Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Koeficient a vysporiadanie DPH za rok 2023

Dátum: Rubrika: Z praxe

S blížiacim sa koncom kalendárneho roka je v oblasti daňových povinností tých platiteľov DPH, ktorí uplatňovali pomerné odpočítanie DPH, nevyhnutne spojená povinnosť podľa § 50 ods. 4 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba "zákon o DPH") vypočítať koeficient z údajov z tohto skončeného kalendárneho roka a vypočítať odpočítateľnú daň za príslušný kalendárny rok. Rozdiel medzi odpočítanou daňou v jednotlivých zdaňovacích obdobiach a daňou vypočítanou podľa prvej vety vysporiada platiteľ v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka na ťarchu alebo v prospech štátneho rozpočtu.
V prípadoch, ak je účtovným obdobím platiteľa hospodársky rok, na účely výpočtu koeficientu sa kalendárnym rokom rozumie hospodársky rok - čo znamená, že platiteľ dane vykonáva ročné vysporiadanie odpočítanej DPH pomerným odpočítaním nie za obdobie kalendárneho roka, ale za obdobie hospodárskeho roka, ktorý má určený ako svoje účtovné obdobie.
Na lepšie priblíženie spomínanej problematiky je na úvod príspevku vhodné uviesť základné zásady a pojmy samotného odpočítania dane z pridanej hodnoty.
Možnosť odpočítať DPH je ustanovená len platiteľom DPH, a to na základe ustanovenia § 49 ods. 2 zákona o DPH, tak, že môžu odpočítať od dane, ktorú sú povinní platiť, daň z tovarov a služieb, ktoré použijú na účely svojho podnikania ako platitelia DPH s výnimkou prípadov, pri ktorých zákon o DPH neumožňuje odpočítanie dane (v tejto súvislosti pozri ustanovenie § 49 ods. 3 a 7 zákona o DPH). Možno tak skonštatovať, že ak nedôjde ku vzniku daňovej povinnosti, nemôže vzniknúť ani právo na odpočítanie dane.
Platiteľ DPH teda môže odpočítať daň v prípadoch, ak je daň:
1.
voči nemu uplatnená iným platiteľom v tuzemsku z tovarov a služieb, ktoré sú alebo majú byť platiteľovi dodané
, t.j. ak daň voči nemu uplatnil jeho dodávateľ, platiteľ dane v tuzemsku, dodávateľovi vznikla daňová povinnosť a prijatý tovar alebo službu platiteľ dane použije na účely svojho podnikania ako platiteľ,
2.
ním uplatnená z tovarov a služieb, pri ktorých je povinný platiť daň podľa § 48c ods. 5, § 69 ods. 2 až 4, § 69 ods. 7 a 9 až 12 zákona o DPH
, pričom odpočítať daň môže len platiteľ dane (právo na odpočítanie dane tak nevzniká zdaniteľnej osobe, ktorá nie je platiteľom dane, hoci je osobou registrovanou pre daň podľa zákona o DPH) a len za podmienky, že uvedené komodity prijal na účely svojho podnikania,
3.
ním uplatnená pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11 a § 11a zákona o DPH
, pričom podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je povinná platiť daň osoba, ktorá tovar uvedeným spôsobom nadobudne, čo znamená, že k cene tovaru fakturovanej zahraničným dodávateľom platiteľ dane uplatní 20% daň; dňom vzniku daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu vzniká platiteľovi dane právo na odpočítanie dane,
4.
zaplatená správcovi dane v tuzemsku pri dovoze tovaru
, pričom dovozom tovaru je podľa § 12 zákona o DPH vstup tovaru z územia tretích štátov na územie Európskej únie; daňová povinnosť pri dovoze tovaru vzniká dňom prijatia colného vyhlásenia na prepustenie tovaru do príslušného colného režimu alebo dňom, v ktorom colný dlh vznikol iným spôsobom ako prijatím colného vyhlásenia, a teda dňom vzniku daňovej povinnosti pri dovoze tovaru vzniká platiteľovi dane právo na odpočítanie dane.
V zásade treba inštitút odpočítania dane chápať ako odpočítanie dane v plnej alebo pomernej výške od celkovej dane, ktorú je platiteľ dane povinný platiť za príslušné zdaňovacie obdobie. Pri odpočítaní dane sa uplatňuje princíp tzv. vecnej súvislosti dane z prijatých tovarov a služieb k uskutočneným zdaniteľným obchodom platiteľa dane, a to v závislosti od toho, na aký účel je každý jednotlivý tovar alebo služba prijatá.
To znamená, že prijatý tovar alebo službu platiteľ dane posudzuje v závislosti od toho, či je tovar alebo služba prijatá:
-
výlučne na zdaniteľné obchody, pri ktorých vzniká daňová povinnosť,
-
výlučne na zdaniteľné obchody, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH (s výnimkou uvedenou v § 49 ods. 3 zákona o DPH),
-
na zdaniteľné obchody, pri ktorých vzniká daňová povinnosť, a súčasne na zdaniteľné obchody, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH.
Inštitút pomerného odpočítania DPH sa uplatňuje v prípadoch, keď platiteľ dane prijaté tovary a služby použije jednak na svoje zdaniteľné obchody, pri ktorých vzniká daňová povinnosť, ako aj na zdaniteľné obchody, ktoré sú oslobodené od dane, s nárokom na odpočítanie dane a súčasne prijaté tovary a služby použije na svoje zdaniteľné obchody oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH bez nároku na odpočítanie dane.
Príklad č. 1:
Vzťahuje sa povinnosť pomerného odpočítania dane na zdaniteľné osoby registrované podľa § 7 a § 7a zákona o DPH?
Nie. Tieto zdaniteľné osoby nemajú nárok na odpočítanie dane, preto sa na ne nevzťahuje pomerné odpočítanie dane.
* * *
Pomernú výšku odpočítateľnej dane platiteľ vypočíta ako súčin dane a koeficientu zaokrúhleného na dve desatinné miesta nahor, napr. vypočítaný koeficient 0,6596 sa zaokrúhli na 0,66, vypočítaný koeficient 0,6512 sa zaokrúhli tiež na 0,66.
Koeficient sa na základe ustanovenia § 50 ods. 2 zákona o DPH vypočíta ako podiel, v ktorého čitateli je hodnota bez dane z dodaných tovarov a služieb za kalendárny rok, pri ktorých je daň odpočítateľná, a v ktorého menovateli je hodnota bez dane zo všetkých dodaných tovarov a služieb za kalendárny rok.
Pri výpočte koeficientu za rok 2023 sa teda do čitateľa ani do menovateľa koeficientu podľa druhej vety ustanovenia § 50 ods. 2 zákona o DPH neuvádza hodnota z:
-
Predaja podniku alebo časti podniku tvoriacej samostatnú organizačnú zložku.
-
Predaja majetku, ktorý platiteľ používal na účely svojho podnikania, okrem zásob.
______________________________
Poznámka: Pri predaji majetku, ktorý platiteľ dane používal na účely svojho podnikania, vzniká platiteľovi dane daňová povinnosť. Hodnotu z predaja majetku okrem zásob platiteľ dane neuvedie v čitateli ani v menovateli koeficientu. Hodnotu z predaja zásob platiteľ dane vždy zahrnie do čitateľa aj menovateľa koeficientu. Do čitateľa ani do menovateľa koeficientu platiteľ dane neuvedie hodnotu z predaného majetku, ktorý sa používal výlučne na činnosti oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH bez možnosti odpočítania dane podľa § 49 ods. 3 zákona o DPH a hodnotu z predaného osobného automob
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály