Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registrácia pre DPH – skupinová registrácia (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Registrácia pre DPH

Skupinová registrácia umožňuje jednoduchšie uplatňovanie dane z pridanej hodnoty pre zdaniteľné osoby. Možnosť takejto registrácie vyplýva z článku 11 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty. Podľa citovaného článku smernice môže členský štát považovať za jednu zdaniteľnú osobu osoby usadené na území členského štátu, ktoré sú síce právne nezávislé, ale súčasne sú vzájomne úzko prepojené finančnými, ekonomickými a organizačnými väzbami. Uvedený článok smernice bol implementovaný do ustanovení § 4a a 4b zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“).

Podstata skupinovej registrácie

Základným cieľom zavedenia skupinovej registrácie na účely DPH bolo umožniť, aby sa so zdaniteľnými osobami, ktoré sú navzájom prepojené finančnými, ekonomickými a organizačnými väzbami, zaobchádzalo ako s jednou zdaniteľnou osobou. Pritom si každý člen takejto skupiny zachováva svoju právnu formu. Výlučne na účely DPH sa vytvorenie skupiny uprednostňuje pred právnymi formami, napr. podľa občianskeho alebo obchodného práva. Členovia skupiny sú aj po zaregistrovaní skupiny naďalej
samostatnými právnymi subjektmi
a v obchodných vzťahoch vystupujú vo svojom mene, len na účely uplatňovania DPH sa skupina považuje za jednu zdaniteľnú osobu - pla­titeľa dane.
Daňou z pridanej hodnoty sa teda zdaňujú všetky dodania tovarov a služieb uskutočnené skupinou pre iné osoby ako členov skupiny, t.j.
pre tretie osoby.
Všetky dodávky tovarov a služieb poskytnuté jednotlivými členmi skupiny tretím osobám sa považujú na účely DPH za
poskytnuté skupinou
, nie jednotlivými členmi. Taktiež dodávky tovarov a služieb poskytnuté tretími osobami sa považujú za
prijaté skupinou,
nie jednotlivými členmi skupiny.
Z ustanovenia § 4a ods. 1 zákona o DPHvyplýva, že
skupinu na účely DPH môžu vytvoriť len zdaniteľné osoby, ktoré majú sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku (usadené v tuzemsku).
Podmienka "usadenia" v tuzemsku
Podľa § 4a ods. 5 zákona o DPH, ak má zdaniteľná osoba, ktorá je členom skupiny, sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň mimo tuzemska, nemôžu byť tieto jej časti mimo tuzemsko súčasťou skupiny registrovanej podľa zákona o DPH platného v SR.
Je teda dôležité určiť, ktorú osobu možno podľa uvedených ustanovení zákona o DPH považovať za "usadenú" v tuzemsku a len túto zahrnúť do skupiny na účely DPH.
Súdny dvor ES
v rozsudku FCE Bank (C-210/04) uviedol, že stála prevádzkareň, ktorá nie je právnickou osobou odlišnou od spoločnosti, ktorej je súčasťou, ktorá je usadená v inom členskom štáte a ktorej spoločnosť poskytuje služby, by sa nemala považovať za zdaniteľnú osobu z dôvodu pripísaných nákladov v súvislosti s uvedenými službami.
Poskytovanie služieb v rámci rovnakej právnickej osoby teda nepatrí do pôsobnosti DPH.
Za bežných okolností, t.j. v situácii, keď ani sídlo ani organizačná zložka nie sú členom skupiny,
sa dodania služieb medzi sídlom a organizačnou zložkou nepovažujú za zdaniteľné obchody.
Citovaný rozsudok ESD sa však nevzťahuje na prípad skupiny na účely DPH. Zdaniteľná osoba, ktorá vstúpi do skupiny na účely DPH, sa stane súčasťou novej zdaniteľnej osoby, ktorou je skupina na účely DPH a následne sa na účely DPH "oddelí" od svojej organizačnej zložky umiestnenej v zahraničí. Znamená to, že ak zdaniteľná osoba (sídlo spoločnosti) vstúpi do skupiny na účely DPH, akékoľvek služby, ktoré následne poskytne svojej organizačnej zložke v zahraničí (nečlenovi skupiny), budú považované za služby poskytnuté medzi dvoma samostatnými nezávislými osobami, t.j. za dodania medzi skupinou a inou nezávislou osobou, a to z dôvodu, že skupina na účely DPH vystupuje ako
jeden nezávislý subjekt
.
Príklad č. 1
Organizačná zložka v Rakúsku:
Spoločnosť so sídlom v SR poskytuje svojej organizačnej zložke umiestnenej v Rakúsku právne služby. Sídlo v SR, ani organizačná zložka v Rakúsku nie sú členom žiadnej skupiny na účely DPH, poskytnutie právnych služieb medzi sídlom a jeho organizačnou zložkou sa nepovažuje za dodanie služieb, ktoré by podliehalo DPH.
Ak následne spoločnosť so sídlom v SR vstúpi do skupiny registrovanej na účely DPH v SR, od tohto dátumu, akékoľvek služby, ktoré poskytne skupina organizačnej zložke umiestnenej v zahraniční (a naopak) budú považované za poskytnuté medzi dvoma nezávislými osobami, a teda podliehajúce DPH.
* * *
Administratívne zjednodušenie
Možnosť skupinovej registrácie na účely DPH je predovšetkým opatrením vedúcim k
administratívnemu zjednodušeniu
. Pod administratívnym zjednodušením možno rozumieť napr., že za skupinu ako jeden celok sa bude podávať len
jedno daňové priznanie, jeden súhrnný výkaz
a všetky práva a povinnosti týkajúce sa DPH bude plniť zástupca skupiny ako osoba určená ostatnými členmi skupiny.
Ďalšou výhodou, ako aj jedným z najdôležitejších dôsledkov vytvorenia skupiny na účely DPH je skutočnosť, že
dodávky tovarov a služieb uskutočnené vo vnútri skupiny, t.j. medzi jednotlivými členmi skupiny sa nepovažujú za zdaniteľné obchody, a teda sa nezdaňujú daňou z pridanej hodnoty.
Tieto dodávky medzi jednotlivými členmi skupiny sa na účely DPH považujú len za "vnútorné dodania" v
rámci jednej osoby
, z čoho vyplýva, že na tieto dodávky sa ani neuplatňuje DPH (faktúry medzi jednotlivými členmi skupiny sú navzájom vystavované bez uplatnenia DPH), pretože
nie sú predmetom dane.
Príklad č. 2
Dodávky
v
rámci skupiny a mimo skupiny
Spoločnosti A, B, C a D sa stali členmi skupiny registrovanej od 1.1.2021. Spoločnosť A v januári 2021 uskutočnila dodávku pre spoločnosť C. Súčasne spoločnosť C prijala v januári 2021 dodávku od spoločnosti B. Okrem toho, spoločnosť D ako člen skupiny uskutočnila v januári 2021 dodávku pre spoločnosť E a pre spoločnosť F.
Dodávky spoločnosti A voči spoločnosti C sú dodávkami vo vnútri skupiny, medzi jednotlivými členmi skupiny, a teda nebudú zdaňované daňou z pridanej hodnoty. Taktiež aj dodávka prijatá spoločnosťou C od spoločnosti B je vnútornou dodávkou v rámci skupiny, a teda nepodliehajúcou DPH. Čo sa týka dodávok spoločnosti D (člena skupiny) voči spoločnostiam E a F, tieto dodávky sa považujú za poskytnuté samotnou skupinou voči tretím osobám E a F (mimo skupiny), a teda sú zdaňované. Len tieto dodávky, ktoré sú podliehajúce DPH uviedla skupina vo svojom daňovom priznaní podanom za zdaňovacie obdobie január 2021.
* * *
Pretože sa skupina na účely DPH považuje za jednu zdaniteľnú osobu, má rovnaké práva a povinnosti ako akákoľvek iná zdaniteľná osoba a vzťahujú sa na ňu všetky ustanovenia zákona o DPH. Povinnosti sa vzťahujú na skupinu na účely DPH ako takú, nie na jej členov.
Podmienky registrácie skupiny
Finančné prepojenie zdaniteľných osôb
Skupinová registrácia na účely dane z pridanej hodnoty je
dobrovoľná
, avšak je možná len v takom prípade, ak sú
splnené všetky podmienky
súčasne ustanovené v § 4a ods. 1 až 4 zákona o DPH:
-
zdaniteľná osoba môže byť súčasťou len jednej skupiny,
-
člen skupiny nemôže byť účastníkom zmluvy o združení,
-
členom skupiny nemôže byť zdaniteľná osoba, na ktorú je vyhlásený konkurz alebo ktorej je povolená reštrukturalizácia.
Podľa § 4a ods. 2 zákona o DPH
finančne spojenými zdaniteľnými osobami
sú osoby, z ktorých jedna alebo viac osôb je ovládaných ovládajúcou osobou.
Pri posúdení postavenia zdaniteľnej osoby ako ovládanej resp. ovládajúcej je potrebné vychádzať z § 66a zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Obchodný zákonník").
Podľa § 66a ods. 1 Obchodného zákonníkaje
ovládaná osoba
spoločnosť, v ktorej má určitá osoba väčšinový podiel na hlasovacích právach preto, že má podiel na spoločnosti alebo akcie spoločnosti, s ktorými je spojená väčšina hlasovacích práv, alebo preto, že na základe dohody s inými oprávnenými osobami môže vykonávať väčšinu hlasovacích práv bez ohľadu na platnosť alebo neplatnosť takejto dohody.
Ovládajúca osoba
je osoba, ktorá má v ovládanej
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály