Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Typy registrácie pre DPH - rozdiely, pravidlá, podávanie výkazov (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Typy registrácie pre DPH - rozdiely, pravidlá, podávanie výkazov

V druhej časti článku si prejdeme registrácie zdaniteľných osôb, ktoré sa nestávajú platiteľmi DPH a vzťahujú sa na ne iba niektoré povinnosti zo zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) vo vybraných situáciách obchodovania so zahraničím. Ide o registrácie podľa § 7a, § 7 a ich zmeny na registráciu za platiteľa DPH v zmysle § 4 zákona o DPH.

Registrácia pri nadobudnutí tovaru z EÚ

Osoba registrovaná podľa § 7 zákona o DPH nie je platiteľom DPH s povinnosťami a najmä právami, aké sa vzťahujú na platiteľa DPH (§ 4) resp. skupinu (§ 4a a § 4b). Vzťahujú sa na ňu iba vybrané povinnosti v niektorých situáciách.
Registrácia
Povinne
- v zmysle § 7 je povinná sa registrovať každá zdaniteľná osoba (ktorá ešte nie je platiteľom DPH) prípadne právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou (napr. občianske združenie či nezisková organizácia), ktorá nadobúda v SR tovar z iného členského štátu, a to pred nadobudnutím tovaru, ktorým celková hodnota nadobudnutého tovaru z iných členských štátov EÚ (bez DPH) dosiahne v predmetnom kalendárnom roku hodnotu 14 000 €. Žiadosť o registráciu je povinná podať ešte pred samotným nadobudnutím tovaru, ktorým túto hodnotu dosiahne. Hodnota 14 000 € sa v tomto prípade, na rozdiel od obratu pre povinnú registráciu za platiteľa DPH v zmysle § 4 zákona o DPH, sleduje za každý kalendárny rok samostatne.
Dobrovoľne
- žiadosť o registráciu podľa § 7 zákona o DPH môže zdaniteľná osoba podať aj dobrovoľne, t.j. pred dosiahnutím hodnoty nadobudnutého tovaru 14 000 €, resp. bez ohľadu na obrat.
Nadobudnutím tovaru v SR z iného členského štátu EÚ sa v zmysle § 11 zákona o DPH rozumie nadobudnutie práva nakladať s hnuteľným hmotným majetkom ako vlastník, t.j. ekonomické vlastníctvo bez ohľadu na reálny prevod vlastníckeho práva. Tovar je zároveň:
-
dodaný za protihodnotu,
-
odoslaný alebo prepravený nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do SR z iného členského štátu, pričom dodávateľ je identifikovaný pre DPH (t.j. má pridelené IČ DPH) v inom členskom štáte.
Povinnosti
Osoba registrovaná v zmysle § 7 zákona o DPH je povinná:
-
Pred každým nadobudnutím tovaru z iného členského štátu EÚ oznámiť odberateľovi svoje IČ DPH, dodávateľ tak dodávku spravidla vyfakturuje s oslobodením od DPH s prenosom povinnosti vykázať DPH na slovenského odberateľa.
-
Podávať daňové priznanie k DPH v prípadoch nadobudnutia tovaru v SR z iných členských štátov EÚ. A to bez ohľadu na to, či slovenský odberateľ zahraničnému dodávateľovi oznámil svoje IČ DPH. Povinnosť samozdaniť nadobudnutý tovar výstupnou DPH v sadzbe podľa slovenského zákona o DPH má teda zdaniteľná osoba registrovaná pre DPH v zmysle § 7 aj v prípade, ak dodávateľovi svoje IČ DPH neoznámi a ten dodávku vyfakturuje za cenu vrátane miestnej DPH. Odberateľ tak DPH zaplatí
de facto
dvakrát, prípadne si môže dodatočne žiadať sumu DPH zaplatenej dodávateľovi na základe dohody späť.
-
Podávať daňové priznanie k DPH aj v prípadoch prijatia služieb s miestom dodania určeným podľa § 15 ods. 1 a § 16 ods. 1 až 4, 10 a 11 zákona o DPH a nachádzajúcim sa v SR.
-
Odvádzať DPH v prípadoch, ak jej v uvedených prípadoch vznikne daňová povinnosť.
-
Podávať daňové priznanie k DPH a odvádzať DPH sa na osobu registrovanú v zmysle § 7a vzťahuje aj na nákup tovaru od zahraničného dodávateľa s miestom dodania (sklade/predajni) v SR.
-
Viesť záznamy v zmysle § 70 zákona o DPH, ide o podrobné podklady k najmä cezhraničným obchodom (nadobudnutie tovaru z EÚ, dodávky služieb s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte, prijatých služieb zo zahraničia s povinnosťou samozdanenia).
Podnikateľský subjekt registrovaný pre DPH v zmysle § 7 zákona o DPH však ako neplatiteľ DPH neuplatňuje k svojim dodávkam výstupnú DPH.
Zdaňovacie obdobie, resp. obdobie pre podávanie výkazov
Osoba registrovaná v zmysle § 7 zákona o DPH nemá určené zdaňovacie obdobie, počas ktorého pravidelne a bez ohľadu na frekvenciu obchodov vykazuje svoju činnosť.
Daňové priznanie k DPH
podáva iba za kalendárny mesiac, v ktorom jej vznikla daňová povinnosť. Teda nadobudla tovar od dodávateľa z iného členského štátu EÚ a tento tovar bol odoslaný/prepravený na územie SR. V daňovom priznaní k DPH vykáže výstupnú DPH zo sumy príslušnej dodávky bez DPH v sadzbe podľa zákona o DPH, a to bez ohľadu na to, či dodávateľovi oznámila svoje IČ DPH. Daňové priznanie k DPH podáva aj v prípade prijatej služby od dodávateľa zo zahraničia s miestom dodania v SR v zmysle § 15 ods. 1 a § 16 ods. 1 až 4 zákona o DPH (bez ohľadu na jeho prípadnú registráciu pre DPH, či bez ohľadu na skutočnosť, či slovenský odberateľ oznámil svoje IČ DPH). Za kalendárne mesiace, kedy nenadobudla tovar alebo neprijala službu, priznanie nepodáva. Priznanie podáva do 25 dní po skončení predmetného kalendárneho mesiaca. V rovnakom termíne je povinná odviesť DPH vykázanú v priznaní, ale iba v prípade, ak je vyššia ako 5 €.
Súhrnný výkaz
podáva iba za kalendárny štvrťrok, v ktorom dodala službu s miestom dodania určenom v zmysle § 15 ods. 1 v inom členskom štáte, t.j. štáte odberateľa. Prázdny súhrnný výkaz nepodáva, t.j. za obdobia, v ktorom také dodávky neuskutočnila, nie je povinná nič vykazovať. Ak sa podnikateľ registrovaný podľa § 7 zúčastnil trojstranného obchodu (§ 45 zákona o DPH) ako "prvý odberateľ", musí sledovať hodnotu dodávaného a vykazovaného tovaru, od určitej sumy dodaného tovaru (v príslušnom kalendárnom štvrťroku a súčasne v predchádzajúcich štyroch kalendárnych štvrťrokoch hodnotu 50 000 €) súhrnný výkaz podáva mesačne.
Kontrolný výkaz
osoba registrovaná v zmysle § 7 zákona o DPH nepodáva.
Právo na odpočítanie DPH
Zdaniteľná osoba registrovaná v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály