Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2010

Väčšina krajín OECD znížila daňové a odvodové zaťaženie

Kategória: Spravodajstvo

Rodiny s dvoma deťmi, ktoré žili iba z jedného zárobku, boli vlani najviac daňovo a odvodovo zaťažené v Maďarsku, Grécku a Francúzsku, najmenej boli zaťažené na Novom Zélande, v Írsku a Luxembursku.

Nákupov dlhopisov sa zúčastní aj Národná banka Slovenska

Kategória: Spravodajstvo

Do nákupov dlhopisov s cieľom podporiť trhy a zabrániť rozšíreniu gréckej finančnej krízy po Európe budú podľa hovorkyne Národnej banky Slovenska zapojené všetky centrálne banky.

Priznania podá v predĺženej lehote ešte 32,9 tis. daňovníkov

Kategória: Spravodajstvo

Daňové úrady vybavili kladne 17 010 žiadostí o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania a zaplatenia dane z celkového počtu 17 332 žiadostí predložených v zákonnej lehote. Ďalších 15 871 právnických osôb podalo na miestne príslušnom daňovom...

Nemecké daňové príjmy dosiahnu úroveň z roku 2008 najskôr v 2013

Kategória: Spravodajstvo

Povedal to vo štvrtok nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a zároveň dodal, že najnovšia prognóza daňových príjmov na roky 2010 až 2013 nie je ovplyvnená plánovaným podielom na záchrannom balíku pre zadlžené Grécko.

Strany neavizujú zvyšovanie daní po voľbách, chcú zmenu odvodov

Kategória: Spravodajstvo

Relevantné politické strany hovoria o zachovaní súčasného daňového zaťaženia, priestor na zmeny vidia v zefektívnení a zjednodušení odvodového zaťaženia.

Z dvora sa bude predávať s nižšou sadzbou DPH

Kategória: Spravodajstvo

Znížená sadzba DPH vo výške 6 % sa bude od začiatku mája uplatňovať napríklad na bravčové, hovädzie, ovčie, kozie či králičie mäso. Rovnako bude platiť aj pre predaj surového mlieka či prírodného medu.

Zamestnávatelia kritizujú vládu za minimálnu mzdu

Kategória: Spravodajstvo

NITRA 29. apríla (SITA) - Zvýšenie minimálnej mzdy od začiatku tohto roka o 4,1 % podľa člena Prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislava Machunku ubralo na Slovensku niekoľko sto až niekoľko tisíc pracovných miest...

Ceny hygienických papierových produktov sa zvýšia o 10 %

Kategória: Spravodajstvo

Ceny hygienických papierových produktov by v nasledujúcich troch mesiacoch mali ísť hore o 10 %, dôvodom je enormný rast cien základných surovín potrebných pri ich výrobe.

Daňové riaditeľstvo obnovilo portál daňovej správy

Kategória: Spravodajstvo

Podľa hovorcu Daňového riaditeľstva SR Miroslava Dobáka však zostáva v prevádzke aj náhradné riešenie, ktoré je použiteľné najmä pre podanie súhrnných výkazov k dani z pridanej hodnoty.

Poukázať 2 % z dane môžu len daňovníci bez nedoplatku

Kategória: Spravodajstvo

Daňové riaditeľstvo SR upozorňuje daňovníkov, ktorí chcú podať vyhlásenie s cieľom poukázať 2-percentný podiel zaplatenej dane, na to, že nemôžu mať žiadny nedoplatok na dani, a to ani len v nepatrnej výške.

Dve percentá z dane chce aj tento rok poukázať tretina ľudí

Kategória: Spravodajstvo

Dve percentá zo zaplatenej dane plánuje v tomto roku na verejnoprospešné aktivity neziskových organizácií poukázať zhruba tretina, konkrétne 35,7 %, obyvateľov Slovenska, čo predstavuje približne rovnaký podiel respondentov ako minulý rok.

Štát vybral za štvrťrok na daniach menej, ako plánoval

Kategória: Spravodajstvo

Celkové daňové príjmy štátu dosiahli podľa údajov Daňového riaditeľstva SR ku koncu marca 2,004 mld. eur, čo predstavuje plnenie alikvotnej časti rozpočtu na 92,99 %.

Slovenskí daňovníci musia povinne používať softvér Microsoftu

Kategória: Spravodajstvo

Podľa Daňového riaditeľstva SR vzhľadom na prioritnú úlohu elektronického podávania súhrnných výkazov na DPH a daňových priznaní na DPH môže dôjsť pri elektronickej komunikácii s daňovou správou k dočasnému obmedzeniu poskytovania menej podstatnýc...

Zdravotné odvody možno zúčtujeme na tlačive daňového priznania

Kategória: Spravodajstvo

Návrh na zjednodušenie súčasnej podoby ročného zúčtovania, a to konkrétne spojením do spoločného tlačiva s daňovým priznaním, pripravuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Zamestnanci môžu poukázať 2 % z dane do konca apríla

Kategória: Spravodajstvo

Podiel zaplatenej dane určenému prijímateľovi musí byť najmenej 3,32 eura a zamestnanci ho môžu poukázať prostredníctvom vyhlásenia, ktoré podajú miestne príslušnému daňovému úradu.

Viac ako 80 % daní platí tretina zamestnancov

Kategória: Spravodajstvo

Viac ako 80 % daní zaplatí v súčasnosti na Slovensku tretina zamestnancov s najvyšším príjmom. Zamestnanci s príjmom do 387 eur, ktorých je zhruba 16 %, pritom neplatia žiadnu daň.

Daňová správa odhalila daňové úniky pri obchode s potravinami

Kategória: Spravodajstvo

Skupina spoločností obchodujúcich s potravinovými komoditami mala štát pri neoprávnenom uplatnení nadmerných odpočtov, resp. znižovaní daňových povinností na dani z pridanej hodnoty (DPH) pripraviť o takmer 11,8 mil. eur

Daňová správa odhalila daňové úniky pri obchode s potravinami

Kategória: Spravodajstvo

Skupina spoločností obchodujúcich s potravinovými komoditami mala štát pri neoprávnenom uplatnení nadmerných odpočtov, resp. znižovaní daňových povinností na dani z pridanej hodnoty (DPH) pripraviť o takmer 11,8 mil. eur.

Daňové riaditeľstvo žaluje dodávateľa softvéru Novitech Tax

Kategória: Spravodajstvo

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Igor Šulaj predbežne odhadol škody spôsobené nefunkčnosťou systému na niekoľko stotisíc eur. Zároveň uviedol, že na post šéfa daňovej správy kvôli nefunkčnosti systému nebude abdikovať.

K utorku podali daňové priznanie dve tretiny daňovníkov

Kategória: Spravodajstvo

Daňové riaditeľstvo SR evidovalo k utorku 30. marca 781 294 podaných daňových priznaní za minulý rok, čo predstavuje 69 % z očakávaného počtu.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.