Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2010

Slovensko v cestovnom ruchu trpí na to, že je novým hráčom

Kategória: Spravodajstvo

Podľa riaditeľa SACR je cestovný ruch šancou pre Slovensko, využitiu jeho potenciálu má pomôcť pripravovaná stratégia rozvoja cestovného ruchu na 10 rokov.

Rezort financií neuvažuje o mimoriadnom zdanení bánk

Kategória: Spravodajstvo

Ekonomický dôvod na takýto krok nevidí ani guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch. Za úplne nesystémový prvok označil tento zámer aj bývalý guvernér centrálnej banky a v súčasnosti veľvyslanec SR v OECD Ivan Šramko.

Vláda odsúhlasila nárast minimálnej mzdy na 317 eur

Kategória: Spravodajstvo

Na trojpercentnom raste minimálnej mzdy sa v pondelok dohodli lídri koaličných strán.

Petíciu proti diskriminácii piva už podporilo 150 tis. ľudí

Kategória: Spravodajstvo

Generálni riaditelia a zamestnanci slovenských pivovarov chcú v stredu krátko pred poludním odovzdať petíciu predsedovi Národnej rady SR a následne symbolicky pochovať slovenské pivo.

Proti zníženiu platieb štátu sú už aj zamestnávatelia

Kategória: Spravodajstvo

Nedostatočné platby sú podľa nich jednou z hlavných príčin platobnej neschopnosti v zdravotníctve.

Návrh odškodňovania pri mimoriadnych situáciách má rozpory

Kategória: Spravodajstvo

Materiál týkajúci sa financovania preventívnych protipovodňových opatrení novými odvodmi poisťovní a povinnosti poistiť majetok občanov aj v rizikových oblastiach je podľa Slovenskej asociácie poisťovní v rozpore so základnými pravidlami poisťovní...

Štát vybral na daniach za tri štvrtiny roka dve tretiny príjmov

Kategória: Spravodajstvo

Štát vybral ku koncu septembra na daniach viac ako 5,73 mld. eur, čo predstavovalo plnenie alikvotnej časti rozpočtu na 88,64 %, pričom z celoročne rozpočtovaných príjmov štát zatiaľ vybral iba dve tretiny.

EK pri zdaňovaní finančného sektora predložila dve možnosti

Kategória: Spravodajstvo

Na globálnej úrovni Európska komisia presadzuje myšlienku dane z finančných transakcií, avšak na úrovni Európskej únie odporúča ako vhodnejšiu alternatívu daň z finančných aktivít

Mikloš pripúšťa prípadnú úpravu zmien v zdaňovaní príjmov

Kategória: Spravodajstvo

BRATISLAVA 6. októbra (SITA) - Vládou odsúhlasené zmeny v zdaňovaní príjmov, ktoré by mali byť účinné od začiatku budúceho roka, ešte nemusia byť definitívne. Úpravu niektorých pripravených zmien pripustil po stredajšom rokovaní kabinetu minister ...

MZ navrhuje navýšiť zdroje OP Zdravotníctvo o 10 mil. €

Kategória: Spravodajstvo

BRATISLAVA 5. októbra (SITA) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhuje navýšiť prostriedky Operačného programu (OP) Zdravotníctvo o 10 mil. eur. Ide o časť zostávajúcej sumy z dodatočných financií pridelených Slovensku z fondov Európskej únie ...

Poslanci podľa pivovarníkov rozhodnú o osude slovenského piva

Kategória: Spravodajstvo

Pivovarníci vyhlásili petíciu proti zvyšovaniu spotrebnej dane z piva, ktorú plánujú doručiť poslancom Národnej rady SR.

Ročné zúčtovanie možno budú vykonávať poisťovne

Kategória: Spravodajstvo

Poslankyňa Katarína Cibulková identický návrh predložila aj na minuloročnú decembrovú schôdzu parlamentu, poslanci však jej iniciatívu vtedy nepodporili. Podľa nej by sa touto úpravou odbúrala časť administratívnej záťaže.

Smer chce ponechať vyššiu nezdaniteľnú časť do roku 2012

Kategória: Spravodajstvo

Dočasné zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane, ktoré presadila ešte predchádzajúca vláda Roberta Fica a ktoré má byť účinné len do konca tohto roka, by podľa návrhu opozičného poslanca Jozefa Buriana malo platiť až do roku 2012.

Firmy nechcú zvyšovanie daní ako nástroj na zníženie dlhov

Kategória: Spravodajstvo

Z prieskumu spoločnosti KPMG vyplynulo, že zo slovenských respondentov všetci chcú, aby vláda znížila verejné výdavky s cieľom riešiť národný dlh, no prostriedky by sa mali získať z iných výnosov, než cez dane

Poslanci budú musieť opravovať zmeny v sociálnom poistení

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo práce a sociálnych vecí chce z návrhu novely zákona vypustiť pre ľudí vykonávajúcich autorskú a umeleckú činnosť komplikovane splniteľnú povinnosť predložiť do 31. januára budúceho roka príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne výpis z d...

Všetci poistenci štátu s príjmami budú platiť odvody

Kategória: Spravodajstvo

Poistenci štátu, ktorí sú zároveň samostatne zárobkovo činnými osobami, už v prípade nízkych zárobkov nebudú oslobodení od platenia zdravotných odvodov. Platiť by pritom malé také preddavky, aké im vyjdú v rámci zúčtovania, a nie minimum určené pr...

Štát nakoniec odvody za pracujúce mamičky platiť nebude

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo práce a sociálnych vecí totiž ustúpilo od svojho pôvodného zámeru, aby tieto osoby zostali poistencami štátu aj v prípade, že sú dôchodkovo poistené na základe vlastných príjmov zo zárobkovej činnosti.

ADDS varuje vládu pred faktickým zánikom 3. piliera

Kategória: Spravodajstvo

Ak štát zahrnie príspevok zamestnávateľa do vymeriavacieho základu na platenie odvodov, zamestnávatelia podľa ADDS stratia motiváciu a prestanú tieto príspevky platiť.

Daňové a odvodové príjmy majú byť vyššie o 763 mil. eur

Kategória: Spravodajstvo

Daňové a odvodové príjmy verejnej správy majú byť podľa aktuálnych prognóz rezortu financií v budúcom roku oproti posledným odhadom vyššie o 763,1 mil. eur. Dôvodom sú najmä legislatívne zmeny pripravené novou vládou na príjmovej stránke rozpočtu.

Rodičovský príspevok má byť od januára pre všetkých 190,1 eura

Kategória: Spravodajstvo

Stanovenie rodičovského príspevku na jednotnú výšku podľa ministra práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála "veľmi silne presadzovalo KDH".

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.