Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Typy registrácie pre DPH – rozdiely, pravidlá, podávanie výkazov

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Typy registrácie pre DPH – rozdiely, pravidlá, podávanie výkazov

Legislatíva v súvislosti s daňou z pridanej hodnoty (DPH) ustanovuje, resp. umožňuje podnikateľským subjektom registrovať sa z rôznych dôvodov. Podnikateľské subjekty ich v praxi často zjednocujú do najčastejšej kategórie „platiteľ DPH“, v skutočnosti sa však povinnosti, práva či režimy vykazovania jednotlivých skupín podnikateľov podliehajúcich zákonu č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) líšia.

V prvej časti článku si prejdeme "fungovanie" platiteľa DPH, zahraničnej osoby a skupiny platiteľov DPH podľa ustanovení § 4, § 4a, § 4b a § 5 zákona o DPH.

Platiteľ DPH podľa § 4 zákona o DPH
Registrácia
V zmysle § 4 zákona o DPH sa registruje podnikateľský subjekt (presnejšie "zdaniteľná osoba") so sídlom, miestom podnikania alebo prevádzkarňou, prípadne miestom obvyklého zdržiavania sa v Slovenskej republike. A to v týchto nasledujúcich prípadoch:
-
Povinne
- ak dosiahol za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov (prípadne za menej mesiacov) obrat 49 790 €.
Obratom sa rozumie hodnota dodaných tovarov a služieb bez DPH
v tuzemsku - čím sa principiálne rozumejú dodávky s miestom dodania v Slovenskej republike. Dodávky s miestom dodania sa do obratu nezahŕňajú - v praxi stojí za pozornosť napr. rozdiel medzi intrakomunitárnou dodávkou tovaru prepraveného / odoslaného odberateľovi v inej krajine EÚ s oslobodením v zmysle § 43 ods. 1 zákona o DPH (miestom dodania je Slovenská republika) a dodávkou služby s prenosom daňovej povinnosti na odberateľa podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH (miestom dodania je krajina odberateľa). Do obratu sa, okrem toho, nezahŕňa hodnota tovarov a služieb oslobodených od DPH podľa § 28 až § 36 a § 40 až § 42 (finančné a poisťovacie služby iba v prípade, ak sú dodané ako doplnkové služby) a hodnota príležitostne dodaného nehmotného a hmotného majetku (okrem zásob).
-
Dobrovoľne
- zdaniteľná osoba môže požiadať o registráciu kedykoľvek pred dosiahnutím obratu, resp. bez ohľadu na obrat, napr. z dôvodu požiadaviek odberateľov, či pre uplatnenie možnosti nakupovať vstupy bez DPH, ak sú splnené zákonné podmienky.
-
Zo zákona
- zdaniteľná ­osoba sa platiteľom DPH stáva v niektorých špecifických ­prípadoch. Ak nadobudne v tuzemsku hmotný a nehmotný majetok v rámci nadobudnutého podniku alebo časti podniku platiteľa tvoriacej samostatnú organizačnú zložku; ak je právnym nástupcom platiteľa DPH, ktorý zanikol bez likvidácie (t.j., podnikateľský subjekt vznikol zlúčením, splynutím či rozdelením) alebo dodá stavbu, jej časť či stavebný pozemok, resp. prijme platbu pred ich dodaním, ak sa z dodania má dosiahnuť obrat 49 790 € (okrem dodania stavby, jej časti či stavebného pozemku, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 38 ods. 1 alebo ods. 7 zákona o DPH). S účinnosťou od 1. júla 2021 sa zo zákona stáva platiteľom DPH aj zdaniteľná osoba, ktorá tzv. "uľahčuje" dodanie tovaru na území EÚ uskutočnené dodávateľom z tretích krajín, a to dodané nezdaniteľnej osobe prostredníctvom vlastnej online platformy, pričom neuplatňuje dobrovoľnú možnosť zjednodušenej osobitnej úpravy (OSS) v zmysle § 68b zákona o DPH.
Pri povinnej a dobrovoľnej registrácii zdaniteľná osoba o registráciu
žiada
. V prípade splnenia jednej zo situácií pre zákonnú registráciu sa zdaniteľná osoba platiteľom DPH
stáva automaticky zo zákona
, správcovi dane je však povinná túto skutočnosť oznámiť do 10 dní od jej vzniku a predložiť preukazujúce doklady.
Pojem
"prevádzkareň"
na účely zákona o DPH znamená akékoľvek stále miesto podnikania, ktoré má
personálne a materiálne vybavenie potrebné na výkon podnikania
. Ide o definíciu pojmu čisto na účely DPH (§ 4 ods. 5 zákona o DPH) - teda na určenie postavenia zdaniteľnej osoby, resp. určenie miesta dodania tovaru či služby. V praxi sa občas mýli s pojmom "prevádzkareň" v zmysle § 17 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. ako miestom, v ktorom sa vykonáva živnosť či pojmom "stála prevádzkareň" ako pojmom z § 16 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), ktorým je trvalé miesto alebo zariadenie na výkon činnosti, prostredníctvom ktorého daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou vykonáva úplne alebo sčasti svoju činnosť na území Slovenskej republiky. Prevádzkarňou na účely DPH je však širšie vymedzené akékoľvek stále miesto podnikania či podobnej činnosti s dostatočným materiálnym a personálnym vybavením na podnikanie na území danej krajiny. Existencia takto definovanej prevádzkarne zakladá povinnosť registrácie pre DPH na Slovensku podľa § 4 zákona o DPH (prevádzkareň sa nachádza v Slovenskej republike) alebo podľa § 5 zákona o DPH (zahraničná osoba nemá v Slovenskej republike prevádzkareň, ako ani sídlo, bydlisko, miesto podnikania či miesto obvyklého zdržiavania, no vykonáva na Slovensku činnosti podliehajúce DPH).
Pojem
"zdaniteľná osoba"
, ktorý sa objavuje vo viacerých ustanoveniach zákona o DPH, je širší pojem ako napr. "podnikateľský subjekt". Zdaniteľnou osobou na účely zákona o DPH je každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti. Okrem výrobcov, obchodníkov, či dodávateľov služieb teda zahŕňa aj autorov vykonávajúcich duševnú tvorivú či umeleckú činnosť, či športovcov a napr. aj využívanie hmotného majetku a nehmotného majetku na účel dosahovania príjmu z tohto majetku (napríklad prenájom).
Hranicu obratu pre povinnú registráciu 49 790 € je možné si v praxi pomýliť s hodnotou 49 790 € týkajúcej sa niektorých režimov zo zákona o dani z príjmov. Ide napríklad o limit zdaniteľných aktívnych príjmov, resp. výnosov ako jednu z podmienok pre režim "mikrodaňovník" [§ 2 písm. w) ZDP] či limit zdaniteľných aktívnych príjmov, resp. výnosov pre uplatnenie sadzby dane 15 % v roku 2020. Do obratu 49 790 € ako hranice pre povinnú registráciu sa však zahŕňajú iné plnenia než plnenia, ktoré sa zahŕňajú na
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály