prípadoch, kedy zamestnanec nesplnil podmienku vzniku právneho nároku na stravu,
  • rozhodnutím o poskytovaní ďalšej stravy v prípade tzv. 12-hodinových zmien,
  • prispievaním na stravovanie zamestnancov vyššími ako minimálnymi sumami v rámci stanoveného rozpätia.


Povinnosť zabezpečovať stravovanie zamestnancov

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie zamestnancov je všeobecná. Ak zamestnávateľ zamestnáva hoci aj len jediného zamestnanca v pracovnom pomere a tento zamestnanec plní zákonom ustanovenú podmienku pre vznik nároku na stravu, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť mu stravovanie.

Zo znenia prvej vety § 152 ods. 1 Zákonníka práce jednoznačne vyplýva, že zamestnávateľ je povinný zabezpečovať stravovanie:

  • zodpovedajúce zásadám správnej výživy,
  • zamestnancom vo všetkých pracovných zmenách,
  • priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti.

Posúdiť, či je stravovanie zabezpečené v dostatočnej blízkosti pracoviska zamestnanca je možné len podľa skutočných podmienok stravovania. Zariadenie spoločného stravovania, v ktorom má zamestnanec možnosť zakúpiť a skonzumovať teplé hlavné jedlo vrátane nápoja by malo byť v takej vzdialenosti od pracoviska, aby sa zamestnanec po opustení pracoviska a skonzumovaní stravy stihol vrátiť v časovom intervale, ustanovenom podľa § 91 Zákonníka práce ako prestávka v práci na odpočinok a jedenie.

Zariadenia spoločného stravovania vymedzuje § 26 ods. 1 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 355/2007 Z. z.“) ako zariadenia, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov a nápojov nielen v prevádzkach verejného stravovania a rôznych zariadeniach (napr. školských alebo zdravotníckych), ale aj na pracoviskách zamestnávateľa.

Kvalitatívne predpoklady stravy

Poskytovaná strava musí zodpovedať nasledujúcim podmienkam:

  • Musí byť podávaná vo forme jedného hlavného jedla.

Hlavným jedlom v rámci celodenného stravovania sa rozumie jedlo charakteru obeda, večere prípadne raňajok. Keďže pri zabezpečovaní stravovania ide o podávanie stravy v rámci pracovnej zmeny, jedlo by malo spĺňať najvyššie požiadavky na výživovú hodnotu, kladené na jedlo typu obeda, aké sa ponúka napr. na jedálnych lístkoch reštaurácií alebo iných zariadení poskytujúcich stravovacie služby, vrátane polievky. Za hlavné jedlo preto rozhodne nie je možné považovať suchú stravu napr. v podobe hamburgera, hot-dogu, obloženej žemle, rožka alebo bagety a pod.

  • Podávané jedlo by malo byť spravidla teplé.

Hlavné jedlo by malo byť podávané ako teplé jedlo. V rámci ponuky viacerých jedál však nie je vylúčená ani možnosť výnimočne podávať aj studené jedlá (napríklad zeleninové taniere, šalátové misy), tento záver vyplýva zo znenia ustanovenia prvej vety § 152 Zákonníka práce, v ktorom je od účinnosti zákona č. 210/2003 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. obsiahnuté slovko „najmä“.

  • K jedlu je zamestnávateľ povinný poskytnúť aj vhodný nápoj.

Pojem „vhodný nápoj“ síce v právnych predpisoch nie je exaktne definovaný, ale v nadväznosti na zákaz požívania alkoholických nápojov, vyplývajúci z ustanovenia § 12 ods. 2 písm. k) zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. je zrejmé, že vhodným nápojom môže byť len nealkoholický nápoj. Zamestnávateľ môže k jedlu poskytovať napr. čaj, minerálku, ochutené limonády, kávu, mlieko prípadne iný vyhovujúci nápoj.

  • Poskytnutá strava musí zodpovedať zásadám správnej výživy.

Podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá prevádzkuje zariadenia spoločného stravovania vrátane zabezpečovania stravovania zamestnancov na pracoviskách, je podľa § 26 ods. 4 písm. i) zákona č. 355/2007 Z. z. povinná zabezpečovať výživovú hodnotu hotových pokrmov a nápojov.

Zásady správnej výživy ako výživová hodnota podávaných pokrmov, ktorá musí vychádzať z obsahu výživových faktorov podľa odporúčaných výživových dávok pre jednotlivé vekové skupiny obyvateľstva, sú zverejnené vo Vestníku MZ SR čiastke 7 – 8, ročník 45, zo dňa 28. apríla 1997. Každé zariadenie spoločného stravovania musí okrem hygienických požiadaviek spĺňať aj vyššie uvedené požiadavky z hľadiska dodržiavania zásad správnej výživy.

  • Zamestnancovi musí byť jedlo poskytnuté počas pracovnej zmeny, a to bez ohľadu na to, či ide o rannú, odpoludňajšiu alebo nočnú pracovnú zmenu.

Podľa § 91 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Táto prestávka v práci počas trvania pracovnej zmeny slúži okrem krátkeho odpočinku aj na poskytnutie stravy. Zákonník práce v odseku 2 tohto ustanovenia umožňuje zamestnávateľovi dohodnúť so zástupcami zamestnancov nielen podrobnejšie podmienky poskytnutia prestávky na odpočinok a jedenie (napr. čas, kedy bude prestávka poskytnutá) ale aj jej prípadné predĺženie (napr. na 45 minút s rozdelením do dvoch prestávok v rámci tzv. 12-hodinovej zmeny).

Právny nárok na poskytnutie stravy

Právny nárok na poskytnutie stravy v určitý pracovný deň má v zmysle § 152 ods. 2 predposledná veta Zákonníka práce len ten zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. To platí aj pre zamestnanca, ktorý má v pracovnej zmluve v súlade s § 49 ods. 1 Zákonníka práce dohodnutý kratší ako ustanovený týždenný pracovný čas, ak v rámci pracovnej zmeny bude vykonávať práce dlhšie ako 4 hodiny.

Zákonník práce v poslednej vete tohto odseku dáva zamestnávateľovi fakultatívnu možnosť zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla v prípade, ak pracovná zmena zamestnanca trvá viac ako 11 hodín. Z uvedených ustanovení Zákonníka práce je zrejmé, že právny nárok na stravu môže zamestnancovi vzniknúť len:

  • Za výkon práce v rámci riadnej pracovnej zmeny.

Pracovná zmena je v § 90 ods. 1 Zákonníka práce definovaná ako časť ustanoveného týždenného pracovného času, ktorý je zamestnanec povinný na základe vopred určeného rozvrhu pracovných zmien odpracovať v rámci 24 hodín po sebe nasledujúcich, a prestávka v práci. Ak zamestnanec vykonáva prácu nadčas, za čas tejto práce nadčas mu nemôže vzniknúť právny nárok na poskytnutie stravy ani v prípade, ak by práca mimo rámca rozvrhu pracovných zmien trvala dlhšie ako 4 hodiny.

Zamestnanec nemá právny nárok na poskytnutie stravy ani v čase, kedy má v zmysle § 96 ods. 1 Zákonníka práce nariadenú alebo dohodnutú pracovnú pohotovosť

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály