Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2010

Zamestnanosť v SR klesla viac, ako bol priemer za celú EÚ

Kategória: Spravodajstvo

Zamestnanosť na Slovensku v prvom kvartáli tohto roka oproti predchádzajúcemu mesiacu zmenšila o 1,1 % a medziročne klesla o 3 %, čo bol výraznejší pokles, ako bol priemer za celú eurozónu a celú Európsku úniu.

Dôchodok nad priemernou mzdou dostáva 5,3 tis. osôb

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu minulého roka 5,3 tis. poberateľov starobného dôchodku, ktorý presahoval priemernú mzdu na Slovensku za rok 2009 v sume 744,5 eura.

Deficit verejných financií vlani dosiahol 6,77 % HDP

Kategória: Spravodajstvo

Dlh verejnej správy v minulom roku podľa návrhu záverečného účtu verejnej správy za rok 2009 vlani vzrástol o 8,1 percentuálneho bodu na 35,7 % hrubého domáceho produktu. Za rastom deficitu a dlhu verejnej správy bola podľa ministerstva financií h...

Zahraničné investície vytvorili viac pracovných miest

Kategória: Spravodajstvo

Zahraničné investície vytvorili v minulom roku na Slovensku 5 262 pracovných miest, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 44 %.

Daňové príjmy štátu stále zostávajú za rozpočtom

Kategória: Spravodajstvo

Štát vybral na daniach ku koncu mája 2,962 mld. eur, čo predstavovalo plnenie alikvotnej časti rozpočtu na 82,5 %.

Nezdaniteľná časť základu dane v budúcom roku klesne

Kategória: Spravodajstvo

Kým v tomto roku tvorí nezdaniteľná časť základu dane 22,5-násobok životného minima platného k 1. januáru 2009 v sume 178,92 eura, na budúci rok sa tzv. nezdaniteľné minimum určí ako 19,2-násobok životného minima platného k 1. januáru 2011 v sume ...

NR SR: Schválila spôsob kompenzácií farmárov

Kategória: Spravodajstvo

Štát bude odškodňovať pestovateľov, ak ich postihnú prírodné katastrofy

Prvá stavebná sporiteľňa pomôže postihnutým povodňami

Kategória: Spravodajstvo

V rámci programu umožní klientom sporiteľne postihnutým povodňami odložiť splátky až o šesť mesiacov, zároveň občanom postihnutým povodňami poskytne bez poplatkov úvery na opravu a rekonštrukciu, prípadne kúpu nového obydlia.

Slovenská sporiteľňa uľahčí postihnutým povodňami

Kategória: Spravodajstvo

Zníženie splátok úverov, odpustenie poplatku za predčasné splatenie pri poistnom plnení, či možnosť zobrať si nový úver bez poplatku. To sú možnosti, ktoré aktuálne ponúka Slovenská sporiteľňa klientom postihnutým povodňami.

Európsku úniu znepokojuje kvalita bulharských štatistík

Kategória: Spravodajstvo

"Obávame sa o vypovedaciu hodnotu bulharských štatistík a zvažujeme, že tam v krátkej dobre vyšleme misiu, ktorá bude mať všetky právomoci na ich preskúmanie," povedal eurokomisár pre ekonomické a menové záležitosti Olli Rehn.

Brazílska ekonomika rástla najrýchlejšie za 14 rokov

Kategória: Spravodajstvo

Podľa vládnych údajov, ktoré boli zverejnené v utorok, vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) krajiny počas prvých troch mesiacov tohto roka medziročne o 9 %, čo predstavuje najvýraznejší rast od roku 1996.

Maďarsko uvažuje o zavedení rovnej dane z príjmov FO

Kategória: Spravodajstvo

"Áno, vláda zvažuje možnosť zavedenia rovnej dane z príjmu fyzických osôb na úrovni okolo 16 %. Je to jedna z možností, o ktorej sa uvažuje," povedal hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó.

Nemecká vláda neplánuje zvyšovanie daní

Kategória: Spravodajstvo

Návrh rozpočtových opatrení nemeckej vlády podľa zdrojov agentúry Reuters nepočíta so zvyšovaním daní z príjmu ani s úpravou zvýhodnených sadzieb spotrebných daní na niektoré tovary a služby.

Na štát pracujeme tento rok o štyri dni dlhšie

Kategória: Spravodajstvo

Deň daňovej slobody, ktorý vyjadruje celkovú mieru prerozdeľovania príjmov v slovenskej ekonomike, sa totiž posúva z minuloročného 3. júna na 7. jún.

Vláda by na vyrovnaný rozpočet potrebovala 5 mesiacov navyše

Kategória: Spravodajstvo

Ak by Slovensko chcelo v tomto roku dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, rok by podľa inštitútu INESS musel byť o päť mesiacov dlhší tak, aby občania stihli na daniach zaplatiť hodnotu plánovaného schodku vo výške 3,75 mld. eur.

Vďaka novému príspevku vzniklo 1,8 tis. pracovných miest

Kategória: Spravodajstvo

Úrady práce vytvorenie týchto pracovných miest podporia celkovou sumou 5,8 mil. eur

Prídavok na dieťa sa od januára zvýši o dva centy

Kategória: Spravodajstvo

Podľa novely zákona o prídavku na dieťa, ktorú presadila ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová, sa totiž prídavok na dieťa zvyšuje o rovnaké percento, o aké sa naposledy upravili sumy životného minima. Rezort práce a sociálnych vecí už...

Štát platí za študentov poistné iba do ukončenia štúdia

Kategória: Spravodajstvo

Za študentov stredných škôl platí štát poistné do dňa vykonania skúšky, najdlhšie do skončenia letných prázdnin, za študentov vysokých škôl do dňa vykonania štátnej záverečnej skúšky

Španielsko zreformuje trh práce bez ohľadu na odbory

Kategória: Spravodajstvo

Pokiaľ rozhovory s odbormi neprinesú želaný výsledok, vláda začne reformy trhu práce ešte do konca júna, vyhlásila ministerka hospodárstva Elena Salgadová. Španielska vláda chce obmedziť nároky zamestnancov na odstupné

Nemecký minister financií naznačil zvýšenie daní

Kategória: Spravodajstvo

Podľa zdrojov zvnútra nemeckej vládnej koalície kabinet kancelárky Angely Merkelovej uvažuje o zavedení plnej 19-percentnej sadzby na určité položky, na ktoré sa v súčasnosti vzťahuje nižšie 7-percentná sadzba

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.