Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vyradenie tovaru a úprava odpočítanej DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke, či vyradenie tovaru vedie k povinnosti upraviť odpočítanie DPH na vstupe - C-127/22 Balgarska telekomunikatsionna kompania.
Predmet sporu
Bulharská spoločnosť Balgarska telekomunikatsionna kompania EAD (ďalej len "BTK") pôsobí v oblasti telekomunikácií. S cieľom poskytovať telekomunikačné služby nadobudla rôzny investičný majetok a na účely ďalšieho predaja aj mobilné komunikačné prístroje a ďalšie potrebné alebo doplnkové zariadenia na používanie služieb, ktoré poskytuje. BTK si uplatnila odpočítanie DPH zaplatenej pri týchto nákupoch.
V období od októbra 2014 do decembra 2017 spoločnosť BTK vyradila rôzny majetok, ako zariadenia, vybavenie alebo prístroje, o ktorých usúdila, že sa stali nevhodnými na používanie alebo predaj z rôznych dôvodov, ako opotrebovanie, vadnosť, zastaranosť či nevhodnosť. K vyradeniu došlo odúčtovaním majetku zo súvahy spoločnosti. Následne bola určitá časť tohto majetku predaná ako odpad tretím subjektom a zvyšná časť bola zničená alebo zlikvidovaná.
Spoločnosť BTK najskôr v zmysle bulharského zákona o DPH odviedla na výstupe DPH, ktorá bola odpočítaná na vstupe v súvislosti s týmito tovarmi, následne však požiadala o vrátenie tejto DPH. Táto žiadosť o vrátenie bola zamietnutá.
Bulharský súd spresnil, že:
-
vyradenie majetku spočíva v jeho odúčtovaní zo súvahy a tento pojem sa vykladá tak, že sa vzťahuje na aktíva alebo položky skladových zásob, ktoré sa stali nepoužiteľnými alebo nevhodnými na účel, na aký boli určené, z dôvodu fyzického opotrebovania alebo poškodenia, alebo pokiaľ sú zastarané a už ich nemožno použiť alebo predať,
-
tento výklad v podstate znamená vyčerpanie ekonomického potenciálu daného majetku v priebehu jeho používania v rámci ekonomickej činnosti podniku - táto situácia je porovnateľná so situáciou, kedy v rámci podnikateľskej činnosti zdaniteľnej osoby došlo k úplnému spotrebovaniu tovaru alebo služieb.
Predmetom sporu boli teda otázky, či:
-
vzniká povinnosť upraviť odpočítanú DPH v prípade vyradenie tovaru, o ktorom zdaniteľná osoba usúdila, že sa v rámci jej obvyklej ekonomickej činnosti stal nepoužiteľným, a po ktorom nasledoval(o):
1.
predaj tohto tovaru ako odpad, ktorý podliehal DPH,
2.
úmyselné zničenie tohto tovaru - ak áno, či takéto vyradenie predstavuje situáciu, pri ktorej sa úprava odpočítanej DPH nevyžaduje, a to napriek tomu, že nejde o udalosť, ktorá by bola nezávislá od vôle tejto zdaniteľnej osoby, a ktorú by táto osoba mohla predvídať, či jej zabrániť,
-
vnútroštátna právna úprava môže vyžadovať úpravu DPH odpočítanej na vstupe pri nadobudnut
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály