Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie oslobodenia od DPH pri činnostiach v zdravotníctve

Dátum: Rubrika: Z praxe

Členské štáty sú povinné zabezpečiť správne a jednoznačné uplatňovanie oslobodenia od dane, aby sa predišlo daňovým únikom, vyhýbaniu sa dani alebo jej zneužitiu.

Oslobodenie určitých činností uskutočňovaných vo verejnom záujme od DPH, sa netýka všetkých činností vo všeobecnom záujme. Podľa ustálenej judikatúry Súdneho dvora Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“) predstavujú oslobodenia upravené smernicou autonómne pojmy práva Spoločenstva, ktorých predmetom je zabrániť rozdielnostiam pri uplatňovaní režimu DPH v jednotlivých členských štátoch.
Pod pojem „plnenia úzko súvisiace s nemocničnou a lekárskou starostlivosťou“ patria plnenia len v prípade, keď sú skutočne poskytované ako doplnkové plnenie k nemocničnej alebo lekárskej starostlivosti o príjemcov služieb, ktorá predstavuje hlavné plnenie.
Oslobodenie od DPH pri zdravotníckych činnostiach
Podľa článku 132 bod 1 písm. b) až e) Smernice Rady 2006/112/ESo spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „Smernica o DPH“), členské štáty oslobodia od dane:
-
hospitalizáciu a zdravotnú starostlivosť a s ňou úzko súvisiace činnosti, ktoré vykonávajú subjekty, ktoré sa spravujú verejným právom, alebo nemocničné zariadenia, liečebné a diagnostické strediská a iné riadne uznané zariadenia podobnej povahy, a to za sociálnych podmienok porovnateľných s podmienkami platnými pre subjekty, ktoré sa spravujú verejným právom;
-
poskytovanie zdravotnej starostlivosti pri vykonávaní lekárskych a zdravotníckych povolaní definovaných príslušným členským štátom;
-
dodanie ľudských orgánov, ľudskej krvi a materského mlieka;
-
služby poskytované zubnými technikmi pri výkone ich profesie, ako aj dodanie zubných protéz zubnými lekármi a zubnými technikmi.
Oslobodenie od DPH pri zdravotníckych činnostiach podľa slovenského zákona o DPH
Podľa ust. § 29 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“)
oslobodené od dane je poskytovanie zdravotnej starostlivosti štátnymi a neštátnymi zdravotníckymi zariadeniami
a tiež
tovary a služby
, ktoré s takouto zdravotnou starostlivosťou priamo súvisia. Ide o pomocné služby k hlavnej službe, ktoré samé o sebe nie sú cieľom poskytovanej služby, ale sú prostriedkom na využitie hlavnej služby zdravotnej starostlivosti. Od dane však
nie je oslobodené dodanie liekov a zdravotníckych pomôcok
(podliehajú zníženej sadzbe DPH 10% podľa zoznamu, ktorý je uvedený v prílohe č. 7 zákona o DPH).
Podľa zákona č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o zdravotnej starostlivosti je zdravotnou starostlivosťou súbor pracovných činností, ktoré vykonávajú zdravotnícki pracovníci, vrátane poskytovania liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín s cieľom predĺženia života fyzickej osoby, zvýšenia kvality jej života a zdravého vývoja budúcich generácií.
Zdravotná starostlivosť zahŕňa:
-
prevenciu,
-
dispenzarizáciu,
-
diagnostiku,
-
liečbu,
-
biomedicínsky výskum,
-
ošetrovateľskú starostlivosť a
-
pôrodnú asistenciu tejto osobe.
Zdravotná starostlivosť sa poskytuje ako ambulantná starostlivosť (všeobecná, špecializovaná), ústavná starostlivosť, lekárenská starostlivosť.
Služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti sú:
-
poskytovanie stravovania počas poskytovania ústavnej starostlivosti,
-
poskytovanie pobytu na lôžku počas poskytovania ústavnej starostlivosti,
-
spracúvanie údajov zistených pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v elektronickej forme na účely zdravotného poistenia,
-
štatistické spracúvanie lekárskeho predpisu a lekárskeho poukazu na účely zdravotného poistenia,
-
doprava,
-
pobyt sprievodcu osoby v ústavnej starostlivosti,
-
vypracovanie lekárskeho posudku,
-
poskytnutie výpisu zo zdravotnej dokumentácie.
Neoddeliteľnou súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti je vedenie zdravotnej dokumentácie.
Podľa zákona č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, poskytovateľ je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť na základe povolenia, alebo fyzická osoba, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť na základe licencie.
Zdravotnícke zariadenia možno prevádzkovať len na základe povolenia; povolenia sa vydávajú na zdravotnícke zariadenia:
-
ambulantnej zdravotnej starostlivosti,
-
ústavnej zdravotnej starostlivosti,
-
lekárenskej starostlivosti.
Zariadenia ambulantnej zdravotnej starostlivosti sú ambulancia, zariadenie na poskytovanie jednodňovej zdravotnej starostlivosti, stacionár, poliklinika, agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti, zariadenie spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, mobilný hospic.
Zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti sú nemocnica (všeobecná, špecializovaná), liečebňa, hospic, dom ošetrovateľskej starostlivosti, prírodné liečebné kúpele, zariadenie biomedicínskeho výskumu.
V praxi môže byť niekedy problém určiť, či konkrétna činnosť priamo súvisí so zdravotnou starostlivosťou na účely oslobodenia od DPH.
V prípade ambulantnej starostlivosti sú súvisiacimi službami spracúvanie údajov na magnetickom nosiči počas návštevy lekára a zubného lekára, ktorí poskytujú primárnu starostlivosť, logopéda, psychológa a liečebného pedagóga, ktorí poskytujú sekundárnu starostlivosť.
Službami súvisiacim s lekárenskou starostlivosťou je výdaj lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny, spracúvanie údajov na magnetickom nosiči v lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych pomôcok a štatistické spracúvanie lekárskeho predpisu a lekárskeho poukazu v zdravotnej poisťovni.
Služby súvisiace s poskytovaním ústavnej, ambulantnej a lekárenskej starostlivosti poskytuje zamestnanec v pracovnoprávnom vzťahu k zdravotníckemu zariadeniu alebo držiteľ povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v neštátnom zdravotníckom zariadení.
Služby súvisiace s vykonávaním dopravy do zdravotníckeho zariadenia a zo zdravotníckeho zariadenia môže poskytovať aj podnikateľ - dopravca.
Za tovar súvisiaci s poskytovaním zdravotnej starostlivosti možno považovať napr. liek podaný priamo v ambulancii, poskytnutie obväzu a pod.
Podľa § 29 ods. 2 písm. a) zákona o DPH je od dane oslobodená ošetrovateľská starostlivosť a pôrodná asistencia.
Ošetrovateľská starostlivosť je zdravotná starostlivosť, ktorú poskytuje sestra s odbornou spôsobilosťou podľa osobitného predpisu metódou ošetrovateľského procesu v rámci ošetrovateľskej praxe. Ošetrovateľská prax je praktické uskutočňovanie činnosti sestry a činnosti pôrodnej asistentky pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti a pôrodnej asistencii, riadení a poskytovaní ambulantnej zdravotnej starostlivosti a ústavnej zdravotnej starostlivosti metódou ošetrovateľského procesu.
Pôrodná asistencia je zdravotná starostlivosť pôrodnej asistentky s odbornou spôsobilosťou podľa osobitného predpisu o ženu a dieťa počas fyziologického tehotenstva, pôrodu a šestonedelia, zdravotná starostlivosť o reprodukčné zdravie a poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti pri gynekologických a pôrodníckych chorobách. Pôrodná asistencia sa poskytuje metódou ošetrovateľského procesu v rámci praxe pôrodnej asistencie.
Zákon o DPH oslobodzuje v § 29 ods. 2 písm. b) od dane aj kúpeľnú starostlivosť. Je to starostlivosť zabezpečovaná podľa zákona č. 661/2007 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a jeho prílohy č. 6 „Indikačného zoznamu“.
Ak kúpeľná starostlivosť nadväzuje na predchádzajúcu ambulantnú starostlivosť alebo ústavnú starostlivosť, potom aj služby s ňou priamo súvisiace sú oslobodené od dane
(ubytovacie, stravovacie). Ako dôkaz, že kúpeľná liečba nadväzuje na predchádzajúcu ambulantnú alebo ústavnú liečbu, sa na účely DPH akceptuje každý vierohodný doklad preukazujúci túto skutočnosť, napr. odporúčanie lekára primárnej alebo sekundárnej zdravotnej starostlivosti, t.j. aj kúpeľného lekára - špecialistu. Návrh lekára n
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály