Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2010

Spotrebné dane v budúcom roku vzrastú

Kategória: Spravodajstvo

Uhlie a zemný plyn určené na výrobu tepla pre domácnosti teplárenskými spoločnosťami už nebudú oslobodené od spotrebnej dane. Rovnako sa ruší daňové zvýhodnenie pre zemný plyn určený na použitie ako pohonná látka či zvýhodnenie pre tzv. červenú na...

Daňové priznania už nemusíme podávať do konca marca

Kategória: Spravodajstvo

Právnické osoby ako aj fyzické osoby budú môcť správcovi dane oznámiť posunutie lehoty na podanie daňového priznania a v novej lehote aj daň zaplatiť.

Tripartita odobrila zrušenie zákona k obchodným reťazcom

Kategória: Spravodajstvo

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Martina Chrena zákon nepomohol slovenským výrobcom. Upozornil na to, že rezort hospodárstva uzatvoril so Zväzom obchodu SR dohodu o zvýšení podielu slovenských výrobkov v predajniach.

Vyššiu DPH zaplatíme aj za niektoré služby využité v tomto roku

Kategória: Spravodajstvo

Legislatíva telekomunikačným operátorom predpisuje uplatniť sadzbu dane podľa dátumu, kedy bola vystavená faktúra. Aj za služby využívané prevažne v decembri už zaplatíme vyššiu daň.

Od januára môžu cudzinci kupovať pozemky na Slovensku

Kategória: Spravodajstvo

V súčasnosti môžu pôdu na Slovensku nakupovať právnické osoby zo zahraničia. Veľký záujem o slovenskú pôdu nemajú.

Príspevky na dochádzku za prácou zostanú zvýšené aj naďalej

Kategória: Spravodajstvo

Od začiatku tohto roka do konca októbra úrady práce schválili 24,3 tis. žiadostí o poskytnutie príspevku a dochádzanie za prácou podporili celkovou sumou vyše 6,4 mil. eur.

Štát do konca októbra poslal SP 1,26 mld. eur

Kategória: Spravodajstvo

Vďaka prebytku z roku 2009 hospodárenie Sociálnej poisťovne ku koncu októbra skončilo s celkovým prebytkom vyše 348 mil. eur.

Štát schválil investorom stimuly v objeme 1,2 mld. eur

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko za ostatných osem rokov podporilo 108 investičných projektov v hodnote vyše 6 mld. eur vďaka ktorým vzniklo respektíve by malo vzniknúť takmer 41 tisíc nových pracovných miest

Kontrolné známky na cigaretách budú mať nové pravidlá

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo financií pripravilo vyhlášku, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o vyhotovení kontrolnej známky a o jej grafických prvkoch a údajoch.

Prezident podpísal novelu zákona o miestnych daniach

Kategória: Spravodajstvo

Zavedenie maximálneho päťnásobného rozpätia najnižších a najvyšších sadzieb miestnych daní za nehnuteľnosti sa bude týkať iba daní z pozemkov. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady, ktorú v utorok p...

EK chce zladiť daňové systémy pri cezhraničných aktivitách

Kategória: Spravodajstvo

Európska komisia zverejnila oznámenie, v ktorom zhrnula najzávažnejšie problémy v oblasti cezhraničných aktivít a zároveň načrtla plány, ako ich riešiť.

Sulík pre prezidentovo veto mimoriadne zvoláva parlament

Kategória: Spravodajstvo

Predseda parlamentu Richard Sulík musí pre zachovanie termínu účinnosti novely zákona o dani z príjmov zvolať poslancov na rokovanie ešte tesne pred Štedrým dňom. Mimoriadna schôdza bude v utorok 21. decembra o 13:00.

Gašparovič vrátil parlamentu novelu zákona o dani z príjmov

Kategória: Spravodajstvo

Posunutie jeho účinnosti zákona o dani z príjmov by mohlo nabúrať aj konsolidačné plány kabinetu. Podľa šéfa Inštitútu hospodárskej politiky a bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Františka Palka si za túto situáciu môže aj vláda podc...

Predĺženie daňových úľav prešlo v americkom Senáte

Kategória: Spravodajstvo

Ekonómovia odhadujú, že daňové úľavy by mohli na budúci rok zväčšiť hospodársky rast krajiny až o celý percentuálny bod a dostať ho nad úroveň 4 %. Ratingová agentúra Moody's však upozornila, že vzrastie štátny dlh, čo by mohlo ohroziť rating USA

Slovenský HDP na obyvateľa je 73 % priemeru EÚ

Kategória: Spravodajstvo

Najbohatšie krajiny Európskej únie sú Luxembursko, Holandsko, Írsko, Rakúsko a Dánsko. Najchudobnejšie krajiny sú Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko

Prezident podpísal dočasné zvýšenie DPH na 20 %

Kategória: Spravodajstvo

Prezident SR Ivan Gašparovič v utorok podpísal novelu zákona o dani z pridanej hodnoty

Ministerstvo financií chce zdaniť lacné dovozové víno

Kategória: Spravodajstvo

Minister pôdohospodárstva však nevie o žiadnom spôsobe, ako by sa dali pri zvýšení sadzby uchrániť domáci producenti vína.

Schválili novelu zákona o sociálnych službách

Kategória: Spravodajstvo

Novela zákona reaguje na nález Ústavného súdu SR z mája tohto roka, podľa ktorého niektoré ustanovenia zákona nie sú v súlade s Ústavou SR.

Sadzby miestnych daní sa majú zmeniť iba pri pozemkoch

Kategória: Spravodajstvo

Napriek tomu, že pôvodne rezort financií navrhoval toto pravidlo zaviesť aj na byty a stavby, poslanec Anton Marcinčin (KDH) do pléna predložil pozmeňujúci návrh koaličných poslancov, ktorým by sa mala úprava týkajúca sa bytov a stavieb vypustiť.

MPSVR pripravuje zásadnejšie zmeny v odvodoch

Kategória: Spravodajstvo

Základné fondy sociálneho poistenia by sa mali zlúčiť do jedného systému sociálneho poistenia s jednou odvodovou sadzbou. Rezort práce a sociálnych vecí tiež pripravuje zavedenie tzv. superhrubej mzdy a zníženie odvodových sadzieb

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.