Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Môže vzniknúť prevádzkareň na účely dane z pridanej hodnoty z dôvodu využívania zdrojov dcérskej spoločnosti?

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ sa v rozsudku Berlin Chemie A. Menarini SRL (C-333/20) zaoberal otázkou, či spoločnosť so sídlom v jednom členskom štáte má prevádzkareň v inom členskom štáte z dôvodu, že v ňom má dcérsku spoločnosť, ktorá jej poskytuje ľudské zdroje a technické prostriedky na základe zmlúv o poskytovaní služieb okrem iného. v oblasti marketingu, reklamy a legislatívnej regulácie, ktoré môžu mať priamy vplyv na objem jej predaja.

Východisková situácia
Spoločnosť Berlin Chemie AG so sídlom v Nemecku predáva farmaceutické výrobky v Rumunsku, kde má tiež daňového zástupcu a je tam registrovaná na účely DPH.
V Rumunsku má Berlin Chemie aj dcérsku spoločnosť, s ktorou nemecká spoločnosť uzavrela zmluvu o poskytovaní služieb v oblasti marketingu, reklamy, legislatívnej regulácie a vykonávaní dohodnutých činností v mene a na účet nemeckej spoločnosti.
Rumunská spoločnosť na základe tejto zmluvy aktívne propagovala výrobky nemeckej spoločnosti v Rumunsku, najmä prostredníctvom marketingových aktivít.
Zameriavala sa na kvalifikované poradenstvo v oblasti reklamy, poskytovania informácií a podpory predaja v mene a na účet nemeckej spoločnosti. Zaviazala sa tiež prijímať všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie súladu s príslušnou legislatívou pri distribúcii výrobkov v Rumunsku a pri ich propagácii. Dohodnuté činnosti vykonávala v súlade so stratégiami a rozpočtami, ktoré určovala nemecká spoločnosť.
Rumunská spoločnosť okrem toho preberala objednávky farmaceutických výrobkov od veľkoobchodných distribútorov v Rumunsku a za nemeckú spoločnosť vystavovala faktúry jej zákazníkom. Rumunská spoločnosť sa však priamo nepodieľala na predaji a dodávaní farmaceutických výrobkov a nepreberala v mene nemeckej spoločnosti záväzky voči tretím osobám.
Rumunská spoločnosť fakturovala nemeckej spoločnosti odmenu za dotknuté služby bez DPH, keďže sa domnievala, že miesto poskytovania týchto služieb je v Nemecku.
Rumunský daňový úrad jej však v nadväznosti na daňovú kontrolu dorubil DPH. Argumentoval, že tieto služby boli poskytnuté prevádzkarni nemeckej spoločnosti v Rumunsku, a preto miesto ich dodania bolo v Rumunsku. K tomuto záveru prišiel z dôvodu, že nemecká spoločnosť mala nepretržitý prístup k technickému vybaveniu rumunskej spoločnosti, ako sú počítače, operačné systémy a motorové vozidlá, ako aj k jej ľudským zdrojom. Tieto boli podľa daňového úradu dostatočné na uskutočňovanie pravidelných dodaní tovarov alebo služieb, a teda založili nemeckej spoločnosti prevádzkareň na účely DPH v Rumunsku.
Prejudiciálna otázka
Predmetom sporu bola otázka, či spoločnosť, ktorá má sídlo v jednom členskom štáte, má z hľadiska uplatnenia
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály