Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH dovozcom, ktorý nedisponuje tovarom ako vlastník

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie vydal 8. októbra 2020 rozhodnutie vo veci C-621/19 Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky proti Weindel Logistik Service SR spol. s r.o. (ďalej len "Weindel"). Zaoberal sa v ňom možnosťou uplatniť odpočítanie dovoznej DPH dovozcom, ktorý nedisponuje tovarom ako vlastník a ktorý nepoužíva tento tovar na účely svojich zdaniteľných transakcií, keďže náklady na tovar priamo a bezprostredne nesúvisia s jeho ekonomickou činnosťou.

Predmet sporu>
Spoločnosť Weindel pôsobí najmä v oblasti služieb prebaľovania tovaru. Na Slovensko doviezla tovar s pôvodom vo Švajčiarsku, v Hong­kongu a v Číne na účely jeho prebalenia. Prepustením tovaru do colného režimu voľný obeh jej podľa § 21 ods. 1 písm. a) zákona o DPH vznikla daňová povinnosť. Po prebalení na území Slovenskej republiky bol tovar dodaný do iných členských štátov EÚ alebo vyvezený do tretích krajín. Služba prebalenia bola fakturovaná zákazníkovi, ktorý zostal vlastníkom predmetného tovaru počas celého dotknutého obdobia. Faktúry vystavené spoločnosťou Weindel zákazníkovi sa teda týkali len služieb prebalenia, a nie dovezeného tovaru.
Spoločnosť Weindel zaplatila dovoznú DPH a uplatnila si právo na odpočítanie dane podľa § 51 ods. 1 písm. d) zákona o DPH.
Daňový úrad nepriznal spoločnosti Weindel právo na odpočítanie DPH za príslušné zdaňovacie obdobia. Svoj postup odôvodnil tým, že uvedená spoločnosť porušila § 49 ods. 2 a § 51 ods. 1 písm. d) zákona o DPH. Argumentoval, že spoločnosť Weindel nebola vlastníkom dovezeného tovaru a že neexistuje žiadna priama a bezprostredná súvislosť medzi nákladmi na obstaranie tovaru a ekonomickou činnosťou poskytovateľa služieb. Inými slovami, spoločnosť Weindel neznášala v súvislosti s týmto tovarom žiadne z nákladov, ktoré by mohli byť zohľadnené v cene jej zdaniteľných dodaní. Okrem toho spoločnosť Weindel nepoužila dovezený tovar na účely poskytovania svojich služieb, nepredávala ho v tuzemsku, nedodala ho v inom členskom štáte Európskej únie ani nevyviezla do tretej krajiny a nepoužila ho
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály