Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spracovateľské služby a vznik prevádzkarne na účely DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Koncom júna 2023 Európsky súdny dvor (ďalej len „ESD“) rozhodol v prípade C-232/22 Cabot Plastics Belgium SA v. État belge, v ktorom sa zaoberal otázkou, či poskytovanie spracovateľských operácii pre výhradného zahraničného príjemcu týchto služieb právne nezávislým poskytovateľom služby zakladá prevádzkareň na účely DPH pre daného príjemcu služby v krajine poskytovateľa služby.

Nakoľko podobné obchodné modely sú v praxi časté, predmetný rozsudok má veľký význam pre aplikačnú prax. Jeho závery priamo vplývajú aj na určenie miesta dodania týchto služieb na účely DPH.
Obchodná situácia
Cabot Switzerland GmbH je spoločnosť založená podľa švajčiarskeho práva so sídlom svojej ekonomickej činnosti vo Švajčiarsku. Na účely DPH je identifikovaná v Belgicku, pokiaľ ide o jej činnosti predaja výrobkov na báze uhlíka.
Cabot Switzerland ako hlavná prevádzková spoločnosť skupiny Cabot pre región "Európa, Blízky východ a Afrika" uzavrela zmluvu o spracovaní s viacerými spoločnosťami vrátane belgickej obchodnej spoločnosti Cabot Plastics. Táto posledná uvedená spoločnosť, hoci je súčasťou tej istej skupiny, je právne nezávislá od spoločnosti Cabot Switzerland. Existuje však medzi nimi finančné prepojenie, keďže Cabot Plastics je v 99,99 % vlastníctve spoločnosti Cabot Holding I GmbH, ktorá je sama v 100 % vlastníctve spoločnosti Cabot Lux Holdings Sarl, ktorá tiež vlastní celý obchodný podiel v spoločnosti Cabot Switzerland.
Na základe dohody o spracovaní z roku 2012 Cabot Plastics používa výlučne svoje vlastné zariadenia na to, aby v prospech a na základe pokynov spoločnosti Cabot Switzerland spracúvala suroviny na výrobky používané pri výrobe plastov. Služby, ktoré poskytuje Cabot Plastics spomenutej švajčiarskej spoločnosti, predstavujú takmer celý jej obrat.
V súlade s predmetnou dohodou Cabot Plastics uskladňuje vo svojich priestoroch suroviny nakúpené spoločnosťou Cabot Switzerland a ďalej ich spracúva na výrobky používané pri výrobe plastov. Tieto výrobky následne skladuje predtým, ako ich Cabot Switzerland predá z Belgicka svojim rôznym zákazníkom na belgickom trhu, na európskom trhu alebo na účely vývozu. Odber a prepravu tovaru zo zariadení spoločnosti Cabot Plastics vykonávajú buď títo zákazníci alebo externí dopravcovia, ktorých využíva Cabot Switzerland.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály