Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2010

Mihál chystá zmeny v pracovnoprávnej legislatíve

Kategória: Spravodajstvo

Zákon o kolektívnom vyjednávaní označil minister Mihál za brzdu pre rozvoj podnikania na Slovensku

Ceny plynu pre domácnosti sa zvyšovať nebudú

Kategória: Spravodajstvo

Pondelňajšie valné zhromaždenie Slovenského plynárenského priemyslu neschválilo návrh na zvýšenie cien plynu pre domácnosti od októbra tohto roka. Podľa informácií agentúry SITA totiž manažment spoločnosti so svojim návrhom narazil na nesúhlas zás...

Najväčším problémom je podľa Mihála vysoká nezamestnanosť

Kategória: Spravodajstvo

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Mihál prišiel medzi pracovníkov Národného inšpektorátu práce v Košiciach so zámerom šetriť, prepúšťať zamestnancov a možno aj znižovať platy v rezorte.

Mikloš nevylučuje návrat k návrhu zjednotenia sadzieb DPH

Kategória: Spravodajstvo

Minister financií Ivan Mikloš nevylučuje, že pri rokovaniach o možných opatreniach s cieľom ozdraviť verejné financie sa v diskusii môže znova otvoriť otázka zjednotenia sadzieb dane z pridanej hodnoty.

Mikloš zvažuje, či zmení pravidlá pre elektronické pokladnice

Kategória: Spravodajstvo

Minister financií považuje zavedenie nových technických pravidiel pre registračné pokladnice skôr za kšeft pre nejaké firmy, ako by to malo naozaj výrazne zmeniť situáciu a zabrániť napríklad únikom.

Samosprávy si možno budú musieť v lepších časoch odkladať

Kategória: Spravodajstvo

V časoch, keď by boli príjmy samospráv vyššie, ako rozpočtované, museli by si odkladať na časy, keď by boli príjmy oproti rozpočtu nižšie. Aj o takomto opatrení chce minister financií Ivan Mikloš so zástupcami samospráv na zabezpečenie zefektívnen...

Koalícia zjednotí dane a odvody, nebude privatizovať

Kategória: Spravodajstvo

Vládna štvorka sa dohodla na návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorý má kabinet schváliť v stredu 28. júla

Slovenské dcéry bánk by mali byť podľa Makúcha bez problémov

Kategória: Spravodajstvo

Údaje za slovenské dcéry bánk, ktoré prechádzali európskymi stresovými testami, by mala mať centrálna banka podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Jozefa Makúcha k dispozícii okolo 6. augusta

Na príplatok pri narodení dieťaťa išlo vyše 16,8 mil. eur

Kategória: Spravodajstvo

Príspevok pri narodení dieťaťa, na ktorý majú nárok rodičia pri narodení každého dieťaťa, dostalo v rovnakom období takmer 27,6 tis. rodičov. Na túto dávku išlo v prvom polroku vyše 4,2 mil. eur.

Maďarsko schválilo mimoriadnu bankovú daň

Kategória: Spravodajstvo

Maďarský parlament vo štvrtok schválil dodatočné zdanenie finančných inštitúcií, ktoré má priniesť do rozpočtu tento 187 mld. HUF

Počet konkurzov na Slovensku naďalej rastie

Kategória: Spravodajstvo

Podľa analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau bolo v prvom štvrťroku tohto roka na Slovensku vyhlásených spolu 103 konkurzov, čo predstavuje medziročný nárast o 18,4 %

Prípadné zmeny v daniach zostávajú otázne

Kategória: Spravodajstvo

Konkrétne konsolidačné opatrenia na znižovanie schodku verejných financií zostávajú otázne. Čo sa týka zmien v daňovom systéme, ministri zatiaľ jednotní nie sú.

Miera nezamestnanosti v júni vzrástla na 12,34 %

Kategória: Spravodajstvo

Ďalšie mesiace by podľa analytika UniCredit Bank Dávida Dereníka mali byť odrazom vývoja nových reálnych pracovných miest, a teda pokles nezamestnanosti môže byť pomalší.

O slovensko-maďarský plynovod má záujem šesť krajín

Kategória: Spravodajstvo

Záujem o využitie plánovaného plynovodného prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom záväzne prejavilo viacero spoločností. Kumulatívne požiadavky na prepravnú kapacitu predstavujú asi 20 mld. metrov kubických v smere zo Slovenska do Maďarska.

Mikloš odvolal generálneho riaditeľa DR Igora Šulaja

Kategória: Spravodajstvo

BRATISLAVA 16. júla (SITA) - Minister financií Ivan Mikloš odvolal generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR (DR) Igora Šulaja. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa riaditeľstva Iveta Adamíková.

EK zaručila právo daňových poplatníkov na vrátenie DPH

Kategória: Spravodajstvo

Vzhľadom na to, že členské štáty neskoro zaviedli nové postupy vracania DPH, ktoré nadobudli účinnosť začiatkom tohto roka, komisia navrhla poskytnúť daňovým poplatníkom viac času na podanie žiadostí o vrátenie DPH.

Francúzska vláda schválila zvýšenie dôchodkového veku

Kategória: Spravodajstvo

Vláda zdôvodňuje potrebu dôchodkovej reformy vysokým deficitom a starnúcou populáciou, obyvatelia krajiny by mali odchádzať do dôchodku vo veku 62 rokov a nie vo veku 60 rokov, ako je to doteraz.

Daňový bonus sa od júla zvyšuje o dva centy

Kategória: Spravodajstvo

Zvýšená suma mesačného daňového bonusu sa prvýkrát vyplatí za júl pri vyplatení mzdy v auguste.

Zamestnanosť v máji klesla vo všetkých odvetviach

Kategória: Spravodajstvo

Najviac klesala zamestnanosť vo veľkoobchode, v informačných a komunikačných činnostiach, v reštauráciách a pohostinstvách a v ubytovaní

DR SR odporúča využívať pri podávaní výkazov offline aplikáciu

Kategória: Spravodajstvo

Daňové riaditeľstvo odporúča daňovníkom, aby vzhľadom na očakávaný zvýšený počet podávaných súhrnných výkazov k dani z pridanej hodnoty, využívali špecifickú aplikáciu pre elektronické podávanie súhrnného výkazu.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.